Industriarbetarnas tidning

Ekbåge uppmanar till bättre energipolitik

1 september, 2006

Skrivet av

Låt de fina formuleringarna bli verklighet. Den uppmaningen riktade Pappers ordförande Sune Ekbåge till den gästande statsministern, Göran Persson, när han öppnade Pappers 22:a kongress i Göteborg i dag.

Uppmaningen gällde formuleringarna i socialdemokraternas valmanifest om bra villkor för basindustrin och då naturligtvis särskilt massa-och pappersindustrin.

Sune Ekbåge tog avstamp i det aktuella exemplet Utansjö som eventuellt tvingas flytta på grund av skenande elpriser.

– Det anrika bruket är ett levande exempel på att vi har en energipolitik som inte fungerar som den borde, sade Ekbåge och uppmanade sin gäst att noga lyssna Papperskongressens beslut.

På många företag har dagens elpriser och osäkerheten om utvecklingen lagt en död mans hand över investeringarna, förutom investeringar i energiutvinning, konstaterade Pappers ordförande.

Han pekade på flera orsaker till de snabbt ökande priserna på el; kostnaden för utsläppsrätter, bristande konkurrens på elmarknaden, för liten produktionskapacitet.

– Det är orsaker som energipolitiken till mycket liten del försöker lösa. I praktiken råder ett förbud att investera i lönsam elproduktion.

På en normal marknad skulle hugade investerare flockas för att ta del av vinsterna, enligt Sune Ekbåge.

– Men de enda investeringar som tillåts är de som är olönsamma eller kräver subventioner som vindkraft och biobaserade värmekraftverk. Lönsam elproduktion som ny kärnkraft är förbjuden.

Detta innebär en fortsatt garanti för fortsatt höga vinster och höga bonusar till cheferna på Vattenfall, Eon och Fortum, konstaterade Ekbåge.

Annars märktes att Pappers kongress sker mitt under en hektisk valspurt. Alliansen fick veta att de enats kring en djupt löntagarfientlig politik

– Stegvis vill de rulla tillbaks utvecklingen och flytta makten till direktionsrummen.

En försåtlig politik som facket enligt Pappersordföranden har ett särskilt ansvar att avslöja.

– Högeralliansens valmanifest visar att man är rörande eniga om att krossa facket.

Sune Ekbåge pekade på försämrade villkor både för arbetslösa och sjuka och att sänkta a-kassenivåer bara syftar till pressa lönerna neråt.

Att den borgerliga alliansen skulle vara löntagarnas bästa vänner avfärdade han helt.

– Moderatledaren Reinfeldt åker land och rike runt och säger att han älskar kollektivavtalen. Tittar man på den politik han står bakom, är detta ren lögn.

– Deras planer på att förändra reglerna för F-skattesedel innebär i verkligheten att en arbetsgivare kan sparka sin personal ena dagen för att ta dem tillbaka nästa dag som egna företagare.

Sune Ekbåge berörde också den pågående strukturella omvandlingen i branschen och krävde bättre villkor för att underlätta omställningen för den enskilde som drabbas.

Han tog upp internationaliseringen och faran i att löntagare ställs mot löntagare som i fallet Trollhättan – Rüsselheim.

– Detta pekar på nödvändigheten att utveckla det gränsöverskridande fackliga samarbetet på alla nivåer, sade han och pekade på fjolårets kraftfulla sympatiåtgärder med finska Pappers när de mötte en arbetsgivare på offensiven.

Sune Ekbåge kommenterade även den inflammerade Vaxholmskonflikten.

– Vår uppfattning är självklar, jobb som görs i Sverige ska ske till svenska löner.

Och han menade att det också borde ligga i arbetsgivarnas intresse att värna om konkurrens på lika villkor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.