Industriarbetarnas tidning

Facklig enighet över gränserna mot Pfizer

17 maj, 2014

Skrivet av

KongressenSvenska och brittiska facken går ihop för att stoppa Pfizers bud på Astra Zeneca.

– Det vore förödande om affären gick igenom. Astra Zeneca representerar en strategisk industri av nationellt intresse, både i Storbritannien och Sverige, säger Tony Burke från det brittiska facket Unite.

Han är just nu på Sverigebesök och träffar representanter för IF Metall, Union och Sveriges ingenjörer.

Tony Burke befinner han sig mitt i striden om Astra Zenecas framtid. Bland annat deltog han häromdagen i stormiga utfrågningen av Pfizers vd Ian Read i det brittiska parlamentet.

– De är fast beslutna att ta över Astra Zeneca. Allt tyder på att de kommer att höja budet så att det blir svårt för aktieägarna att säga nej till pengarna.

Hoppet står till att politikerna och fackföreningarna kan sätta stopp för affären.

– Vi hävdar att regeringen måste kunna stoppa affären med tanke på det nationella intresset. Egentligen finns det inget i lagen som säger att det är möjligt. Men det ska mycket till om Pfizer tar över ett företag tvärtemot regeringen och folkviljan. Det vore en fientlig handling.

Fram till den 26 maj har Pfizer på sig att lämna ett bud.

– Därför är det bråttom att agera och därför är det viktigt att det finns en enighet mellan de brittiska och svenska facken. Det vore bra om våra regeringar också sa ifrån på skarpen.

I slutändan är det aktieägarna som avgör affären. Har ni tagit någon form av kontakt med dem?

– Ingen direktkontakt hittills, men de kommer att få veta hur vi ställer oss.

– Pfizer har hittills ignorerat oss totalt. De svarar inte på breven vi har skickat dem. Till och med det konservativa torypartiet upprörs över att Pfizer inte har någon dialog med oss i facket.

Milan Bogicevic, IF Metallklubben på Snäckviken i Södertälje och ordförande i Astra Zenecas europeiska företagsråd, säger:

– Vi skulle vilja se alla våra riksdagspartier säga ifrån med en röst. Skit i att det är valår! Visa enighet över blockgränserna och gör inte partipolitik av den här frågan. Astra Zeneca är för viktigt för landet.

Astra Zeneca väger tungt i bägge länderna. I Sverige står Astra Zeneca för 4 procent av exportvärdet, i Storbritannien för 2,5 procent.

Astra Zeneca har 5 900 anställda vid produktionen i Södertälje och i Mölndal, där forskning- och utveckling bedrivs. I Storbritannien har företaget 6 700 anställda.

Pfizer är världens största läkemedelsföretag som en gång tog över svenska, statliga Pharmacia. Vid övertagandet hade Pharmacia över 4 000 anställda i Sverige. Idag återstår några hundra.

Pfizer har profilerat sig som ett företag som rikligt belönar sina aktieägare. 2011 delade man ut 120 miljarder kronor – lika mycket som 90 procent av nettovinsten och i stort sett lika mycket som koncernens utgifter för forskning- och utveckling.

– De kommer att sockra sitt bud till Astra Zenecas aktieägare. Såvida entydiga signaler från regeringar, fackföreningar och andra får dem att dra sig tillbaka. Ett övertagande vore förödande, säger Tony Burke.

 

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?