Industriarbetarnas tidning

Fackligt krav: Dela Vattenfall

18 juni, 2007

Skrivet av

Nu går det inte längre att skylla på sossarna. Nu måste Fredrik Reinfeldt visa att han inte längre vill gå i kraftindustrins ledband. Det menar ett drygt 60-tal lokala ordföranden inom IF Metall och Pappers i ett öppet brev till statsministern.

Det är en tung kritik som levereras mot inte bara regeringens handfallenhet utan också gentemot de tre stora elleverantörerna Vattenfall, EON och Fortum.

– Dessa oligopolföretag kan varje timma, tack vare den reglerbara vattenkraften, bestämma hur mycket el som de vill leverera och till vilket pris, skriver fackordförandena i sitt gemensamma brev.

Genom att exportera svensk billig vattenkraft på dagen och importera dyr tysk kolkraft under natten kan kraftföretagen pressa upp priserna både två-och tre gånger, menar brevskrivarna.

Inför hotet om politiska motåtgärder försöker nu bolagen lugna opinionen just nu med rimliga dagspriser, men de så kallade terminspriserna för åren 2008-2012 är fortfarande rekordhöga.

– Varför ska elpriserna då vara dubbelt så höga, när näringsministern och kraftföretagen säger att investeringar i vind-och biokraft samt effektiviserad kärnkraft ska ge oss 20 procent mer el fram till 2015? undrar brevskrivarna och vill att statsministern agerar.

– Lika väl som staten i dag accepterar att Vattenfall utnyttjar sin oligopolställning för att pressa upp priserna, kan staten hindra att företaget gör det.

De fackliga representanterna vill också att Reinfeldt ska verka för att EU:s system med utsläppshandel förändras i grunden.

De menar att handeln med utsläppsrätterna blivit ett vapen i händerna på dem som släpper ut mest koldioxid. Och att detta vapen nu riktas mot den elintensiva industrin.

– Kraftindustrin, som framför allt borde minska utsläppen, kan sitta med armarna i kors och höja elpriset medan europeisk elintensiv produktion på sikt flyttar, heter det.

Brevskrivarna föreslår att Vattenfall delas upp i två separata bolag med en brandvägg mellan dem, så att det för Sverige så skadliga prissamarbetet mellan tyska och svenska Vattenfall upphör.

En av undertecknarna av uppropet är Mikael Lilja, Pappers ordförande på Rottneros bruk.

– Initiativet till brevet kommer från oss, erkänner han utan omsvep. Men eftersom vi varit ute så mycket i den här frågan ville vi att även andra som lider under elpriserna kunde kliva fram.

– Och det finns fler företag, än de som representeras här.

Mikael Lilja menar att brevet först var tänkt som en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Men intresset var svalt och då valde vi att skicka brevet direkt till Fredrik Reinfeldt i stället.

– På något sätt måste vi agera. Vi kan inte bara se på när en stor del av basindustrin går i kvav.

Mikael Lilja anser att kravet på delning av Vattenfall kan genomföras snabbt. Däremot är det svårt att göra något åt utsläppsrätterna och Nordpool (den nordiska elbörsen) i det korta perspektivet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.