Industriarbetarnas tidning

”LO:s och industrifackens modell går ihop”

6 november, 2006

Skrivet av

De andra industrifacken tycker inte att jämställdhetspotter är ett problem. Därför sa de ja till LO:s gemensamma avtalskrav i dag.
– Jag har respekt för IF Metalls åsikt utifrån deras förhållanden, men visst hade det varit klart bättre med ett enhälligt beslut, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Hans-Olof Nilsson, ordförande i Livs, ser inga större motsättningar i nivåer (mellan LO:s krav och industrins plattform, red. kommentar)

– Stefan (Löfven, red. kommentar) valde att reservera sig, jag valde att inte göra det. Det viktigaste är att vi är överens om en plattform inom industrin.

– Inom våra avtalsområden finns en rad raffinerade, lokala lönesystem som är svåra att ratta från centralt håll. Satsar vi på att höja de lägsta lönerna träffar vi också flest kvinnor.

Kjell Dahlström, ordförande för Skogs- och Träfacket:

– Utgångspunkten för att jag inte reserverade mig var att jag tyckte att vi kunde leva med LO:s gemensamma krav och att det var värt att hålla ihop det. Jag tycker att vi är överens om nästan allt. Det är bara en fråga som ställer till problem: när ska vi vara tvungna att ta konflikt för varandra?

– Jag tror att Stefan (Löfven, red. kommentar) reagerar på att LO:s förslag är för matematiskt. Det är på öret uträknat när man ska gå in och ta konflikt. Det är en ovanligt stark samordning den här gången.

Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers:

– Vi har inga problem att få de olika konstruktionerna att gå ihop, därför reserverade vi oss inte. Jag tycker inte att man ska blåsa upp motsättningarna kring det här.

Hur ser du på Metalls agerande?

– Vi har en annan uppfattning och gör en annan bedömning. Jag har respekt för deras åsikt utifrån deras förhållanden, men visst hade det varit klart bättre med ett enhälligt beslut.

Hur ser Pappers på kvinnopotterna?

– Kvinnolönesatsningen är i LO:s förslag mer konkret än i FI:s plattform (Fackens inom industrins gemensamma plattform, red. kommentar), men den ryms som jag ser det även inom FI-ramen.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]