Industriarbetarnas tidning

Pappers öppnar för nya förhandlingar

3 april, 2007

Skrivet av

Pappers vill fortsätta förhandla med Skogsindustrierna.
– De behöver bara sträcka sig en liten bit till för att gå oss till mötes, säger ordföranden Jan-Henrik Sandberg.

Tidigare i dag tog han kontakt med Skogsindustriernas vd Marie S. Arwidson och begärde en ny träff och fortsatta förhandlingar.

– Hon lät lite tveksam och överraskad, men lovade återkomma med besked under dagen.

Sedan Pappers i går kväll sa nej till de opartiska ordförandenas slutbud, har förbundets stora förhandlingsdelegation varit sysselsatt med att stöpa om slutbudet i en mer tilltalande form för Pappers.

– Vi har putsat på detaljerna. Numera innehåller förslaget de förbättringar vi anser nödvändiga för att kunna skriva på, säger Jan-Henrik Sandberg.

De förbättringar Pappers vill se är en jämställdhetspott för alla tre åren och att ingen avräkning för potten ska göras från löneutrymmet på 10,2 procent.

Sedan vill Pappers att en större del av lönehöjningen ska utgå generellt, lika för alla. Och betydligt mindre till lokala potter.

– Vi siktar på fördelningen 80 – 20 för alla tre avtalsåren.

Sedan återkommer Pappers till kanske den hårdaste nöten att knäcka, arbetstidsförkortningen.

– Vi vill ha en utökning av arbetstidskontot med ytterligare nio timmar. Men vi kan tänka oss att fördela det på tre år.

En kortning av arbetstiden skulle kosta 0,5 procent på tre år och utslaget på perioden 2007-2009 skulle det bli 0,2, 0,15 och 0,15 procent.

Kostnaden för arbetstidskontot är Pappers beredda att göra avräkning för.

– Det handlar alltså nästan bara om en omfördelning inom det löneökningsutrymme som finns, konstaterar Jan-Henrik Sandberg.

Nu återstår att se vad arbetsgivarna svarar. Ställer de inte upp på nya förhandlingar, då går årets avtalsrörelse in i en betydligt tuffare fas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.