”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Dödläget i Europa pressar industrin

DA ANALYSI går varslades 23 anställda på en verkstad i Östersund. Just på den arbetsplats där finanskrisen utlöste det första krisavtalet för snart sex år sedan. Den krisen plågar fortfarande industrin. Gårdagens varsel påminner om att Europa ännu inte hämtat sig från finanskraschen.

Jonsson & Paulsson är underleverantör till tillverkare av stora hjullastare, grävmaskiner och dumprar. Maskiner som används vid byggen och utbyggnad av infrastruktur. Ett företag som – i likhet med de flesta svenska industriföretag – är extremt beroende av hur Europa mår.

Europa är kanske på bättringsvägen, men mår ännu inte bra. Återhämtningen bromsas av det ena bakslaget efter det andra. Där är vi nu.

När Jonsson & Paulsson varslar 23 anställda och samtidigt skickar hem 18 bemanningsanställda är det just för att Europa inte riktigt mår bra.

På Jonsson & Paulsson har produktionen gått ner med en femtedel jämfört med i fjol.

– Nu ser vi en tvär inbromsning och jag tror nog att vi måste bromsa in ytterligare, säger Jonsson & Paulssons vd Mattias Marktin.

– Tumregeln brukar vara att när tillväxten ligger under 2 procent om året så görs inga satsningar i att bygga ut infrastrukturen.

Europas ekonomi väntas i år växa med 0,9 procent, om ens det.

Men inte bara Europa tynger. Även utvecklingen i Kina påverkar. Jonsson & Paulssons kunder finns i gruvindustri som är starkt beroende av efterfrågan på stål i Kina.

Inbromsningen i Kina har lett till en 40-procentig nedgång av järnmalmspriserna i år. Med det prisfallet har finansiärerna av de senaste årens gruvutbyggnad blivit allt försiktigare. Häromdagen kom det iskalla beskedet från Northland Resources. Pajala-gruvan stängs. 240 anställda får gå. Bara 29 personer blir kvar för att upprätthålla den allra mest nödvändiga driften.

När efterfrågan mattas faller priser och vinsterna minskar. Pengar finns, men varför ska investerare satsa i företag om man inte får igen pengarna med hyfsad återbäring? I Kina är stål idag billigare än vitkål, enligt Financial Times.   

Inbromsning och prisfall i Kina och upprepade bakslag i Europa pressar svensk industri just nu. Och värst av allt: även Tyskland sackar. När tysk industri nyser drabbas svensk industri av lunginflammation. Exporten av maskiner och insatsvaror till den tyska industrin minskar. Orderböcker tunnas ur, tillverkningen går ner, bemanningsanställda skickas hem, fast anställda varslas.

Efter finanskrisen såg det ut som om nya ekonomiska spelare som Kina, Indien, Ryssland, Brasilien och Sydafrika skulle dra världsekonomin när den gamla världen tyngdes under sitt skuldberg. Men när råvarupriserna dalar sackar även de nya ekonomiska stormakterna. Rysslands äventyr i Ukraina spär dessutom på osäkerheten kring Europas utveckling.

Europas öde är också Sveriges. Återhämtningen har varit segdragen, darrig och fylld med ideliga bakslag. Som om medicinen har inte tagit. När finanskrisen övergick till skuldkris prioriterades åtstramning och budgetssanering. En väg som på sistone kritiserats av Internationella valutafonden, USA och inte minst inom EU självt.

Till och med europeiska centralbankens Mario Draghi sa häromdagen att det är dags att pumpa upp efterfrågan inom EU för att dämpa arbetslösheten och komma ur dödläget. Det talas om stora infrastrukturprojekt för att få upp farten igen.

Men vägen dit är lång. Regeringar drar åt olika håll. Alla vill inte satsa.

Hoppet har stått till centralbankernas penningpolitik. Alltså den gaspedal som heter styrränta. Men sänkta räntor har inte hjälpt nämnvärt. I bästa fall har räntesänkningarna hindrat en depression av trettiotalsmått – men har samtidigt inte fått fart på tillväxten. Inom euro-området ligger räntan på 0,05 procent just nu.

Priserna fortsätter att falla. Sverige är inne på sin sextonde månad att fallande konsumentpriser, i realiteten deflation.

Fallande priser lamslår ekonomin. Konsumenter skjuter upp inköp i väntan ännu lägre priser. Investerare håller på pengarna. Japan har i tjugo försökt att komma ur deflationsträsket. Europa har suttit fast i över fem år nu.

Gaspedalen funkar inte, anser de kritiker som nu vill se satsningar på infrastruktur. Öka efterfrågan, manar Mario Draghi.

En sådan signal välkomnas på Jonsson & Paulsson i Östersund. Måhända skulle den kunna ge 23 varslade och 18 bemanningsanställda en ny chans.

Om dödläget fortsätter? Mattias Marktin, vd på Jonsson & Paulsson har sitt svar:

– Då pressas priserna ännu mer. Vad som händer vid en inbromsning är att man sitter och prisförhandlar med kunderna. Då ser man över kostnaderna. Det lockar många att flytta verksamheten till Tjeckien, Polen och Baltikum. På lite längre sikt är det ett allvarligt hot mot svensk industri.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

1

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

1

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.