”Släpp inte in högerextremismen i den politiska värmen!”DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

”Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”Krönikören Daniel Mathisen har läst Ola Larsmos roman ”Swede Hollow” och ser flyktingens öde genom vår egen historia.

Foto: THEO ELIAS

”Avtalet strider mot kongressens beslut”

Korttidsavtalet strider mot IF Metalls egna kongressbeslut. Det anser Stefan Leiding, ordförande i IF Metalls Stockholmsavdelning och ledamot av avtalsrådet.

Här kan du läsa kongressmotionen

Motion till kongressen

I går sa IF Metalls avtalsråd ja till avtalsförslaget om korttidsarbete utan statligt stöd. Det lokala facket ska i lågkonjunkturer kunna träffa avtal om kortare arbetstid och 12 procents lägre lön.

– Det går stick i stäv med vad förbundets senaste kongress beslutade, säger Stefan Leiding.

Som ledamot av Scanias verkstadsklubb i Södertälje var han med och skrivit motionensom avdelningarna i Södertälje, Norrbotten och Södra Västerbotten ställde sig bakom.

Såväl förbundsstyrelsen som kongressen sa ja till motionens tre krav:

 • ”Betydande inskränkningar av gällande rättigheter” ska inte kunna förhandlas fram på lokal nivå.
 • Förbundsstyrelsen ska  ”fortsätta strida för att öppningsklausuler inte skrivs in i kollektivavtalen. (Med öppningsklausuler menas lokala avvikelser som är sämre än det rikstäckande kollektivavtalet).
 • ”Krisavtal med den konstruktionen som uppfanns 2009 inte tillåts utgöra en norm inför framtida lågkonjunkturer”.
 • Det nya kortidsavtalet med Teknikföretagen rycker undan mattan för de kraven som kongressen ställde sig bakom, enligt Stefan Leiding.

  Men ska inte en förbundsstyrelse kunna fatta beslut mellan kongresserna i syfte att skydda medlemmarna?

  – Jovisst. I vissa exceptionella situationer måste naturligtvis en förbudsstyrelse kunna göra det. Men vi befinner oss inte i ett sådant extremt läge i dag.

  Förbundsstyrelsen motiverar avtalet bland annat med att få undan fallet med Ålö Cylinder från arbetsdomstolen. En förlust i AD skulle öppna för individuella lönesänkningar utan att klubben kunnat göra något. Hur ser du på det?

  – Om vi hade förlorat Ålö Cylinder-målet i arbetsdomstolen så hade kunnat komma igen i nästa avtalsrörelse och prioriterat den frågan. Då hade vi kunnat mobilisera för att täppa till det hålet.

  Du tycker inte att skrivningen i Teknikavtalets paragraf 10 (”Vid oförändrade eller likvärdiga arbetsuppgifter kan arbetsgivaren inte utan frivillig överenskommelse ändra månadslönen” ) innebär något hot?

  – Jag kan inte påstå att arbetsgivarna har använt sig av den paragrafen i någon större omfattning. Och ändå har den funnits i avtalet från 1923.

  Kan inte en dom i arbetsdomstolen bli en signal som utlöser fler Ålö-fall?

  – Ja den risken finns naturligtvis. Men då får vi ta det i nästa avtalsrörelse.

  – Sedan är jag tveksam till spridningseffekten. Jag var en av dem som tidigare var emot avtalet om yrkesintroduktion för unga för att jag befarade att det skulle missbrukas. Men det har ju knappt använts alls av arbetsgivarna.

  Av vilken anledning skrev ni motionen till IF Metallkongressen 2011?

  – Vi ville inte ha nya krisavtal. Vi hade ju själva motsatt oss det krisavtal som förbundet tecknade under finanskrisen 2009.

  Varför?

  – Vi hade en egen uppgörelse på gång med företaget, mycket bättre. Sedan kom krisavtalet och slog undan benen för oss. Vår vd gick direkt ut och krävde ett krisavtal, annars skulle det bli stora varsel.

  – Vi ville inte att det skulle kunna återupprepas. Därför skrev vi motionen som alltså både förbundsstyrelsen och sedan kongreesen biföll.

  – Men i och med det här nya avtalet som normeras istället krisavtalet. Arbetsgivarna har fått ett nytt instrument i sin verktygslåda. Och det tvärtemot kongressens beslut.

  Vad ska ni göra nu?

  – Dra ärendet inför granskningskommittéen. Så fort vi visste att det här avtalet var på gång så tog vi kontakt med granskningskommittéen som alltså har till uppgift att granska om fattade kongressbeslut efterlevs. 


  hg@da.se

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Nollklassade får rätt till livränta

  Även den som är arbetsskadad och har noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst (SGI) kan ha rätt till livränta. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en vägledande dom och kräver att Försäkringskassan gör en ny prövning.

  Rätt livränta

  Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

  Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. "Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser", kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

  Foto: David Lundmark

  Håller koll på kablarna

  ÖgoblicketElektrikern Clas Saglind jobbar på på Windy Boats i Västervik.

  DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

  En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

  RAPPORTDubbelt så många dör av cancerframkallande asbest i världen jämfört med vad man tidigare trott. Enligt en ny undersökning av Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH är dödstalet snarare 230 000 årligen. Fortfarande är asbest bara totalförbjudet i drygt 60 länder.

  Skyddslösa arbetare river asbest

  ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

  Här har asbestlarmet gått

  Här är en lista över förskolor och skolor där asbestslarv upptäckts. Ofta är det föräldrarna själva som slår larm. Mörkertalet befaras vara stort.

