Industriarbetarnas tidning

Pappers öppnar famnen för andra fack

3 september, 2006

Skrivet av

Med kongressens stöd kan Pappers ledning nu på allvar börja sondera samarbete med andra förbund. Det står klart efter att rapporten Pappers framtid klubbats igenom på kongressen i Göteborg.

Beslutspunkten om ”att förbundsstyrelsen ges i uppdrag att utreda samarbete med ett eller flera andra industriförbund – inom ramen för ett självständigt Pappers” möttes bara av en invändning.

Det var Skoghalls Jan Bohlin som ville få kongressen att ta bort just orden ”inom ramen för ett självständigt Pappers”, som han menade inte gav möjligheter att utreda den yttersta konsekvensen – ett samgående.

Det tyckte nu inte de församlade, utan rapporten gick igenom utan några ändringar.

Dessförinnan hade Pappers kassör Robert Lundberg, som föredrog rapporten, berättat lite om de informella samtal som redan förts med Grafikerna och Skogs- och Trä.

– Initiativet om ett samarbete togs av Grafikerna. Hitintills har vi jämfört de tre förbunden och funnit att det finns mycket som förenar.

Det finns en värdekedja från skogen till det tryckta materialen, som Robert Lundberg uttryckte sig.

– Alla de tre förbunden har medlemmar i de stora koncerner som finns på Pappers område.

Men det finns också det som skiljer och det är naturligtvis Pappers organisationsstruktur med en avdelning på varje arbetsplats.

Robert Lundberg slog fast att det viktigaste för Pappers var just den platta organisationen och närheten till medlemmarna.

– Därför är det viktigt att hålla fast vid en fabrik, en avdelning, det är vårt signum så att säga.

Grafikernas vice ordförande Tommy Andersson och Skogs- och Träs kassör Pernilla Lund, som också deltog i kongressen, var nöjda med beslutet:

– Det känns positivt att fortsätta diskutera förutsättningarna. Men beslutet kunde varit tydligare, sa Tommy Andersson.

– Pappers fötroendevalda ute i avdelningarna är väldigt kunniga, sa Pernilla Lund. Det är en medlemsnära organisation med stora arbetsplatser. Ett samarbete mellan dem och våra små arbetsplatser kan bli fruktbart.

Bakgrunden till samarbetsfunderingarna är att Pappers krymper år från år. Vid årets början räknade Pappers med att tappa 1 125 medlemmar under året genom rationaliseringar, alternativt nedläggningar runt om i landet.

Nu i augusti gjordes en ny prognos som kan landa på ett tusental fler.

– Vi har i sådana fall ”kuggat upp” från en medlemsminskning på 2,5 procent per år till drygt 5 procent, sade Robert Lundberg i sin föredragning.

Medlemstappet påverkar förbundets ekonomi och i förlängningen servicen till medlemmarna.

Därför togs också ett beslut om att underskottet fram till 2010 ska minska till högst tre procent av förbundets balanserade kapital. Det innebär besparingar på i storleksordningen cirka tio miljoner kronor.

Övriga beslutspunkter i rapporten var att kongressen ställde sig bakom det så kallade LO-paketet. Det innebär att LO-paketet införs som en obligatorisk förbundsförsäkring för alla aktiva medlemmar från och med första januari 2007.

Kongressen beslutade även att kommande förbundsmöte ska ges mandat att göra nödvändiga förändringar i medlemsavgiftssystemet om politiska beslut förändrar avgiften till a-kassan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?