Industriarbetarnas tidning

Frist i Skoghall

4 juni, 2007

Skrivet av

Nådatiden för CMC-fabriken i Skoghall förlängs. Nedläggningen den första juli skjuts på framtiden.
– Glädjande för de anställda, men samtidigt ett exempel på dålig personalpolitik, säger Pappers avdelningsordförande Peter Östergren.

Dråpslaget mot de 82 anställda kom i juni i fjol. De amerikanska ägarna JM Huber ville lägga ner produktionen av förtjockningsmedel (för bland annat tandkräm och livsmedel) och flytta produktionen till Finland.

Sen dess har de anställda jobbat sig allt närmare det definitiva slutet. Men så kom beskedet: produktionen ska fortsätta fram till årsskiftet eller rent av fram till slutet av mars nästa år.

– Visst var det glädjande, menar Peter Östergren. Nu har man ytterligare tid på sig att hitta nytt jobb.

– Samtidigt blev många också förbannade över att företaget inte kunnat ta beslutet tidigare.

Orsaken är, enligt Peter Östergren, kvalitetsproblem i Finland.

Hur många av de anställda som vill jobba kvar efter den första juli är oklart. I dagarna har en förfrågan gått ut till alla anställda och alla som vill får vara kvar.

CMC-fabriken, där CMC står för en förkortning av Carboxi Metyl Cellulosa, ligger på Skoghalls fabriksområde, men har ingen koppling till Stora Enso i övrigt.

I dagsläget har CMC 79 anställda varav 45 pappersarbetare på kollektivsidan.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.