Industriarbetarnas tidning

”Utan staten inget Apple”

29 september, 2014

Skrivet av

Staten, inte riskkapitalisterna, är den djärva risktagaren som förnyar näringslivet. Se på USA, säger ekonomen Mariana Mazzucato: utan den amerikanska staten hade vi varken Apple eller Google. Varken smarta telefoner, paddor eller sökverktyg. Troligen heller inget Internet.

Mariana Mazzucato är professor i innovationsekonomi vid Sussex universitet i England. I fjol gav hon ut den uppmärksammade boken om staten som entreprenör, The Entrepreneurial State. ”Årets bok”, enligt Financial Times.

I morgon kommer hon till Stockholm inbjuden av Vinnova lagom till att Sverige ska få en ny regering som säger sig vilja nyindustrialisera landet.

I spåren av finanskrisen talar allt fler länder om behovet av att bygga upp industrin. Till och med konservativa regeringar i länder som länge lutat sig mot en svällande finanssektor – som Spanien och Storbritannien – talar idag om nyindustrialisering.

Efter krisen efterlyses en ny och långsiktigt mer stabil motor än den finansiella ekonomin.

I Sverige vill den tillträdande statsministern inrätta ett innovationsråd, lett av honom själv. Nya produkter och produktionsprocesser ska fram. Näringslivet, facket och forskare kommer att bjudas in. Arbetet ska ledas av en industrikansler med förankring i industrin,  Ute i landet ska regionala innovationsråd skapas.

Tanken på ett innovationsråd har avvisats av delar av näringslivet. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup sa i våras till Dagens industri att ”jag är mycket skeptisk till en ordning som går ut på att stat och näringsliv ska försöka samverka fram framtidens vinnare. Detta är en farlig väg som leder bort från marknadsekonomin”.

Mariana Mazzucatos budskap är något helt annat. Det är just en aktiv stat som förnyar näringslivet. Och hon argumenterar, kanske något oväntat, utifrån utvecklingen i USA.

”Trots uppfattningen om USA som symbol för privat värdeskapande så är det i själva verket staten som i massiv skala stått för innovation genom att ta den entreprenöriella risken”, skriver Mazzucato.

Det är dags, säger hon, att erkänna statens roll som ”målmedveten, proaktiv entreprenör som tar risker, som ledande investerare och som katalysator som sprider kunskap i resten av ekonomin.” Staten är inte en bara en fixare som kommer och städar upp när marknaden har brutit samman.

En utbredd uppfattning är att om staten drar sig tillbaka så lämnas utrymme för entreprenörskap och innovation. Nonsens, menar Mazzucato. Entreprenörer och förnyelse är beroende av staten.   

Staten kan driva ekonomisk utveckling och industriell förnyelse. Det har staten gjort historiskt, inte minst i USA.

Mazzucato brukar ta fram Apple som exempel på vad staten kan göra. Är det något företag som dragit nytta av statliga forskningsprogram så är det Apple.

Apple är ett innovativt företag men utan att själv utveckla någon ny teknik eller nya komponenter. Apples egna utgifter för forskning- och utveckling är förhållandevis låga. Tekniken är skapad någon annanstans, oftast med skattemedel.

Vad Apple har gjort är att integrera tekniken i en egen användarvänlig arkitektur. Apple har fogat samman existerande teknik som utvecklats med statligt stöd.

Mazzucato identifierar tolv viktiga inslag i Ipod, Iphone och Ipad som skiljer produkterna från konkurrenterna. Samtliga härrör från statliga forskningsprogram.

Mariana Mazzucatos tes är att staten spelar en viktig roll i förnyelsen av industrin. Men oftast är regeringar omedvetna om sin egen roll och fångas lätt av myten om att innovation enbart kommer från privata aktörer.

Staten tar den risk som det privata riskkapitalet inte vågar ta.

Att betona statens roll är inte detsamma som att förneka det privata riskkapitalet, understryker Mazzucato. Det är bara det att staten kan vara en djärvare och mer risktagande aktör än riskkapitalisterna.

De privata riskkapitalisterna tar vid när de flesta bitar är på plats. Men det är staten har gjort grovjobbet. Och ingen annan än staten skulle ha gjort det.

Det tar i regel femton år innan en innovation kommersialiseras, enligt Mazzucato. Få riskkapitalister skulle hålla ut under den tiden.

Det räcker inte att tala om ”innovationssystem” som samlar utbildningsväsende och näringsliv. Staten måste ta täten och utveckla strategier. De aktörer som ingår i innovationssystemet måste vara klara över sin roll. Alla måste bjuda till, säger Mazzucato. Det privata näringslivet får inte snylta på den kunskap som tas fram på universiteten, sno idéerna, göra affär av dem och sedan dela ut omotiverat mycket av vinsten till aktieägarna.

Det är heller inte hur mycket pengar som anslås till forskning- och utveckling som bestämmer kraften i förnyelsen. Det viktiga är att det finns en kunskapsspridning inom ekonomin och där är staten en nyckelaktör.

Det är också viktigt för staten att välja ut sektorer av satsa på. I USA är många av dagens tekniska landvinningar frukten av statliga program som utvecklades med hänvisning till en militär hotbild. Idag finns ett annat hot: klimathotet.

En annalkande klimatkatastrof borde göra staten till en djärv aktör i omställningen till en grön industri, tycker Mariana Mazzucato. Men då måste staten själv vilja driva processen, precis som man har gjort förr. Riskkapitalet kommer aldrig att ta täten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.