Industriarbetarnas tidning

Klippan i konkurs

30 juni, 2006

Skrivet av

Klippan AB har begärts i konkurs och uppemot 600 anställda i Klippan och Lessebo riskerar att förlora sina jobb.

– Beskedet kom som en stor överraskning, säger Benny Karlsson, Pappers avdelningsordförande i Lessebo.

Efter flera år av turbulens fick koncernen i fjol en ny storägare i Weland fastigheter, som tog över närmare 40 procent av aktiestocken. I början av 2005, utökades innehavet till cirka 95 procent av aktierna.

– Man kan säga att vi fortfarande var mitt uppe i den rekonstruktion av koncernen som påbörjades i fjol, säger Benny Karlsson. Och sånt tar tid.

Han menar att orderböckerna på det egna företaget sett bra ut, men att det nu är så illa att man inte har tillräckligt med råvaror.

– Vi räknar med att den konkursförvaltare som utsetts av Växjö tingsrätt ska komma med ett besked på tisdag om vi kan köpa in det som behövs för att fullfölja produktionen fram till semesterstoppet om en vecka.

Trots det prekära läget är Benny Karlsson försiktigt optimistisk om framtiden.

– Vi har alla produktionsleden, massa, papper och konvertering, vilket borde göra oss intressanta för en eventuell köpare.

Bland de egna medlemmarna är självfallet oron stor.

– De har mycket frågor om hur detta påverkar oss, vad som händer med lönen och framför allt; hur kunde det bli så här?

Benny Karlsson menar att Klippan AB hade kunnat skötas bättre historiskt och syftar då på förre storägaren Jan Bernander.

Bernander tvingades bort i höstas och innan den Welands fastigheter gick in gjordes en ackordsuppgörelse med fordringsägarna. I spåren av detta spred sig en oro bland kunderna och flera hoppade av.

– Men sen dess har vi plockat tillbaka marknadsandelar och orderstocken har sett allt bättre ut. Däremot har vi inte fått ut de priser vi behövt, konstaterar Benny Karlsson.

Av de 600 anställda är närmare 450 pappersarbetare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.