Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.

År 2007 räknade regeringen med att spara en miljard årligen på insatser mot minskat sjukfusk. Bland annat skulle arbetsgivare kunna kräva läkarintyg första dagen och mer resurser gå till Försäkringskassans kontrollenhet. Effekten av krafttagen skulle enligt regeringen bli en miljard kronor i minskade kostnader redan 2007.

Siffran har inte gått att följa upp. Försäkringskassans särskilda kontrollenhet hittade samma år felaktiga utbetalningar, som de bedömer är fusk, för sammanlagt 142 miljoner kronor inom hela socialförsäkringen.

Den skatt som staten förlorar varje år beräknas till 133 miljarder kronor. Den stora delen av de 133 miljarderna är avsiktligt fusk, enligt Sktteverket.

Åtgärderna mot skattefusk i 2007 års budget gick bland annat ut på att införa avdrag för hushållstjänster och sänka socialavgifter för vissa branscher. Regeringen konstaterade att en effektivare skattekontroll bidrar till en ökad legitimitet för skattesystemet. Samtidigt skrev man:

”Önskemålet om en effektivare skattekontroll måste dock ses i relation till regeringens ambitioner att minska den administrativa bördan av olika skatteregler.”

De olika sätten att närma sig fusk med skatter och bidrag speglar de senaste årens debatt väl.

Sedan dess har ny lagstiftning försvårat Skatteverkets arbete att få in pengar till statskassan. Momsreglerna ändrades den 1 januari 2008. Nu kan fler företag redovisa momsen bara en gång om året eller var tredje månad. Det ger oseriösa företagare chansen att försvinna lagom till att momsen ska betalas in.

– De kriminella företagen har ofta ett väldigt kort liv. De lägger ner, betalar inte sin moms, och så ersätts de med nya företag, säger Pia Bergman, projektledare mot svartarbete på Skatteverket. Svart arbetskraft beräknas kosta samhället 66 miljarder om året.

Pia Bergman ser också problem med den nya synen på F-skattsedeln.

Att fler jobbar som egenföretagare sägs ofta vara ett nödvändigt led i en anpassning till den flexibla arbetsmarknaden. Men för statskassan kan minskad kontroll av F-skattare bli problematiskt. Enligt Skatteverkets Skattefelsrapport (2008:1) kan en sådan utveckling hota ett av våra säkraste sätt att få in skatt. Forskning visar att ökat egenföretagare också ökar skattefusket.

– Kraven på oss har ökat när det gäller hanteringen av F-skatten, säger Pia Bergman.

– Det som vi ser i dag, det är att det finns mängder med upplägg där man använder F-skattesedeln eftersom det är lätt att få den och det går fort att få den. Väldigt många av de hinder för att få F-skatt som fanns förr är borttagna. – Vi ska egentligen utan frågor medge F-skatt till alla. Då säger man att Skatteverket naturligtvis ska ha en uppföljning av detta, men det ställs då mot en minskad budget och nya arbetsuppgifter som vi också har fått. Men säkert kan vi också förändra lite av vårt nuvarande arbetssätt, och det i kombination med nya lagar bör ge effekt.

Den slopade revisionsplikten för de minsta aktiebolagen är ett annat exempel på ny lagstiftning som försvårat Skatteverkets arbete. Bolagen behöver inte få räkenskaperna kontrollerade av en revisor.

Enligt Skatteverket skulle också flera enkla åtgärder kunna minska skattefusket. Ett exempel är större möjligheter att göra oanmälda besök.

Försäkringskassan får göra oanmälda besök hos alla försäkringstagare som kan misstänkas fuska. Men Skatteverket får bara komma oanmälda till restauranger och frisörsalonger. I övrigt måste verket komma överens med företaget om när besöket ska ske. Då är det lätt att visa upp en snygg fasad.

Skatteverket vill också att att arbetsgivaravgifter ska redovisas individuellt varje månad i stället för i klump. En fråga som utretts länge och fortfarande utreds.

Dessutom vill verket att privatpersoner som anlitar privatpersoner till en kostnad på upp till 10 000 kronor ska kunna göra det utan skatteplikt.

– Det måste vara en tydligare gränsdragning mellan vitt och svart och man tappar ju lite förtroendet för systemet om vi börjar prata om att det är svart arbetskraft om ett barn klipper gräsmattan åt grannen, säger Pia Bergman.

Andra exempel på åtgärder som Skatteverket inte fått gehör för är att inköpspriset på aktierna ska förtryckas i deklarationen när en skattebetalare har sålt dem. Eller att avdrag för arbetsresor borde bygga på avståndet mellan arbetet och bostaden. Över hälften av avdragen för arbetsresor är felaktiga. Den ändringen har verket velat ha i åratal.

I mars i år lämnade Skatteverket in en handlingsplan till Skatteutskottet. Där stod att verket ”haft otillräckliga förutsättningar att minska skattefelet”.

Fel för 22 skattemiljarder begärs in varje år. Målet är, trots myndighetens dåliga ekonomi, att få in tre gånger så mycket. Men i stället för de extra 400 miljoner som Skatteverket bett om för att klara verksamheten, gav regeringen hälften i den senaste budgeten. Nu måste mellan 50 och 100 anställda bort nästa år.

Läs hela DA:s granskning om fuskmyterna här.

