Industriarbetarnas tidning

Hägglunds klubbar vädjar till regeringen

28 augusti, 2009

Skrivet av

Nu vädrar fackklubbarna på BAE Systems Hägglunds AB sitt missnöje över den uteblivna pansarfordonsordern i ett brev till regeringen. De vill också veta hur den framtida strategin ser ut för den svenska försvarsindustrins utveckling och överlevnad.

Häromdagen var det IF Metalls ordförande Stefan Löfven som vädjade om en träff med förre KD-ledaren Alf Svensson runt försvarsindustripolitiken.

I dag är det fackklubbarna på Hägglunds som skriver till statsminister Fredrik Reinfeldt och näringsminister Maud Olofsson.

Bakgrunden är att Försvarets Materielverk (FMV) – trots statlig miljardinvestering hos Hägglunds – valde att lägga beställningen av nya pansarterrängfordon i Finland.

De fyra klubbarna – IF Metall, Unionen, Akademikerföreningen och Ledarna – är kritiska till FMV:s ansvarstagande beträffande utvecklingen av det nya fordonet. De vädrar också sitt missnöje över både upphandling och den utvärdering som skett.

Klubbarna är också kritiska till regeringens sätt att styra förutsättningarna för FMV och vilka principer som ska gälla för upphandling.

De fyra ordförandena som undertecknat brevet ställer en mängd frågor och undrar också varför det inte finns någon ansvarig politiker som vågar träda fram och diskutera de näringspolitiska och nationalekonomiska aspekterna.

Avslutningsvis kräver de:

¤ att upphandlingen ska genomföras på ett juridiskt och riktigt sätt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och allmän praxis.

¤ att näringsministern träder fram och tar sitt ansvar för en dialog kring framtidsinriktade satsningar inom elhybridområdet.

¤ att politiker från alla partier tar ställning för att stödja alla former av utveckling och samarbeten som leder till ”spin offs” med den civila fordonsindustrin och övriga industrisektorer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.