Industriarbetarnas tidning

Hobbyn satte stopp för a-kassan

10 november, 2009

Skrivet av

Lagstiftningen kring a-kassan har blivit en snårskog av stelbenta regler, anser fackförbundet GS. Renée Karlsson är en av medlemmarna som har hamnat i kläm. Hon fick noll kronor i a-kassa.

Renée Karlsson från Virserum i Småland är rejält besviken både på facket och på a-kassan.
I februari gick hennes arbetsgivare i konkurs. Då hade hon haft en bisyssla vid sidan av jobbet i tio månader. Det var mest en hobby. Hon köpte klänningar från Kina som hon sålde på Blocket. Det blev bara någon timme här och där och hon gick till och med back på verksamheten.

Därför var hon inställd på att lägga ner allt när hon kontaktade sin a-kassa, men där fick hon ett annat besked.

– Handläggaren sa till mig att jag inte behövde lägga ner för att ha rätt till a-kassa, så jag behöll företaget.

I mitten av juli, nästan tre månader senare, kom ett helt annat besked. Hon skulle inte få en krona i ersättning på grund av sin bisyssla. Anledningen var att hon bara haft den i tio månader innan konkursen. Om hon inte hade blivit arbetsbefriad under uppsägningstiden hade hon kommit upp i tretton månader – och fått sin a-kassa.

Nu har Renée lyckats få ett nytt jobb som sömmerska, men hon har gått miste om fyra månaders a-kassa.

– Jag har tagit alla sparpengar. Nu står vi barskrapade.

Hon är besviken på a-kassan, men även på facket. Hon tycker att hon blivit lurad av båda.

– Ombudsmannen Tommy Rälg sa hela tiden att jag ska ha mina pengar, att kassan tagit fel beslut. Han hjälpte mig att överklaga, men kassan fattade samma beslut igen. Nu vill inte förbundet driva det här vidare.

GS-fackets ombudsman Tommy Rälg har fört upp ärendet till förbundet, som låtit LO-TCO Rättsskydd titta på det i två omgångar.

– De säger att det inte finns någon möjlighet att få rätt. Men jag tycker att man kan ta det till länsrätten ändå för att markera att man tycker att reglerna är helt fel. Men förbundet vill inte stå för den kostnaden. Jag är lika besviken som Renée, säger Tommy Rälg.

Leif Johansson på förbundet tycker att reglerna är stelbenta och vill också få dem ändrade.

– Men a-kassan har gått efter den lagstiftning som finns. Rättsligt kommer vi ingenstans. Då återstår bara att påverka politiskt.

Leif Johansson säger att de planerar att se över vilka fler GS-medlemmar som har hamnat i kläm i regelverket.

– Vi får gå mot politiker, mot departement och partier. A-kassans regler är en snårskog av stolligheter som har byggts på i omgångar.

Fakta/BisysslaEnligt lagen om arbetslöshetsförsäkring kan a-kassan endast godkänna bisysslor som utförts under minst tolv månader vid sidan av ett heltidsarbete. Arbetsbefriad uppsägningstid får inte räknas in i tiden.Tidigare var gränsen 6 månader, men den förlängdes till 12 månader i januari 2008.Snittinkomsten från bisysslan får inte överstiga sex grundbelopp per vecka (1 920 kr/vecka) och man får inte ägna sig mer åt bisysslan under arbetslösheten än under anställningen.Bisysslan får inte hindra dig att stå till arbetsmarknadens förfogande.
Fakta/Skadestånd för fel information
Om du anser att du har lidit skada genom att a-kassan har brustit i handläggningen eller lämnat felaktig information kan du söka skadestånd hos IAF. Läs mer på www.iaf.se.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.