Industriarbetarnas tidning

Snabbare hjälp till uppsagda

3 september, 2006

Skrivet av

Underlätta strukturförändringar genom bättre villkor för dem som drabbas. Det kräver Pappers i ett uttalande och vill via avtal skapa möjligheter att gå in med omställningsåtgärder vid en uppsägning direkt i stället för att som nu tvingas vänta tills dagen för arbetslöshet.

Pappers vill också förändra regelverket för a-kassan så att åtgärder för omställning kan sättas in från första dagen av arbetslöshet och att fler verkligen får 80 procent av sin förlorade inkomst i samband med arbetslöshet. Pappers vill också – även här genom avtal – se till att förlänga uppsägningstidens längd när en verksamhet upphör av andra orsaker än konkurs.

Tillsammas skulle de här åtgärderna både underlätta omställning och öka acceptansen för nödvändiga strukturförändringar, anser förbundet, som antog uttalandet på kongressen i Göteborg.

Bakgrunden till kraven är den omfattande strukturförändring som massa- och pappersindustrin genomgår inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Överkapacitet inom främst finpapper och liner har resulterat i låga priser och för vissa företag stora förluster. Priserna har under flera år pressats på flera pappersprodukter och många företag är inne i en period av både omfattande personalneddragningar och nedläggningar av fabriker. Detta sker samtidigt som konkurrensen från länder i Sydamerika och Sydostasien ökat.

Pappers menar att det måste finnas en balans mellan utbud och efterfrågan. Fabriker med gammal utrustning kommer att få problem att klara konkurrensen från fabriker med nyare, bredare maskiner.

”Massa- och pappersindustrin är en bransch med klara stordriftsfördelar och investeringar i nya maskiner eller uppgraderingar av gamla ökar kapaciteten snabbare än efterfrågan, vilket ökar pressen på fabriker med låg kapacitet och som inte funnit en nischprodukt. I ett längre perspektiv inser vi att strukturförändringar är nödvändiga för den långsiktiga konkurrenskraften för svensk massa- och pappersindustri. Det är också förutsättningen för att branschen ska kunna erbjuda jobb och arbetsvillkor som är attraktiva”, skriver Pappers i uttalandet.

Det är mot den bakgrunden som Pappers nu kräver bättre villkor för dem som drabbas, så att ”den enskilde inte får bära hela bördan vid arbetslöshet”.
”Förmågan till omställning, för branscher och för de enskilda, är avgörande för människors acceptans av nödvändiga strukturförändringar. De måste helt enkelt ske i socialt acceptabla former.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?