Industriarbetarnas tidning

Timsfors hotas av nedläggning

5 juli, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Smurfit Kappa överväger att lägga ned Timsfors bruk utanför Markaryd. 140 anställda förlorar jobbet om planerna blir verklighet.

Smurfit Kappas bruk i Timsfors har varit hotat av nedläggning sedan årsskiftet. Nu verkar slutet närma sig. I går fick styrelsen för dotterbolaget Smurfit Lagamill i uppdrag att utreda konsekvenserna av en nedläggning. Enligt facket är det mest en formsak, nedläggningsbeslutet är i princip redan fattat.

– Jag är övertygad att det blir en nedläggning. Jag ser inget ljus i tunneln, säger Marco Vujic, Pappers avdelningsordförande.

Dotterbolagets vd Hans-Olof Lindh väljer att uttrycka sig något försiktigare.

– Än så länge har jag fått i uppdrag att göra en utredning, men det är ingen hemlighet att vi utsätts för hård konkurrens i Europa i dag, så det ser tufft ur, säger han.

Sedan sammanslagningen av Smurfit och Kappa i slutet av förra året har fyra pappersbruk i Frankrike och ett i Tyskland lagts ned på grund av bristande lönsamhet. Bruket i Timsfors har hela tiden legat i farozonen eftersom det är gammalt och litet. Med en total tillverkning på runt 65 000 ton är det svårt att konkurrera med nya anläggningar i Europa, där en enda maskin kan tillverka tio gånger så mycket. Trots det har bruket lyckats vända ett negativt resultat förra året till en vinst det första halvåret i år.

– Vi har verkligen kämpat och alla har gjort sitt yttersta, men tyvärr räcker vi inte till Smurfit Kappas värld, konstaterar Marco Vujic.

Det är papperstillverkningen med runt 140 anställda som berörs av nedläggningsplanerna. Konverteringen kommer att finnas kvar med mellan 40 och 50 anställda även i framtiden.

– I utredningen ska jag även se över möjligheterna att utveckla den enheten, säger Hans-Olof Lindh.

De närmsta två veckorna har bruket semesterstängt. Därefter inleder företaget och facket förhandlingarna. Enligt Hans-Olof Lind kommer det att ta åtminstone ett par månader innan de anställda kan få definitivt besked om framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.