”Fira demokratin och lär av historien”Helle Klein bloggar om demokratins 100-årsjubileum: Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på mod.

”Är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”Krönika, Daniel Mathisen.

Foto: THEO ELIAS

”Avtalet strider mot kongressens beslut”

Korttidsavtalet strider mot IF Metalls egna kongressbeslut. Det anser Stefan Leiding, ordförande i IF Metalls Stockholmsavdelning och ledamot av avtalsrådet.

Här kan du läsa kongressmotionen

Motion till kongressen

I går sa IF Metalls avtalsråd ja till avtalsförslaget om korttidsarbete utan statligt stöd. Det lokala facket ska i lågkonjunkturer kunna träffa avtal om kortare arbetstid och 12 procents lägre lön.

– Det går stick i stäv med vad förbundets senaste kongress beslutade, säger Stefan Leiding.

Som ledamot av Scanias verkstadsklubb i Södertälje var han med och skrivit motionensom avdelningarna i Södertälje, Norrbotten och Södra Västerbotten ställde sig bakom.

Såväl förbundsstyrelsen som kongressen sa ja till motionens tre krav:

 • ”Betydande inskränkningar av gällande rättigheter” ska inte kunna förhandlas fram på lokal nivå.
 • Förbundsstyrelsen ska  ”fortsätta strida för att öppningsklausuler inte skrivs in i kollektivavtalen. (Med öppningsklausuler menas lokala avvikelser som är sämre än det rikstäckande kollektivavtalet).
 • ”Krisavtal med den konstruktionen som uppfanns 2009 inte tillåts utgöra en norm inför framtida lågkonjunkturer”.
 • Det nya kortidsavtalet med Teknikföretagen rycker undan mattan för de kraven som kongressen ställde sig bakom, enligt Stefan Leiding.

  Men ska inte en förbundsstyrelse kunna fatta beslut mellan kongresserna i syfte att skydda medlemmarna?

  – Jovisst. I vissa exceptionella situationer måste naturligtvis en förbudsstyrelse kunna göra det. Men vi befinner oss inte i ett sådant extremt läge i dag.

  Förbundsstyrelsen motiverar avtalet bland annat med att få undan fallet med Ålö Cylinder från arbetsdomstolen. En förlust i AD skulle öppna för individuella lönesänkningar utan att klubben kunnat göra något. Hur ser du på det?

  – Om vi hade förlorat Ålö Cylinder-målet i arbetsdomstolen så hade kunnat komma igen i nästa avtalsrörelse och prioriterat den frågan. Då hade vi kunnat mobilisera för att täppa till det hålet.

  Du tycker inte att skrivningen i Teknikavtalets paragraf 10 (”Vid oförändrade eller likvärdiga arbetsuppgifter kan arbetsgivaren inte utan frivillig överenskommelse ändra månadslönen” ) innebär något hot?

  – Jag kan inte påstå att arbetsgivarna har använt sig av den paragrafen i någon större omfattning. Och ändå har den funnits i avtalet från 1923.

  Kan inte en dom i arbetsdomstolen bli en signal som utlöser fler Ålö-fall?

  – Ja den risken finns naturligtvis. Men då får vi ta det i nästa avtalsrörelse.

  – Sedan är jag tveksam till spridningseffekten. Jag var en av dem som tidigare var emot avtalet om yrkesintroduktion för unga för att jag befarade att det skulle missbrukas. Men det har ju knappt använts alls av arbetsgivarna.

  Av vilken anledning skrev ni motionen till IF Metallkongressen 2011?

  – Vi ville inte ha nya krisavtal. Vi hade ju själva motsatt oss det krisavtal som förbundet tecknade under finanskrisen 2009.

  Varför?

  – Vi hade en egen uppgörelse på gång med företaget, mycket bättre. Sedan kom krisavtalet och slog undan benen för oss. Vår vd gick direkt ut och krävde ett krisavtal, annars skulle det bli stora varsel.

  – Vi ville inte att det skulle kunna återupprepas. Därför skrev vi motionen som alltså både förbundsstyrelsen och sedan kongreesen biföll.

