Industriarbetarnas tidning

Torparsonen som utmanar gladiatorer

9 februari, 2012

Skrivet av

Till vardags staplar han ved och brottas med tre 800 kilos ardennerhästar. På lördag utmanar sågverksarbetaren Stefan Eriksson från Sillbo gladiatorerna i TV4. 
 – Jag är en hårding. Har jobbat fysiskt hela mitt liv, säger han.

Du är 170 centimeter lång och väger 70 kilo. Kom igen. Har du verkligen någon chans mot gladiatorerna?

– Jag fångade faktiskt en gladiator och fick honom i nästan hjälplöst tillstånd. Men han lyckade smita. Jag har en naturlig seghet som jag jobbat upp från barndomen. Det var få andra utmanare som har ett vanligt kneg – de flesta är personliga tränare eller liknande. Jag är van vid att skyffla hö åt olika håll och träna konstiga muskelgrupper.

Du bor på vischan, i byn Sillbo utanför Skinnskatteberg. Är det där du laddat upp?

– Farsan har tre ardennerhästar som väger 800 kilo som jag brottas med dagligen. De är tuffare än gladiatorerna. Sen brukar jag gå ut och stapla ved i åtta timmar utan frukost. Ibland springer jag i skogen.

Du har utedass och duschar på ett iskallt betonggolv, stämmer det?

– Ja. Jag brukar säga att det inte är någon mening med att skita i vatten. Duschen har jag fixat. Jag har lagt dit några träpallar och lagt en plastmatta ovanpå. Nu har jag också köpt en sådan där fjollig luftvärmepump så jag eldar mindre.

Men allvarlig, hur förberedde du dig för Gladiatorerna?

– Mycket chins (hänger med armarna i stång och dra kroppen uppåt, reds anm). Jag sprang i skogen och körde gymnastikövningar för rörligheten. Sedan kollade jag självklart på filmen Robocop två gånger och Rambo 2, för att få upp pulsen.

Vilken gladiator var värst?

– Han Pansar. Kommer du ihåg när man gick i skolan och hamnade underst i en böghög? Då var det alltid någon som inte fattade när man skrek att det var nog. Pansar är sådan dåre som aldrig slutar. Hade jag bara varit lite större hade jag devalverat honom till en rulle ugnsfolie.

Vad var jobbigast?

– Hinderbanan. Har du simmat med maxpuls så vet du var jag snackar om. Jag höll på att ropa på hjälp och hade lite dödsångest. Men jag gillar att göra saker som ger mig dödsångest.

Varför sökte du till Gladiatorerna?

– Jag tycker om att göra tuffa saker. En del vill jag inte berätta om. Jag har också boxats mycket och tränat MMA (Mixed martial art, en kampsport med slag, sparkar och kast, reds anm).

Skulle du kunna tänka dig att vara med igen?

– Osäkert. Det är extremt tufft och jag är egentligen inte så vältränad. De tog nog med mig för att jag var så olik de andra utmanarna. Att jag är en torparson som jobbar på sågverk. Skaderisken är väldigt stor. Jag kände att det hela tiden var på gränsen att kroppen skulle hålla. Inspelningen var i somras och jag har fortfarande värk.

Skulle du ha någon som helst chans mot någon av gladiatorerna man mot man?

– Inte om man ställs muskel mot muskel. Kanske i en markfight där jag kan göra oväntade saker.

Du har tidigare sagt att du ville brotta ner en gladiator och klia honom under hakan så han spinner som katt. Blev det av?

– Ha, ha har jag sagt det? Nä, det blev aldrig av.

Vad var bäst med tävlingen?

– När jag sprang uppför rullbandet efter hinderbanan. Jag har nog aldrig varit så glad.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]