Industriarbetarnas tidning

De är mest lönsamma

1 november, 2011

Skrivet av

Gruvjätten LKAB tjänar över 3 miljoner kronor på varje anställd. – Otroliga siffror, säger Jari Söyrinki, ordförande för Gruvgruppen, underjordsarbetarna i Kirunagruvan.

43 procents vinstmarginal

  • LKAB är ett av världens mest lönsamma företag om man räknar vinstens andel av försäljningen. För varje hundralapp LKAB sålde för i fjol var 43 kronor ren vinst. Det är detsamma som att vinstmarginalen var 43 procent.
  • LKAB är därmed lönsammare än världens största järnmalmsproducenter Vale (38 procent), Rio Tinto Group (25) och BHP Billiton (24). Andra kända vinstmaskiner hamnar också på efterkälken: Coca-Cola (34), Nestlé (31), Microsoft (30), China Construction Bank (30), Gazprom (27) och Apple (22).

Källa: Fortune Global 500

 

Det händer nu:

  • November är den heta förhandlingsmånaden då parterna kan kalla in de opartiska ordförandena, det vill säga Industriavtalets medlare. Tanken är att ett nytt avtal ska vara klart den sista november.
  • Förhandlingarna gäller följande avtalsområden: teknik, stål- och metall, gruv, allokemiska, kemiska fabriker och gemensamma avtalet.

Dagens Arbete har räknat ut vad företagen tjänar på varje anställd. Jari Söyrinki tycker att uppgifterna som DA tagit fram är rena dynamiten.

– Siffrorna sporrar. Nu har vi svart på vitt på hur ojämlik fördelningen av produktionsresultatet är.

Samtidigt vill han reservera sig.

– Man kan inte säga att detta är löneutrymmet rakt av, så enkelt är det inte.

– Summan motsvarar inte värdet på det vi plockat upp ur jorden. Det är inte vi som skapat hela detta värdet utan visar också vilka priser som företaget kan ta ut.

Gruvjätten LKAB är ett av världens mest lönsamma företag. Åtminstone om man räknar hur stor del av försäljningen som är ren vinst. I det här avseendet är LKAB betydligt mer lönsamt än företag som Coca-Cola och Microsoft. Inte ens oljebolagen eller kinesiska storbanker kan mäta sig med det svenska statliga gruvbolaget.

Samtidigt som LKAB gör rekordvinster finns det ett utbrett missnöje med lönerna. Den genomsnittliga grundlönen för gruvarbetarna är 27 000 kronor i månaden – inklusive alla fasta tillägg (anställningstidstillägg, miljötillägg och underjordstillägg). Utan tilläggen ligger snittlönen på 25 400 kronor.

Företagets vinster och gruvarbetarnas löner är ett hett diskussionsämne i dessa dagar när en ny avtalsrörelse är under uppsegling.

Jari Söyrinki tar oss med 814 meter under jord till sina arbetskamrater som reparerar krossar, tappar och räls – utrustning som slits när järnmalmen bryts i rekordhögt tempo.

– Vi är fullt medvetna om att våra lönekrav inte kan vara desamma som för hela riket med tanke på hur bra det går för oss. Men vi borde kunna ta för oss mer, säger Jari Söyrinki.

Han får medhåll av de andra som bänkat sig i pausutrymmet i samband med skiftbytet.

En av gruvarbetarna, Roger Dahl säger:– Många ute på stan tror att det här är rena drömfabriken och det finns så många myter om våra löner. Kommer ni ihåg hur det lät under strejken 2007?

Jo, nog minns de. 
– En del ledarskribenter snackade om lyxstrejk och att vi var högavlönade, säger Kent Torneus.

– Man blir förbannad. Vilket skitsnack.

För några år sedan höjdes underjordstilläggen med lite mer än en tusenlapp till 2 100 kronor i månaden.

– Då hade tillägget legat still i många herrans år. De får gärna stiga ännu mera, säger Roger Laestander.

– För inte tala om övertidsersättningen som bara ligger på 30 kronor i timmen. Det är ju löjligt lågt.

In i lunchrummet kommer Kalle Palovaara som jobbat på företaget från och till sedan tidigt 1980-tal. Han för in diskussionen på anställningstidstillägget – belöningen för att man stannar kvar på LKAB.

– Det är också ett sånt där tillägg som är löjligt lågt.

Efter 18 års anställning kommer man upp i 1 050 kronor extra i månaden. Sedanutbryter en diskussion om den uppgift som är ny för dem. Att var och en drar in 3 miljoner i ren vinst till företaget.

– Tänk att få en tiondel av den summan. Det skulle ge 300 000 extra, säger Mikko Honkala.

Höga vinster brukar öka temperaturen i löneförhandlingarna. I 2007 års avtalsrörelse utbröt en vild konflikt i samband med de lokala förhandlingarna. 
Sedan några år har alla LKAB–anställda fått ett belöningssystem så att de kan få en extra slant under goda år – utan att lönenivåerna höjs.

Belöningssystemet utgår inte från vinsten utan från produktion, arbetsmiljö och kvalitet. Som mest kan det ge 60 000 kronor extra för ett år. Den högsta summa som hittills betalats ut är 31 000 kronor. I år räknar man med att belöningssystemet ska ge cirka 40 000 kronor.

– Men vi har svårt att få pengarna utbetalade när vi vill, säger Gruvtolvans klubbordförande Jan Thelin.

– En del av pengarna fick vi ut lagom till semestern. Företaget vill helst betala den andra delen lagom till de lokala löneförhandlingarna.
– Men man ska inte blanda ihop belöningen med våra löner.Om möjligheten att höja lönerna i år säger han:
– Det blir tufft. Arbetsgivarna är mycket samordnade och centraliserade. LKAB lyder under Gruvornas arbetsgivarförening och i förlängningen Svenskt Näringsliv. De vill hålla lönerna nere.

I pausutrymmet nere på 814-metersnivån vet man att arbetsgivarna kommer att bjuda hårt motstånd. Tommy Larsson säger:

– En sak vet vi. Att vi drar in mer och mer pengar. Det ska också märkas på lön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.