"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Foto: ANDERS WIKLUND

”Tusen nya jobb på Volvo”

”Räkna med tusen nya jobb på Volvo-fabrikerna i Sverige när XC90 börjar tillverkas nästa år.” Det säger Glenn Bergström från Volvo verkstadsklubb.

Glenn Bergström är facklig representant i Volvo personvagnars bolagsstyrelse. Därigenom har han varit med att fatta beslut om företagets jätteinvestering – den första stora satsningen i Sverige sedan Volvo åter blev ett självständigt bolag.

Det har sagts att satsningen på nya XC90 innebär ett ”nu eller aldrig” för Volvo. Vad säger du om det?

– Visst är det viktigt att vi lyckas. Det är stora investeringar gjorda och det är klart att ett företag måste få igen det kapital man har investerat. Det innebär att XC90 måste upp i en försäljningsnivå på mellan 80 000 och 100 000 bilar om året.

– Vi måste hitta globala kunder som är beredda att köpa bilen. I Sverige kanske det handlar om ett fåtal, relativt sett. Det är framförallt i USA och Kina vi måste lyckas.

Bakom XC90 ligger investeringar på 70 miljarder kronor. Är det ett högriskprojekt av en så liten självständig biltillverkare som Volvo?

– Det är ju den totala kostnaden för den nya plattformen. På denna plattform kommer det naturligtvis andra modeller under de kommande åtta-tio åren. Det är ju det som är det fina i kråksången. Högriskprojekt? Nej, jag ser ju bilen som en fantastisk produkt men erkänner samtidigt att jag är partisk. Samtidigt ska man komma ihåg att man måste satsa om man vill kunna tillverka och sälja bra bilar.

Hur har XC90 satsningen påverkat er i Göteborg?

– Bara positivt. Vi har bland annat fått en helt ny karosserifabrik, sedan har vi byggt ut både pressverket i Olofström och motorfabriken i Skövde. Det är därför vi gillar investeringar. Vi är aldrig emot ökad sysselsättning eller stabilare sysselsättning.

Hur många nya jobb blir det då?

– Hittills har det blivit en del nya jobb i Skövde. Men det är först när vi börjar tillverka bilen på allvar som jobben kommer och det blir redan efter årsskiftet. Då går vi över till treskift i Göteborg vilket innebär 500 personer. Vi är 5 500 metallare idag på Volvo PV i Göteborg så det innebär en kraftig personalökning.

– Därutöver räknar vi med lika många nya jobb i Olofström och Skövde. Totalt 1 000 nya jobb, alltså.

Kommer de att hyras in via bemanningsföretag?

– Vi har inte hunnit diskutera anställningsformerna ännu.

Du sitter själv i bolagsstyrelsen. Utåt har man tidigare märkt av gnissel mellan den kinesiska ägaren och ledningen. Hur är det klimatet nu?

– Bra. I sådana här situationer som vi befinner i oss nu så råder fullt fokus på lanseringen av den nya bilen. Men det handlar inte bara om lanseringen. Företaget har medvind just nu. Försäljningen ökar hela tiden månad för månad. Vi visar positiva resultat. Det ser bra ut.

Målet är att fördubbla Volvos produktion till över 800 000 bilar om året. Vad krävs för att uppfylla det målet?

– Det är ju egentligen ingen jättevolym för våra större konkurrenter som räknar antalet sålda bilar i flera miljoner. Men får vi rulla på och öka försäljningen på markander som den kinesiska och amerikanska och samtidigt bredda marknaderna till exempelvis Sydostasien då ska vi utan problem kunna tillverka en halv miljon i Europa och en kvarts miljon i Kina. Det är fullt realistiskt.

Samtidigt är Volvo en liten spelare med begränsad kapacitet. Nya XC90 blir en av fem modeller i Torslanda och i Gent tillverkas fyra modeller. Konkurrenterna kan ha en modell per fabrik.

– Javisst kan det vara en nackdel när vi ställer om mellan olika modeller. Men det är så det ser ut och vi kan bara göra det bästa av situationen. Satsa, investera, göra bra bilar och se till att de säljs till nöjda kunder. Då slår vi vakt om jobben också. 


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

4

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.