Industriarbetarnas tidning

”Tusen nya jobb på Volvo”

27 augusti, 2014

Skrivet av

”Räkna med tusen nya jobb på Volvo-fabrikerna i Sverige när XC90 börjar tillverkas nästa år.” Det säger Glenn Bergström från Volvo verkstadsklubb.

Glenn Bergström är facklig representant i Volvo personvagnars bolagsstyrelse. Därigenom har han varit med att fatta beslut om företagets jätteinvestering – den första stora satsningen i Sverige sedan Volvo åter blev ett självständigt bolag.

Det har sagts att satsningen på nya XC90 innebär ett ”nu eller aldrig” för Volvo. Vad säger du om det?

– Visst är det viktigt att vi lyckas. Det är stora investeringar gjorda och det är klart att ett företag måste få igen det kapital man har investerat. Det innebär att XC90 måste upp i en försäljningsnivå på mellan 80 000 och 100 000 bilar om året.

– Vi måste hitta globala kunder som är beredda att köpa bilen. I Sverige kanske det handlar om ett fåtal, relativt sett. Det är framförallt i USA och Kina vi måste lyckas.

Bakom XC90 ligger investeringar på 70 miljarder kronor. Är det ett högriskprojekt av en så liten självständig biltillverkare som Volvo?

– Det är ju den totala kostnaden för den nya plattformen. På denna plattform kommer det naturligtvis andra modeller under de kommande åtta-tio åren. Det är ju det som är det fina i kråksången. Högriskprojekt? Nej, jag ser ju bilen som en fantastisk produkt men erkänner samtidigt att jag är partisk. Samtidigt ska man komma ihåg att man måste satsa om man vill kunna tillverka och sälja bra bilar.

Hur har XC90 satsningen påverkat er i Göteborg?

– Bara positivt. Vi har bland annat fått en helt ny karosserifabrik, sedan har vi byggt ut både pressverket i Olofström och motorfabriken i Skövde. Det är därför vi gillar investeringar. Vi är aldrig emot ökad sysselsättning eller stabilare sysselsättning.

Hur många nya jobb blir det då?

– Hittills har det blivit en del nya jobb i Skövde. Men det är först när vi börjar tillverka bilen på allvar som jobben kommer och det blir redan efter årsskiftet. Då går vi över till treskift i Göteborg vilket innebär 500 personer. Vi är 5 500 metallare idag på Volvo PV i Göteborg så det innebär en kraftig personalökning.

– Därutöver räknar vi med lika många nya jobb i Olofström och Skövde. Totalt 1 000 nya jobb, alltså.

Kommer de att hyras in via bemanningsföretag?

– Vi har inte hunnit diskutera anställningsformerna ännu.

Du sitter själv i bolagsstyrelsen. Utåt har man tidigare märkt av gnissel mellan den kinesiska ägaren och ledningen. Hur är det klimatet nu?

– Bra. I sådana här situationer som vi befinner i oss nu så råder fullt fokus på lanseringen av den nya bilen. Men det handlar inte bara om lanseringen. Företaget har medvind just nu. Försäljningen ökar hela tiden månad för månad. Vi visar positiva resultat. Det ser bra ut.

Målet är att fördubbla Volvos produktion till över 800 000 bilar om året. Vad krävs för att uppfylla det målet?

– Det är ju egentligen ingen jättevolym för våra större konkurrenter som räknar antalet sålda bilar i flera miljoner. Men får vi rulla på och öka försäljningen på markander som den kinesiska och amerikanska och samtidigt bredda marknaderna till exempelvis Sydostasien då ska vi utan problem kunna tillverka en halv miljon i Europa och en kvarts miljon i Kina. Det är fullt realistiskt.

Samtidigt är Volvo en liten spelare med begränsad kapacitet. Nya XC90 blir en av fem modeller i Torslanda och i Gent tillverkas fyra modeller. Konkurrenterna kan ha en modell per fabrik.

– Javisst kan det vara en nackdel när vi ställer om mellan olika modeller. Men det är så det ser ut och vi kan bara göra det bästa av situationen. Satsa, investera, göra bra bilar och se till att de säljs till nöjda kunder. Då slår vi vakt om jobben också. 

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]