  – Men i och med det här nya avtalet som normeras istället krisavtalet. Arbetsgivarna har fått ett nytt instrument i sin verktygslåda. Och det tvärtemot kongressens beslut.

  Vad ska ni göra nu?

  – Dra ärendet inför granskningskommittéen. Så fort vi visste att det här avtalet var på gång så tog vi kontakt med granskningskommittéen som alltså har till uppgift att granska om fattade kongressbeslut efterlevs. 


  hg@da.se

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Julens bästa kulturklappar

  DA TIPSARSällskapsspel, böcker, tid - eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

  Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

  Friskare arbetsliv – var god dröj

  Krönika”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

  Fackligt arbete på liv och död

  KrönikaVarje arbetsplatsolycka måste utredas grundligt och de ansvariga ställas till svars. Vi måste göra allt i vår makt för att inga fler ska dö på jobbet.

  Fotograf: Peder Lingdén

  Mats Berggren får Ivar Lo-pris

  Författaren och tidigare metallarbetaren Mats Berggren får årets upplaga av Fackföreningsrörelsens Ivar-LO-pris på 125 000 kronor. Hans senaste bok är den självbiografiska Vindsröjning.

  Tvärstopp för Gröna jobb

  Skogsstyrelsens arbetsmarknadsåtgärd för nyanlända och långtidsarbetslösa får ett abrupt slut. Riksdagens budgetbeslut innebär att 1 450 deltagare får lämna projektet direkt efter nyår.

  1938 Efter hot om lagstiftning kom fack och arbetsgivare överens om hur lönerna skulle bestämmas – utan inblandning av staten. Saltsjöbadsavtalet var startskottet för hur man förhandlar löner i Sverige i dag. Foto: Pressens Bild/TT Nyhetsbyrån

  Den svenska modellen fyller 80 år

  PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu skriver om en överenskommelse som visat uthållighet och klarat flera kriser, men som återigen utmanas av politiker som vill lägga sig i den svenska modellen: På torsdag fyller Saltsjöbadsavtalet 80 år.

  ABB:s jätteaffär

  ”En rejäl julklapp till aktieägarna”

  PERSPEKTIVABB:s kraftöverföringsdel Power Grids säljs för 100 miljarder till japanska Hitachi. DA:s Harald Gatu skriver om ett företag med fulla orderböcker som investerar för fullt men som utmanats av aktieaktivister som velat stycka ABB-koncernen.

  Facket kritiskt till ABB:s tystnad

  IFM-klubben i Ludvika tror att försäljningen kan vara bra. ”Det kan nog bli bra med någon som verkligen bryr ”, säger vice ordförande Håkan Anestedt. Men fackets ledamot i svenska ABB:s styrelse, Dennis Bäckman, tycker att informationen har varit ”usel”.

  Fortsatt oro vid Kubal

  För femte gången har den amerikanska regeringen givit uppskov med sanktionerna mot de ryska ägarna av Kubal i Sundsvall. Kommer inget nytt besked nästa fredag får de anställda börja släcka ner sin fabrik lagom till jul.

  Vad har du helst på ditt julbord?

  Ät smart på årets julbord

  ÄT-TAKTIKVisste du hur nyttig sillen är, att marsipanen har använts som medicin och att det var en fransk präst som gav oss clementinerna? DA guidar dig i julbordets sju klassiska turer.

  Skuldfällan

  Blir Kjell någonsin fri?

  LIVSTIDSDOMKjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. När huset såldes med tvång gick luften ur honom, och skulderna började växa. Han är en av tiotusentals överskuldsatta svenskar. Kjell hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

  ”Ojämlikhet kan orsaka skuldsättning”

  LO-ekonomen Sebastian de Toro har skrivit flera rapporter om de skuldsattas livssituation. Han vill lyfta fram att överskuldsättning hänger ihop med ojämlikhet.

  2

  Ovärdigt för ett välfärdsland

  LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  2

  Ladda ner DA nr 10 här!

