Industriarbetarnas tidning

Scaniafacket: ”Skönt att affären är klar”

13 maj, 2014

Skrivet av

ScaniaSkönt att processen är över. Nu vet vi hur vi går vidare, säger Scaniafackets Michael Gustafsson med anledning av att Volkswagens köp av Scania gått igenom.

Köpet blev klart sedan pensionsbolaget Alecta ändrat sig och sagt ja till budet på 200 kronor per aktie. Därmed kommer Volkswagen äga 90,47 procent av aktierna i Scania.

Scaniaklubben gav tidigare sitt stöd till affären, mycket på grund av det avtal som förhandlats fram med Volkswagen. Avtalet ger facket bland annat vetorätt mot jobbflytt och ett ökat inflytande – men bara under förutsättning att affären gick igenom.

– Det är den tryggaste situation vi kan hamna i och det är bra för våra medlemmar, säger Michael Gustafsson.

– Många av våra medlemmar undrar förstås hur vi har kunnat få igenom vårt avtal. Vi är ju inte vana vid den här typen av skrivningar kring inflytandet. Men Volkswagen har en unik kultur som nu kommer till vår fördel.

Nu när affären är klar väntar nästa steg i processen: att se över hur de lokala avtalen påverkas av övertagandet.

– Det är ju fortfarande våra avtal och regler som gäller. Men vi har exempelvis fått en viss mängd Scania-aktier när vi varit anställda under ett visst antal år. Det är den typen av avtal vi nu måste gå igenom.

Däremot kommer inte affären att märkas i vardagen.

– De flesta förstår att Volkswagen redan har haft det avgörande inflytande över Scania under många år nu, så det blir ingen större skillnad, säger Michael Gustafsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.