Industriarbetarnas tidning

”Lita inte på arbetarvänliga högern”

1 maj, 2006

Skrivet av

Välfärd eller moderat ofärd. Det politiska budskapet var tydligt när Pappers ordförande Sune Ekbåge höll sitt första maj tal i värmländska Grums och Skoghall.
– Valet den 17 september är ett val mellan två sorters Sverige, förkunnade han.

Sune Ekbåge uppmanade åhörarna att inte lita till den bild av högeralliansen, där de ”plötsligt skulle blivit arbetarvänliga”. Det är samma gamla systemskifteshöger nu som då menade han, och anklagade dem för att vilja sänka u-landsbiståndet, lönerna och sjukersättningen i nämnd ordning.

– Den enda tydliga vision som moderaterna har är att Sverige ska sänka skatterna till genomsnittlig EU-nivå. Skattesänkningar motsvarande 250 miljarder, mest till dem som redan har det bäst.

Moderaterna vill vrida klockan tillbaka, ansåg Ekbåge.

– Vi i arbetarrörelsen vill mer än att göra Sverige till ett genomsnittsland. Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller jobben, tryggheten och välfärden. Sverige ska framåt, inte bakåt.

I sitt tal pekade Sune Ekbåge också på de djupa skillnaderna mellan fattiga och rika i världen som den största internationella utmaningen och gav arbetsgivarna på hemmaplan en rejäl känga.

– De fortsätter bevilja sig skyhöga löner, glassiga optioner, gyllne fallskärmar och fullständigt orimliga pensioner.

Han menade att arbetsgivarna spelar ett högt spel och menade att det i sådana fall inte heller fanns någon anledning för löntagarna att visa återhållsamhet framöver.

– Därför säger jag till näringslivet, uppträd mer värdigt, använd vanlig hederlig arbetarmoral när ni fastställer villkor!

Sune Ekbåge uppmanade också till uppslutning runt kollektivavtalen och arbetsrätten och den svenska solidariska sjukvårdsmodellen. I frågan om arbetslösheten sa han bland annat att:

– Det är arbetslösheten som ska bekämpas och inte de arbetslösa. Vi kan aldrig acceptera att unga människor får sina framtidsdrömmar grusade av arbetslöshet.

Även här angrep han borgerligheten och centern med Maud Olofsson.

– De lever uppenbarligen i en annan värld än dagens ungdomar, när de föreslår en försämring av anställningstryggheten under 26 år.

Som vanligt fick Pappers ordförande med några ord runt energipolitiken, där han menade att beslutet att stänga Barsebäck i förtid var en ”kapitalförstöring av pyramidala mått”.

– Glädjande nog har regeringen slagit fast att de återstående reaktorerna ska användas tiden ut. Men det kommer att krävas än större tydlighet från regeringens sida om nödvändiga nya investeringar i basindustrin ska bli verklighet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.