Industriarbetarnas tidning

”Skogs­industrierna sprider felaktiga uppgifter”

20 april, 2007

Skrivet av

Pappers anklagar Skogsindustrierna för att sprida felaktig information till medlemsföretagen runt dygnsvilan.
– Uppseendeväckande, menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Från Pappers sida hävdas att Skogsindustrierna inte tillåter sina medlemsföretag att göra lokala överenskommelser runt dygnsvilan, som är fullt möjligt med dagens avtal.

Skogsindustriernas ledning hävdar att en snar central lösning är i sikte, vilket är helt gripet ur luften, säger en ytterst irriterad Jan-Henrik Sandberg.

– Skogsindustrierna sprider medvetet felaktiga uppgifter och det är inte bra. Inte minst måste deras medlemsföretag undra.

Irritationen är också stor över ett brev som undertecknats av de båda medlarna, opartiska ordföranden (opo) i den nyss avslutade avtalsrörelsen, Gunnar Högberg och Göte Larsson.

Brevet handlar om just den olösta frågan om 11-timmars dygnsvila. De båda medlarna konstaterar att det ”råder djupa motsättningar” mellan parterna och att dessa satt så djupt, att det inte fanns några möjligheter att reglera frågan i avtalsrörelsen.

De båda opo konstaterar att de nuvarande reglerna på det lokala planet blivit föremål för ett stort antal tolknings- och tillämpningstvister.

Pappers har till exempel nyligen stämt Skogsindustrierna och Metsä Tissue i Mariestad på hela 18 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet, i en sådan tvist.

Nu skriver opo att det ”vore olyckligt för båda parter” att gå in i en ny treårig avtalsperiod utan att ha löst frågan om dygnsvilan och uppmanar parterna att lösa motsättningarna. Konstruktivt samarbete är bättre än domstolsförhandlingar.

– Opo har inget uppdrag i den här frågan, menar Jan-Henrik Sandberg. Det är en åsiktsyttring som inte väger tyngre än någon annans, så brevet kan vi lämna därhän.

För att vädra sin förvåning över Skogsindustriernas rådgivning till medlemsföretagen har Pappersordföranden nu skrivit ett skarpt brev till Skogsindustriernas vd Marie S. Arwidson och dess ordförande Christer Ågren.

Där framhåller Jan-Henrik Sandberg att konstruktivt samarbete naturligtvis är bättre än domstolsförhandlingar.

Han framhåller de exempel där man enligt nuvarande avtal, i lokala förhandlingar utifrån det avtal om allmänna anställningsvillkor som redan finns, löst problemen runt dygnsvilan.

I brevet nämns Grycksbo, Iggesund, Piteå, Värö, Strömsbruk, Fors och Rottneros som några exempel.

Pappers ser heller inga som helst hinder för att frågan kan lösas på samma sätt vid andra företag.

De motsättningar som finns mellan parterna beror enligt Pappers uppfattning på att alltför många av Skogsindustriernas medlemsföretag bryter mot nämnda avtal.

”Att dessa avtalsbrott dessutom uppmuntras av Skogsindustrierna ser vi som en ytterligare belastning”.

”De försök som gjorts för att lösa dessa problem förhandlingsvägen har inte varit framgångsrika. Det är därför vår uppfattning att tvistefrågan under rådande förutsättningar bäst löses av Arbetsdomstolen.”

”För den händelse att Skogsindustrierna och de berörda medlemsföretagen skulle ändra attityd, förändras rimligen förutsättningarna”, skriver Jan-Henrik Sandberg och konstaterar avslutningsvis;

”Då ligger vägen öppen för konstruktiva lokala avtal i frågan enligt det mönster som redan så föredömligt använts av flera företag i branschen.”

– För vår del är det färdigpratat om dygnsvilan. Antingen blir det lokala avtal eller så får Arbetsdomstolen göra sin bedömning, säger Jan-Henrik Sandberg.

– I grunden är det en väldigt enkel fråga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?