Industriarbetarnas tidning

”Eurokrisen hotar de fackliga rättigheterna”

30 oktober, 2013

Skrivet av

Seminarium– De fackliga rättigheterna hotas i krisens Europa. Med raserade arbetsvillkor och försämrade kollektivavtal växer högerpopulismen och rasismen.  Därför blir skyddet av fackets rättigheter en viktig fråga i det kommande valet till EU-parlamentet, säger Marita Ulvskog, socialdemokratisk EU-parlamentariker.

Hon medverkade i går måndag i ett seminarium om de fackliga rättigheternas ställning i EU, anordnat av Arbetarrörelsens tankesmedja.

– Med eurokrisen har humöret sänkts hos oss som i EU-parlamentet kämpar för de fackliga rättigheterna, sa Marita Ulvskog.

– 26 miljoner går arbetslösa i EU-länderna. I spåren av massarbetslösheten kränks rättigheter och kollektivavtalen är satta under ytterst hård press.

Inte ens inom den socialdemokratiska parlamentsgruppen finns samma glöd som tidigare, sa hon. Bland hennes S-vänner talas det mer om lagstadgade minimilöner än fackliga rättigheter.

– Tilliten till EU och euron har rämnat. Avståndet mellan medborgarna och institutionerna växer. Framgångarna för högerpopulister och extremhögern är en stark signal till EU: ”Ni har fel dagordning! Vi litar inte på er! Ni håller inte vad ni lovat!”

Loa Brynjulfsdóttir, chef för LO:s internationella enhet varnade för att nästa EU-parlament kan komma att domineras av högerpopulister och extremhögern.

– Därför är det angeläget att de sociala frågorna lyfts upp på dagordningen.

Inom EU pågår nu en diskussion om att grundläggande fackliga rättigheter ska skyddas i ett ”socialt protokoll”. Rättigheterna ska inte underordnas EU:s ekonomiska friheter.

Samuel Engblom, chefsjurist på TCO pekade på konsekvenserna av cabotagetrafiken. Svenska åkerier sparkar sina chaufförer och anlitar inhyrda förare från låglöneländer i Österuropa. Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige, sa att cabotagetrafiken håller på att ses över.

Johan Danielsson, EU-samordnare på LO varnade för konsekvenserna för krisbekämpningen i dagens Europa.

– Strukturer för lönebildningen slås sönder för att uppnå interndevalveringar och lägre lönekostnader.

– Som i Portugal. Där täckte kollektivavtalen 1 miljon löntagare tills helt nyligen. Nu är det bara en fjärdedel, cirka 250 000 som täcks av kollektivavtalen.

Och värre kan det bli. Enligt Marita Ulvskog finns det inom EU-kommissionen planer på att avreglera arbetsmarknaden ytterligare. Som ett led i krisbekämpningen finns det förslag på att småföretag med färre än tio anställda inte behöver teckna kollektivavtal om löner, arbetsmiljö och andra villkor.

– I så fall kopplas de fackliga rättigheterna till storleken på företaget. Jag tror inte det finns någon efterfrågan på den typen av åtgärder bland de som idag jobbar på de små förertagen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?