Industriarbetarnas tidning

”Några faller utanför”

4 november, 2013

Skrivet av

Oeniga ibland, javisst. Men relationen med facket är ändå bra, säger företaget. Så här säger Per Holtstrand, vd för Division Sträckfilm … 

… om samarbetsklimatet: Det är bra. I några frågor har vi inte varit överens men dialogen har utvecklats.

… om urvalet av de 30 maskinställare som får gå från norra till södra fabriken: Vi utgick från kompetens och erfarenhet som behövs till den södra fabriken. Där investerar vi för 250 miljoner kronor vilket innebär ökad automatisering och ökad konkurrenskraft.  Förhandlingen avslutades i oenighet, vilket inte är ovanligt när det handlar om reducering av personal. Vi har dock följt de lagkrav som gäller vid omplacering.

… om varför inte Esad Kasumovic erbjuds jobb trots 26 års prickfri anställning: Jag känner inte till fallet i detalj, beslutet togs före min tid. 

… om vad som är ”den rätta Trioplast-andan”: Det där känner jag inte till. Vi har gått på kompetens och erfarenhet och då faller några utanför.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.