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Hantering av återkrav får underkänt

FörsäkringskassanAllt mer pengar betalas ut på felaktiga grunder från Försäkringskassan. Utredningarna om återkrav tar lång tid och kvaliteten är inte alltid den bästa. Det visar en granskning som Inspektionen för socialförsäkringar gjort.

Ort avgör rätt till sjukpenning

DomstolslotteriÄven sjukskrivna drabbas av domstolslotteriet. Fyra av tio sjuka får rätt mot Försäkringskassan när de överklagar till domstolen i Luleå. I Stockholm får bara en av tio rätt.

Foto: CHRISTIAN RHEN

”Jag visste att jag hade rätt”

– All ångest är borta nu. Frugan och jag har haft världens bästa semester.Det säger Tony Lind som vunnit slaget om sin livränta och fått tillbaka förtroendet för facket.

Lucas är en av flera som har behandlats kränkande hos Försäkringskassans läkare Erling Vabö. ”Mötet var som ett polisförhör. Jag var helt förvirrad efteråt.” Foto: THOMAS KARLSSON

Försäkringskassan skickar sjuka på skräckmöten

Läkaren skrek åt de sjuka. Han sa att de ljög och kallade deras vanliga läkare för knarklangare. Till honom skickas deprimerade människor – av Försäkringskassan.

Lars-Göran Larsson och Eva Haglund trivs i skogen - men erättningen för Fas 3-jobbet är svår att leva på. Foto: Thomas Karlsson

"Regeringen skickar ut oss för att få snygga siffror"

”Avlastningsstation. Förvaring.” Domen över Arbetsförmedlingens program är hård bland deltagarna i Skogsstyrelsens projekt i Gävle.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Regeringen försvarar regler som underlättar skattefusk

Det är viktigt att minska skattefusket, tycker regeringens skatteexpert. Men att räkna ut hur stort fusket är, som man gör med bidragsfusket, verkar svårt.

Regeringen försvarar regler som underlättar skattefusk

Illustration: ROBERT HILMERSSON

"Skattesystemet är en ödesfråga"

Skattefusket förtjänar mer debatt. Att skattesystemet fungerar är en ödesfråga för kommande generation, säger Lars Korsell, chef på Brå.

"Skattesystemet är en ödesfråga"

DA GRANSKAR

Mer skattefusk väntas när revision slopas

Slopad revisionsplikt för 250 000 aktiebolag sparar pengar och förenklar för småföretagarna. Kostnaden får samhället ta när fusk och fel ökar och 1,3 miljarder skattekronor aldrig betalas in.

Mer skattefusk väntas när revision slopas

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.

Undersökningen sades bevisa sjukfusk – men tydde snarare på hög arbetsmoral

Utifrån en opinionsundersökning förklarade Svenskt Näringsliv de ökade sjukskrivningskostnaderna i slutet av 90-talet med slapp attityd och överutnyttjande. Men i undersökningen framträder även en annan bild – något som arbetsgivarorganisationen valde att bortse ifrån

Undersökningen sades bevisa sjukfusk – men tydde snarare på hög arbetsmoral

Illustration:ROBERT HILMERSSON

Helt sjukt om fusk och fel

När kostnaden för sjukskrivningarna rusade iväg till 132 miljarder i början av 2000-talet hotades statsfinanserna enligt flera debattörer.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Det "omfattande" fusket: 0,04 procent

Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar förra året. Trots att fusket beskrivits som ”omfattande” utgjorde det endast 0,04 procent av alla utbetalningar 2009, visar Dagens Arbetes och Dagens Arenas granskning.

Det "omfattande" fusket: 0,04 procent

JO-anmälningar om "Fallet Annica" avskrivs

Alla JO-anmälningar mot Försäkringskassans överdirektör Stig
Orustfjord om fallet Annica Holmquist har avskrivits. IF Metalls Ulf Björk funderar på att göra en ny anmälan.

"Fler borde granska arbetsskadorna"

Många har reagerat på Dagens Arbetes avslöjande om arbetsskadeförsäkringens brister. En läsare tycker att våra artiklar visar på ett moraliskt förfall av individens rättstrygghet. En annan vill att facket ska ta fighten och visa lite ryggrad.

Ny forskning om arbetsskador används inte

Stålverksarbetaren Jyrki Malja hade ett trumfkort -

DA granskar: Kraftig minskning av antalet godkända arbetsskador

Nya regler skulle göra att fler fick rätt till ersättning för arbetsskador. Det blev ännu svårare. För 20 år sedan fick åtta av tio sin arbetsskada godkänd. I dag tre av tio. För statskassan betyder det miljarder i vinst.

5[ ]000 kronor i månaden minus skatt

Många som utförsäkrats får nöja sig med ett lägsta aktivitetsstöd på under 5 000 kronor i månaden, brutto.

Utförsäkrade får ersättning i tid

Det verkar som att a-kassorna har kontroll över handläggningen av de utförsäkrades ansökningar om ersättning. Prövningen förenklades när a-kassorna inte behöver begära in arbetsgivarintyg.

Facket överhopas av försäkringsärenden

Ferida Naser hamnade mellan stolarna: Arbetsförmedlingen ansåg att hon var för sjuk för att arbeta, Försäkringskassan att hon var för frisk för att få sjukersättning.

Ökad misstro mot Försäkringskassan

Sex av tio tror inte att de klarar ekonomin om de blir långtidssjukskrivna.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.