Industriarbetarnas tidning

Facket säger nej till Pfizer

14 maj, 2014

Skrivet av

Astra ZenecaVi säger bestämt nej till Pfizer. Astra Zeneca kan stå kvar på egna ben, säger det svenska facket.

– Vi kan inte lita på Pfizers löften. Sverige finns ju inte end med på deras världskarta ens, säger Milan Bogicevic, IF Metallklubbens ordförande på Astra Zeneca Snäckviken, en av företagets två fabriker i Södertälje.

– Sverige nämns inte när Pfizer presenterar sina framtidsplaner, lika lite som Frankrike eller Tyskland nämns. Man talar bara om Storbritannien och inte ens där upplevs Pfizers löften som särskilt betryggande.

I gårdagens utfrågning i det brittiska underhuset förklarade de brittiska facken att man är emot Pfizers köp av Astra Zeneca.

Att Pfizer fokuserar på Storbritannien kan förklaras med att koncernen vill dra nytta av landets låga bolagsskatt och den ännu lägre skatten på licenser och patenträttigheter.

– Astra Zeneca har verksamhet i 19 europeiska länder och Pfizer nämner bara Storbritannien. Bara det är illavarslande, säger Milan Bogicevic som också är ordförande i Astra Zenecas fackliga Europaråd.

Han tycker inte att Pfizer ”lämnat en snygg bild efter sig” i Sverige. Det var Pfizer som köpte Pharmacia från svenska staten. Idag återstår i stort sett ingenting av den verksamheten i Sverige.

– Det är den bild av Pfizer som ges från andra länder också. De är världens största läkemedelsföretag, de köper upp konkurrenter och lägger ner. De gör vad de vill.

I Sverige har Astra Zeneca tre anläggningar. Forskningen finns numera bara i Mölndal där 2000 personer arbetar. Tillverkningen finns koncentrerad till Södertälje, där 3 500 personer arbetar på två fabriker.

– Här i Snäckviken har vi haft en positiv utveckling, säger Milan Bogicevic. Vi har till och med tagit hem tillverkning.

Snäckviken – som tillverkar flytande produkter – behåller den viktiga substansproduktionen. Outsourcingen av pumpsprayer har hejdats och Snäckviken har istället tagit tillbaka produktion.

– Det visar förhoppningsvis att företag tror på oss.

Den andra fabriken, Gärtuna, är världens största tablettfabrik.  Benny Hygrell är IF Metallklubbens ordförande.

– Det finns ingenting som skulle vara positivt för oss om Pfizer tog över. Absolut ingenting!

Även Gärtunafabriken andas optimism.

– Det ser lovande ut för oss, vi får mer och mer att göra och som det ser ut nu blir vi kvar här inom överskådlig framtid.

Både Benny Hygrell och Milan Bogicevic tycker att politikerna varit för tysta i frågan om Astra Zeneca.

– Det gäller både regeringen och oppositionen. Nu har de börjat uttala sig, men varför så sent och varför så lite, undrar Milan Bogicevic.

Idag kommer han i alla fall att träffa Stefan Löfven.

– Regeringen har varit alldeles för tyst, säger Benny Hygrell.

– Den borde ha gjort som den brittiska, bjudit in Pfizer för att ta en diskussion.  Vi drar ju i alla fall in 40 miljarder kronor i exportintäkter till landet. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.