Industriarbetarnas tidning

Rökning och kemikalier farlig kombination

18 januari, 2010

Skrivet av

Kemikalier och rökning är ingen vidare kombination. Fyra av fem lungcancerfall i Sverige kan bero på detta menar forskare på Karolinska institutet i Stockholm.

I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdas att 95 000 människor inom EU varje år dör av yrkesrelaterad cancer.

De tre forskarna, universitetslektor Ulla Stenius och professorerna Per Gustavsson och Jonas Högberg, har också gått igenom nästan alla de 220 dödsfall här i Sverige som under de senaste femton åren klassats som yrkescancerfall i AFA:s försäkringssystem.

De framhåller samtidigt att det bara är en liten del av alla de tumörer som drabbar svenskar som ses som yrkesskada. Av de cirka 50 000 personer som får cancer varje år, brukar bara ett 20-tal godkännas av AFA som arbetsrelaterade.

I 36 procent av de 220 godkända fallen som nu studerats, hade den avlidne under sin yrkesverksamma tid exponerats för två eller fler cancerframkallande ämnen. Dessutom var 66 procent av samtliga rökare.

Enligt forskarna innebär detta att det i fyra av fem fall finns skäl och tro att rökning samverkat med så kallade yrkescarcinogener som dieselavgaser, radon och sot.

Om samhället vill ha en nollvision för yrkesrelaterad cancer, bör det därför satsas på forskning för att hitta de farliga kombinationerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.