Industriarbetarnas tidning

”Bäckström får skylla sig själv”

15 mars, 2010

Skrivet av

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström får skylla sig själv. Det menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.
Det är Svenskt Näringsliv som bär skulden för den svåra avtalsrörelsen.

Svaret kom snabbt. I går kritiserade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen.

I dag ger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström svar på tal i Ekot. Han uttrycker ”stor oro över industrifackens tonläge” och vänder sig mot fackens ”högt uppskruvade tonläge” och gårdagens konflikthot i samband med att facken gjorde tummen ner för medlarnas nya bud.

– Det faktum att Svenskt Näringslivs vd nu öppet lägger sig i avtalsförhandlingarna på industriavtalets område, är bara ännu ett bevis på hur hårt organisationen styr sina medlemsförbund, säger Pappers ordförande.

Ända sedan förhandlingarna startade har det varit uppenbart att Svenskt Näringsliv försöker styra bakom kulisserna genom att blockera förhandlingarna på de flesta avtalsområden, menar Jan-Henrik Sandberg.

– I realiteten vill de bara förhandla där de lättast tror att de kan få sin vilja fram, i första hand på teknikavtalets område.

– Långtgående krav på fackliga eftergifter och maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel har kastats i ansiktet på de fackförbund som försökt komma fram till överenskommelser i industriavtalets anda.

Jan-Henrik Sandberg menar att facken inte kan acceptera en sådan behandling.

– När nu risken för konflikt ökar dramatiskt, bör Urban Bäckström besinna sitt eget ansvar för situationen, det är nämligen mycket stort.

De måttliga löneökningar och andra förbättringar som facken kräver, hotar på inga sätt återhämtningen i ekonomin, enligt Pappers ordförande.

– Det är en uppfattning som delas av flertalet seriösa bedömare.

Urban Bäckström menar dock i Eko-intervjun att krisen är lika djup som under 90-talets början.

– Tillverkningsindustrin har tappat 25 procent av sin produktion under 2009 och arbetslösheten är på väg upp mot tio procent. Hur hög ska den bli innan facken sansar sig, undrar Urban Bäckström.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven konstaterar i samma intervju att svenska företag anpassat sina kostnader väldigt snabbt till den rådande situationen. Han noterar att de aktieutdelningar som nu trillar ut av SCB-anlalytiker beskrivs som ”aggressiva”.

– Det verkar inte vara några problem med pengar där inte.

FAKTA/Avtalsrörelsen

Det första budet som medlarna, de opartiska ordförandena, opo, lade för en dryg vecka sedan:
2,4 procent på 18 månader (1 april 2010 – 31 september 2011). 0,5 procent skulle läggas ut den första april och 1,9 procent i februari 2011.

Det andra budet som avvisades under gårdagen av alla fack och flera arbetsgivare skulle ge 0,7 procent från den första juli i ett ettårigt avtal. Omräknat till helår skulle avtalet vara värt cirka 0,5 procent.

Facken har krävt 2,6 procent i löneökning i ett tolvmånaders avtal. Facken vill också att företrädesrätten stärks, så att företag inta kan runda lagen genom att säga upp anställda och i stället hyra in, den så kallade bemanningsfrågan i avtalet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.