Efter DA:s avslöjande: Myndigheter börjar samarbeta
9 juni, 2011
Skrivet av Marcus Derland
Efter Dagens Arbetes avslöjade om olyckor bland praktikanter kommer Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket att börja samarbeta.
– Skriverierna i Dagens Arbete har gjort att vi tagit initiativet, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Dagens Arbete har i flera artiklar under vinter och våren rapporterat om praktikanter som Arbetsförmedlingen skickar ut på farliga jobb. Ett fall som fått stor uppmärksamhet i press, radio och tv handlade om praktikanten Håkan Altin från Gävle som fick ett träd över sig och dog.
– Vi följer vår omvärld både statistiskt och genom samhällsdiskussionen. Den senaste tiden har vi haft uppmärksammade händelser i bland annat Dagens Arbete. Rent allmänt finns en otydlighet med ansvar när det gäller praktikplatser, därför har vi tagit det här initiativet, säger Mikael Sjöberg.
Otydlighet handlar om vilket arbetsgivaransvar företag som tar emot praktikanter har.
Kommer det här att leda till färre olyckor?
– Ja, det tror jag. Annars skulle vi inte göra det.
I tidigare artiklar har Dagens Arbete visat att risken att skada sig på arbetsplatsen är störst under de första dagarna på jobbet.
– Vi kontrollerade uppgiften som visade sig stämma. Det är en signal om att introduktionen inte fungerar. Där kan vi gå in med konkreta åtgärder, säger Mikael Sjöberg.
Myndigheterna har träffats på central nivå och enligt Mikael Sjöberg kommer ett formellt samarbetsavtal upprättas. Sådana avtal har Arbetsmiljöverket med ett tiotal andra myndigheter. Verket kommer också att erbjuda Arbetsförmedlingens anställda informationsträffar på regional nivå.
– Vi har också understrukit vikten om att få in anmälningar om allvarliga tillbud och olyckor. Vi misstänker att det finns en underrapportering i den här sektorn, säger Mikael Sjöberg.
Också Arbetsförmedlingen har reagerat på Dagens Arbetes avslöjande. De faktablad som myndigheten delar ut till arbetsgivare och arbetssökande har blivit tydligare.
– Vi ska inte anvisa någon till arbetsplatser där inte arbetsmiljön är tillfredsställande, säger Pasi Keskikastari, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen är också skyldig att ha ett samråd med facket innan praktikanter skickas till arbetsplatser.
– Det måste vi ta på allvar. Tyvärr har inte samråden kommit igång överallt, säger Pasi Keskikastari.
Varför kommer dessa förtydliganden nu?
– Mycket har hänt i media under vintern. Bland annat dödsolyckan i Gävle som Dagens Arbete skrivit om. Arbetsmiljöverket är också drivande i frågorna.