Industriarbetarnas tidning

Glaciären smälter på bok­mässan

26 september, 2014

Skrivet av

bokmässanFörhoppningsvis ska det finnas något kvar av den smältande biten is från glaciären Salajekna på bokmässan nu på lördag. Då pratar GS ordförande Per-Olof Sjöö om hållbart bostadsbyggande och hur byggsektorns utsläpp av växthusgaser kan minska.

Sveriges största glaciär

  • Isbiten på bokmässan kommer från Sveriges största glaciär Salajekna.
  • Största delen av glaciären ligger i Norge.
  • Salajekna är 24 kvadratkilometer stor och som mest 300 meter tjock.
  • Bok- och biblioteksmässan pågår i Göteborg 25-28 september.

Medan bokmässan i Göteborg pågår droppar smältvattnet från en bit av glaciären Salajekna som har placerats i mässlokalen. Det är bland andra Svenska Naturskyddsföreningen och LO-TCO Biståndsnämnd som står bakom arrangemanget.

Vad har fackföreningsrörelsen med klimatfrågan och smältande glaciärer att göra? Ja, det kan verka lite långsökt, håller GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö med om. På lördag kommer han att prata och förklara för mässbesökarna.

– Vi behöver belysa klimathotet utifrån olika aspekter. Det går att sätta in i fackliga sammanhang också, säger han.

Klimathotet påverkar till exempel de branscher som GS och det globala facket BTI (Bygg- och träarbetarinternationalen – BWI på engelska) organiserar.

– Ta byggsektorn, som står för en stor del av utsläppen i dag. Genom att övergå till hållbart byggande kan dess klimatpåverkan minska. Man borde använda skogsråvara i större utsträckning och utveckla det industriella byggandet i trä. Samtidigt måste man energieffektivisera det gamla fastighetsbeståndet så mycket som möjligt, säger Per-Olof Sjöö.

Han ser flera utmaningar framåt. Den kraftiga urbanisering (inflyttning till städer) som sker världen över leder till extremt stora behov av att bygga nya bostäder.

– Jag läste någonstans att de kommande 50 åren behöver vi bygga lika många bostäder i städerna som vi hittills har byggt i mänsklighetens historia. Det är en enorm utmaning att klara av att bygga drägliga bostäder och samtidigt inte förstöra klimatet.

Hur ser det ut med användandet av trä i höga hus i Sverige i dag?

– Det pågår en fantastisk utveckling just nu. Vi har länge tyckt att det har gått trögt, men det är som att proppen har gått ur. Nu är det största problemet att efterfrågan är större än tillverkningskapaciteten.

På vilka andra sätt har facken ansvar för klimatfrågan?

– Alla pratar om hållbarhet och större företag har egna hållbarhetsstrategier. Ur ett fackligt perspektiv ser vi att man måste vidga hållbarhetsbegreppet att inte bara omfatta miljö, utan också sociala villkor och arbetsrätt. Om man vill ha en hållbar produktion måste man också se till att de som jobbar i produktionen har hållbara villkor vad gäller lön, pension, försäkringar och levnadsvillkor. Det är frågor som allt för ofta glöms bort när det pratas hållbarhet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?