Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Dödläget i Europa pressar industrin

DA ANALYSI går varslades 23 anställda på en verkstad i Östersund. Just på den arbetsplats där finanskrisen utlöste det första krisavtalet för snart sex år sedan. Den krisen plågar fortfarande industrin. Gårdagens varsel påminner om att Europa ännu inte hämtat sig från finanskraschen.

Jonsson & Paulsson är underleverantör till tillverkare av stora hjullastare, grävmaskiner och dumprar. Maskiner som används vid byggen och utbyggnad av infrastruktur. Ett företag som – i likhet med de flesta svenska industriföretag – är extremt beroende av hur Europa mår.

Europa är kanske på bättringsvägen, men mår ännu inte bra. Återhämtningen bromsas av det ena bakslaget efter det andra. Där är vi nu.

När Jonsson & Paulsson varslar 23 anställda och samtidigt skickar hem 18 bemanningsanställda är det just för att Europa inte riktigt mår bra.

På Jonsson & Paulsson har produktionen gått ner med en femtedel jämfört med i fjol.

– Nu ser vi en tvär inbromsning och jag tror nog att vi måste bromsa in ytterligare, säger Jonsson & Paulssons vd Mattias Marktin.

– Tumregeln brukar vara att när tillväxten ligger under 2 procent om året så görs inga satsningar i att bygga ut infrastrukturen.

Europas ekonomi väntas i år växa med 0,9 procent, om ens det.

Men inte bara Europa tynger. Även utvecklingen i Kina påverkar. Jonsson & Paulssons kunder finns i gruvindustri som är starkt beroende av efterfrågan på stål i Kina.

Inbromsningen i Kina har lett till en 40-procentig nedgång av järnmalmspriserna i år. Med det prisfallet har finansiärerna av de senaste årens gruvutbyggnad blivit allt försiktigare. Häromdagen kom det iskalla beskedet från Northland Resources. Pajala-gruvan stängs. 240 anställda får gå. Bara 29 personer blir kvar för att upprätthålla den allra mest nödvändiga driften.

När efterfrågan mattas faller priser och vinsterna minskar. Pengar finns, men varför ska investerare satsa i företag om man inte får igen pengarna med hyfsad återbäring? I Kina är stål idag billigare än vitkål, enligt Financial Times.   

Inbromsning och prisfall i Kina och upprepade bakslag i Europa pressar svensk industri just nu. Och värst av allt: även Tyskland sackar. När tysk industri nyser drabbas svensk industri av lunginflammation. Exporten av maskiner och insatsvaror till den tyska industrin minskar. Orderböcker tunnas ur, tillverkningen går ner, bemanningsanställda skickas hem, fast anställda varslas.

Efter finanskrisen såg det ut som om nya ekonomiska spelare som Kina, Indien, Ryssland, Brasilien och Sydafrika skulle dra världsekonomin när den gamla världen tyngdes under sitt skuldberg. Men när råvarupriserna dalar sackar även de nya ekonomiska stormakterna. Rysslands äventyr i Ukraina spär dessutom på osäkerheten kring Europas utveckling.

Europas öde är också Sveriges. Återhämtningen har varit segdragen, darrig och fylld med ideliga bakslag. Som om medicinen har inte tagit. När finanskrisen övergick till skuldkris prioriterades åtstramning och budgetssanering. En väg som på sistone kritiserats av Internationella valutafonden, USA och inte minst inom EU självt.

Till och med europeiska centralbankens Mario Draghi sa häromdagen att det är dags att pumpa upp efterfrågan inom EU för att dämpa arbetslösheten och komma ur dödläget. Det talas om stora infrastrukturprojekt för att få upp farten igen.

Men vägen dit är lång. Regeringar drar åt olika håll. Alla vill inte satsa.

Hoppet har stått till centralbankernas penningpolitik. Alltså den gaspedal som heter styrränta. Men sänkta räntor har inte hjälpt nämnvärt. I bästa fall har räntesänkningarna hindrat en depression av trettiotalsmått – men har samtidigt inte fått fart på tillväxten. Inom euro-området ligger räntan på 0,05 procent just nu.

Priserna fortsätter att falla. Sverige är inne på sin sextonde månad att fallande konsumentpriser, i realiteten deflation.

Fallande priser lamslår ekonomin. Konsumenter skjuter upp inköp i väntan ännu lägre priser. Investerare håller på pengarna. Japan har i tjugo försökt att komma ur deflationsträsket. Europa har suttit fast i över fem år nu.

Gaspedalen funkar inte, anser de kritiker som nu vill se satsningar på infrastruktur. Öka efterfrågan, manar Mario Draghi.

En sådan signal välkomnas på Jonsson & Paulsson i Östersund. Måhända skulle den kunna ge 23 varslade och 18 bemanningsanställda en ny chans.

Om dödläget fortsätter? Mattias Marktin, vd på Jonsson & Paulsson har sitt svar:

– Då pressas priserna ännu mer. Vad som händer vid en inbromsning är att man sitter och prisförhandlar med kunderna. Då ser man över kostnaderna. Det lockar många att flytta verksamheten till Tjeckien, Polen och Baltikum. På lite längre sikt är det ett allvarligt hot mot svensk industri.

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

LO-tappet

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Sekab ställer om till handsprit

OMSTÄLLNINGDomsjö fabriker skänkte 65 000 liter etanol till grann­fabriken Sekab, som snabbt ställde om till att producera handsprit och desinfektionsmedel. Och fler fabriker har ställt om sin verksamhet.

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Vi ska klara krisen – tillsammans

KRÖNIKANu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.