  Dagens Arbete finns nu som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

  Fackföreningsavdraget fick ett kort liv

  BudgetenI somras infördes avdragsrätt för fackföreningsavgiften. Den kommer att gälla vid nästa deklaration – men sen är det slut. Moderaterna och KD, vars budgetförslag vann i riksdagen i går, vill använda pengarna till ytterligare jobbskatteavdrag.

  2

  Heta rykten om försäljning av ABB:s kraftdivision

  Ryktena om att ABB ska sälja sin kraftdivision Power Grids med 3800 anställda till japanska Hitachi blir allt hetare. ”Vi har ingen aning om vart den här affären hamnar, om den nu ens blir av”, kommenterar Bosse Larsson ordförande för IF Metalls koncernfack i ABB.

  Ungerska facken protesterar mot mera övertid

  Ungern fick i i veckan en ny lag som höjer taket för övertidsarbete från 250 till 400 timmar per år. Slaveri, säger fackföreningarna som mobiliserat sina medlemmar mot förslaget.

  Fortfarande vanligt med sexuella trakasserier i industrin

  Sexuella trakasserierEtt drygt år efter metoo är sexuella trakasserier fortfarande ett stort problem i industrin, visar en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar. ”Vårt arbete mot sexuella trakasserier måste fortsätta med oförminskad styrka”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

  Perfekt eller defekt?

  ÖgonblicketKlockan är 12.30 på Stora Enso i Fors.

  100 år av facklig kamp i skogen

  Krönika”Mycket har blivit bättre, men mycket är också samma som när Skogsarbetareförbundet bildades 1918. Att organisera arbetet så skogsarbetarna blir rättvist belönade, den stafettpinnen bär vi vidare”, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

  Krafs för alla – utom en själv

  NOSTALIGIMånga av ens prylar skulle man inte ens få en spänn för, men de kan ändå vara i det närmaste ovärderliga. DA:s Pontus Ohlin rotar fram sju saker som får honom att minnas med värme.

  Leslie prisas för sina industribilder

  Massafabriken i Obbola har funnits i över hundra år. De åren har instrumentmakaren Leslie Dobbing dokumenterat med hjälp av tidningsklipp, fotografier och intervjuer med äldre arbetskamrater. I dag får han Pappers kulturstipendium på 15 000 kronor.

  1

  Svetsjobb kan ge ett annat liv

  Möte medAnthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

  Älvsbacka Strand, Skellefteå.

  Rekordlyft för trä i flerbostadhus

  BRANSCHLYFTDet svenska bostadsbyggandet minskar nu från de senaste årens höga nivåer, men trähusindustrin är tydligt optimistiskt. Dels byggdes det rekordmånga lägenheter i trä i fjol, dels ökar dess marknadsandel.

  GS i Indien: ”De vågade inte prata med oss”

  GS-facket reste till Indien för att träffa anställda på Tetra Pak, men de lyckades inte få tag på någon som vågade prata. ”De var rädda för att någon skulle se det”, säger Julius Petzäll på GS.

  Jakten på hammaren

  ÖGONBLICKETKlockan är 16.21 på Stena Recycling i Huddinge utanför Stockholm.

  ”Utan hjälp hade jag aldrig fått ut pengarna”

  Koll påMisstänker du att arbetsgivaren har betalat ut för lite i lön eller slarvat med semesterersättningen? Klaga, man kan få ersättning flera år efteråt! Jouko Riihijärvi fick ut 80 000 kronor i obetald lön.

  Här är julens bästa ask

  DA TESTARVi bad fyra industriarbetare om hjälp att hitta bästa pralinen att bjuda på efter middagen eller att ge bort. Kolla in vilken som blev favoriten bland de sex chokladaskarna och vilken som ser ut som "en andravinst på bingo".

  1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

  ARBETSMILJÖDe som är mellan 30 och 49 år drabbas hårdast av jobbstress. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning av besvär till följd av arbetet.

  Förbered din cykel för snö och slask

  Tips från proffsetSatsa på dubbdäck, stänkskärmar och bra olja – och rengör cykeln så ofta du orkar. Cykel­mekanikern Erik Lindgren visar hur du rullar du säkert hela vintern.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.