Industriarbetarnas tidning

Åtta personer som bröt en trend

22 maj, 2014

Skrivet av

MedlemsökningI april månad ökade antalet aktiva medlemmar i GS med åtta personer. Ett litet men trots allt historiskt trendbrott.– Vi har en starkare konjunktur, men ökningen beror också på att vi är mer närvarande ute på arbetsplatserna, förklarar GS organisationsansvarige Erik Georgii.

Sjunkande antal medlemmar

  • Under 2013 förlorade LO-förbunden totalt 17 292 medlemmar (1,16 %), varav GS tappade 2 462.
  • Sedan 2005 har LO-förbunden tappat 334 000 medlemmar.
  • Allra flest gick ur 2007 (129 000) då a-kasseavgiften höjdes med upp till 300 kronor i månaden.
  • Flest medlemmar inom LO har Kommunal (510 000), IF Metall (325 000) och Handels (152 000).

Siffrorna brukar lysa röda när medlemsutvecklingen i GS och de flesta andra LO-förbund kommer på tal. Antalet arbetstillfällen i industrin blir färre och är en förklaring till att antalet LO-medlemmar minskar med någon procent varje år.

Undantagen de senaste två åren har varit fackförbunden Kommunal och Handels, som har fått fler nya medlemmar än de har tappat.

GS, som organiserar grafiker och skogs- och träarbetare, kan för första gången glädjas åt att ha blivit fler. Detta när april månads medlemsstatistik från förbundets avdelningar har samlats in. Under månaden har 333 nya medlemmar skrivits in. Efter avdrag för de som samtidigt har lämnat förbundet har antalet aktiva medlemmar ökat med åtta personer. Räknas även pensionärer har man ökat med tio personer.

En starkare konjunktur, men även ett mer aktivt arbete med att rekrytera medlemmar och organisera arbetsplatser är förklaringen, menar GS organisationsansvarige Erik Georgii.

– Vi upplever att det är ett väldigt drag i de här frågorna. Det är mycket aktiviteter ute i avdelningarna och vi har kommit i gång med en närvaro ute på arbetsplatserna.

Den långsiktiga trenden är dock att medlemsantalet sjunker i takt med att jobben blir färre. Under 2014 har GS hittills förlorat drygt 500 medlemmar och är nu strax under 51 000.

Det är dock två avdelningar i GS som har ökat antalet medlemmar under 2014: Smålands högland och Östergötland. Hans Pettersson är ombudsman i Östergötland. Att trähusbranschen går bättre och anställer igen efter flera svaga år är en orsak till ökningen, men det är inte hela sanningen menar han.

– Det är fotarbetet som är den största sanningen. Vi besöker arbetsplatserna och pratar med både medlemmar och de som inte är medlemmar. Ett annat viktigt arbete är att kontakta de som slutar betala sin medlemsavgift, och höra vad det beror på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?