  "Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

  Kärleken till stora motorer

  LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

  ”Spelandet blev min snuttefilt”

  Dilemmat134 000 svenskar beräknas vara problems­pelare, Anders var en av dem: "Många tror inte att spel kan leda till ett beroende, men det är som med alkohol – samma mekanismer i hjärnan sätts i gång." DA ger tips för dig i riskzonen och om hur du kan hjälpa en drabbad kollega.

  Esab lägger ner

  Först fest – sedan nedläggning

  Personalen bjöds på fest för att fira 100 dagar med den nya ägaren. Men ingen visste att företaget redan då meddelat Arbetsförmedlingen att man tänkte lägga ner verksamheten.

  ”Finns alltid skäl att fira personal”

  Personalen visste inte att de skulle få sparken när de firades. ”Det finns alltid skäl att fira personalen”, säger Henrik Calander, enhetschef för Esab i Sandviken.

  Tullarna en risk för jobbslakt i USA

  AnalysAmerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

  Ladda ner senaste DA här!

  Du har väl inte missat att Dagens Arbete också finns som e-tidning, som man bläddrar i på sin mobil eller surfplatta. Nr 6 finns ute i appen nu.

  Järvklo tar makten i VW:s världsfack

  Johan Järvklo blir nu en av de mäktigaste fackföreningsledarna i världen. I dag utses han till generalsekreterare i Volkswagens världsfack med 648 000 medlemmar över hela världen.

  Val 2018 | Sjukförsäkringen

  Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

  Sjukpenning

  Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

  KRÖNIKA”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

  Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

  ”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

  Krönika”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

  Ingen ska behöva dö av jobbet

  KRÖNIKA”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

  1

  Parterna kritiserar stoppad högskolebehörighet

  Riksdagen kommer i nästa vecka att fälla regeringens förslag om att ge högskolebehörighet till yrkesprogrammen på gymnasiet. Både fack och arbetsgivare är djupt besvikna, eftersom utbildningarna har tappat i popularitet. "Vi tycker regeringens förslag är bra", säger Fredrik Gunnarsson på Industriarbetsgivarna.

  3

  Holmen varslar 150 på Iggesund

  Iggesund Paperboard varslar 150 personer om uppsägning. Företaget motiverar beslutet med att man vill vässa konkurrenskraften. För de anställda kom beskedet som en överraskning - och när DA besökte bruket tidigare i år var tongångarna helt annorlunda. Då handlade det om god orderingång och svårigheterna att hitta folk.

  1

  Södra vill slå sig in på trähusmarknaden

  Industrikoncernen Södra satsar rejält på trähusmarknaden. Om ett år ska en ny linje för korslimmat trä vara klar. Bakom ligger ett stort behov av nya bostäder och klimatskäl.

  Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

  DEBATTNär de borgerliga partierna tillsammmans med SD gör människor till kunder i stället för medborgare hotas demokratin på allvar, skriver Peter Persson, riksdagsledamot för S och medlem i Pappers, tillsammans med Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

  Emma Davidsson testar nödduschen vid ”Ättikan” – där en gång Perstorpsättikan tillverkades. Halva dagen sitter processoperatörerna i kontrollrummet, andra halvan är de ute i tillverkningen. Foto: David Lundmark

  Regeln som räddat Perstorp

  Sätter stoppPå kemifabriken Perstorp måste alla lyda samma påbud: det är ditt ansvar att larma om något farligt är på väg att hända. "Det har räddat oss flera gånger", säger huvudskyddsombudet Torgny Ströbeck.

  Nu blir tvätteriet forskningsprojekt

  På Berendsen i Ockelbo ska arbetsrotationen bli ännu bättre. Det ska ett nytt forskningssamarbete mellan tvätteriet och Högskolan i Gävle se till.

  Hoten ökar mot fackligt aktiva

  Det blir allt svårare att jobba fackligt i världen, enligt världsfacket ITUC. Ju högre siffra desto större fara. Hoten och våldet ökar – i Colombia mördades 19 stycken fackligt aktiva under fjolåret.

  Strejkrätten

  Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

  Fack och arbetsgivare har nu enats och föreslår i dag att det inte längre ska vara tillåtet att ta till stridsåtgärder om syftet inte är att få till ett kollektivavtal. Parterna vill lösa det genom att ändra i medbestämmandelagen.

  10

  Hamnkonflikten – därför rör den dig

  Konflikten i Sveriges största containerhamn handlade om arbetsvillkoren för Göteborgs hamnarbetare. Men också om strejkrätten. DA:s Harald Gatu reder ut.

  2

  Strindbergs favoritpapper snart slut

  August Strindberg skrev manus på deras papper, Cornelis Vreeswijk författade sina texter på det. Men efter 300 år har ägaren beslutat att lägga ner Lessebo handpappersbruk efter sommaren. Kommunen försöker nu hitta sätt att rädda verksamheten.

  DA:s turistguide i Industrieuropa

  IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

  Robert Berkovic var en av 75 grafiker som fick behålla jobbet när Sörmlands Grafiska räddades efter konkursen. Foto: David Lundmark

  Räddad av konkursen

  HoppfulltNär tryckerimomsbubblan sprack gick Sörmlands Grafiska i konkurs. Men företaget räddades av en ovanlig köpare, som dessutom anser att den svenska branschen är lönsam. På tryckeriets golv känns framtiden ljusare än på länge.

  ”Tullarna drabbar även USA”

  Analys”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

  1
  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.