"Ödesvalet är inte över. Kampen måste fortsätta"Nu måste Liberalerna och de rödgröna bilda allians, skriver Helle Klein på bloggen.

”Vi behöver fundera över vilken makt vi har över teknologin – och den över oss”Daniel Mathisen om digital ensamhet.

Dödläget i Europa pressar industrin

DA ANALYSI går varslades 23 anställda på en verkstad i Östersund. Just på den arbetsplats där finanskrisen utlöste det första krisavtalet för snart sex år sedan. Den krisen plågar fortfarande industrin. Gårdagens varsel påminner om att Europa ännu inte hämtat sig från finanskraschen.

Jonsson & Paulsson är underleverantör till tillverkare av stora hjullastare, grävmaskiner och dumprar. Maskiner som används vid byggen och utbyggnad av infrastruktur. Ett företag som – i likhet med de flesta svenska industriföretag – är extremt beroende av hur Europa mår.

Europa är kanske på bättringsvägen, men mår ännu inte bra. Återhämtningen bromsas av det ena bakslaget efter det andra. Där är vi nu.

När Jonsson & Paulsson varslar 23 anställda och samtidigt skickar hem 18 bemanningsanställda är det just för att Europa inte riktigt mår bra.

På Jonsson & Paulsson har produktionen gått ner med en femtedel jämfört med i fjol.

– Nu ser vi en tvär inbromsning och jag tror nog att vi måste bromsa in ytterligare, säger Jonsson & Paulssons vd Mattias Marktin.

– Tumregeln brukar vara att när tillväxten ligger under 2 procent om året så görs inga satsningar i att bygga ut infrastrukturen.

Europas ekonomi väntas i år växa med 0,9 procent, om ens det.

Men inte bara Europa tynger. Även utvecklingen i Kina påverkar. Jonsson & Paulssons kunder finns i gruvindustri som är starkt beroende av efterfrågan på stål i Kina.

Inbromsningen i Kina har lett till en 40-procentig nedgång av järnmalmspriserna i år. Med det prisfallet har finansiärerna av de senaste årens gruvutbyggnad blivit allt försiktigare. Häromdagen kom det iskalla beskedet från Northland Resources. Pajala-gruvan stängs. 240 anställda får gå. Bara 29 personer blir kvar för att upprätthålla den allra mest nödvändiga driften.

När efterfrågan mattas faller priser och vinsterna minskar. Pengar finns, men varför ska investerare satsa i företag om man inte får igen pengarna med hyfsad återbäring? I Kina är stål idag billigare än vitkål, enligt Financial Times.   

Inbromsning och prisfall i Kina och upprepade bakslag i Europa pressar svensk industri just nu. Och värst av allt: även Tyskland sackar. När tysk industri nyser drabbas svensk industri av lunginflammation. Exporten av maskiner och insatsvaror till den tyska industrin minskar. Orderböcker tunnas ur, tillverkningen går ner, bemanningsanställda skickas hem, fast anställda varslas.

Efter finanskrisen såg det ut som om nya ekonomiska spelare som Kina, Indien, Ryssland, Brasilien och Sydafrika skulle dra världsekonomin när den gamla världen tyngdes under sitt skuldberg. Men när råvarupriserna dalar sackar även de nya ekonomiska stormakterna. Rysslands äventyr i Ukraina spär dessutom på osäkerheten kring Europas utveckling.

Europas öde är också Sveriges. Återhämtningen har varit segdragen, darrig och fylld med ideliga bakslag. Som om medicinen har inte tagit. När finanskrisen övergick till skuldkris prioriterades åtstramning och budgetssanering. En väg som på sistone kritiserats av Internationella valutafonden, USA och inte minst inom EU självt.

Till och med europeiska centralbankens Mario Draghi sa häromdagen att det är dags att pumpa upp efterfrågan inom EU för att dämpa arbetslösheten och komma ur dödläget. Det talas om stora infrastrukturprojekt för att få upp farten igen.

Men vägen dit är lång. Regeringar drar åt olika håll. Alla vill inte satsa.

Hoppet har stått till centralbankernas penningpolitik. Alltså den gaspedal som heter styrränta. Men sänkta räntor har inte hjälpt nämnvärt. I bästa fall har räntesänkningarna hindrat en depression av trettiotalsmått – men har samtidigt inte fått fart på tillväxten. Inom euro-området ligger räntan på 0,05 procent just nu.

Priserna fortsätter att falla. Sverige är inne på sin sextonde månad att fallande konsumentpriser, i realiteten deflation.

Fallande priser lamslår ekonomin. Konsumenter skjuter upp inköp i väntan ännu lägre priser. Investerare håller på pengarna. Japan har i tjugo försökt att komma ur deflationsträsket. Europa har suttit fast i över fem år nu.

Gaspedalen funkar inte, anser de kritiker som nu vill se satsningar på infrastruktur. Öka efterfrågan, manar Mario Draghi.

En sådan signal välkomnas på Jonsson & Paulsson i Östersund. Måhända skulle den kunna ge 23 varslade och 18 bemanningsanställda en ny chans.

Om dödläget fortsätter? Mattias Marktin, vd på Jonsson & Paulsson har sitt svar:

– Då pressas priserna ännu mer. Vad som händer vid en inbromsning är att man sitter och prisförhandlar med kunderna. Då ser man över kostnaderna. Det lockar många att flytta verksamheten till Tjeckien, Polen och Baltikum. På lite längre sikt är det ett allvarligt hot mot svensk industri.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Ladda ner DA nr 5 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

4

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Trumps kamp i Sundsvall

HANDELSKRIGUSA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att Robert Sundin och hans 500 arbetskamrater på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet. Nu när den faran är avvärjd möter DA ändå oro för vad som ska bli nästa kris.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1

Tyskar ska bygga elbilar i Trollhättan

Det tyska företaget Sonos ska börja tillverka elbilar på Nevs fabrik i Trollhättan – 260 000 under åtta år. ”Så här nära bilproduktion har vi inte varit på många år”, säger Stefan Larsson, ordförande för 170 IF Metallare på Nevs.

Lång kamp för ett erkännande

FÖRSÄKRINGSPENGARHon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

1

Så tar du hand om pannan

Tips från proffsetEn äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

1

”Några över 55 år erbjöds 3000 kronor”

Vad hände sen?Britta Åhs-Niska blev efter 45 år av med jobbet när Electrolux flyttade tillverkningen utomlands. Nu är hon pensionär och nybliven hundägare.

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

PENSIONSAVGÅNGAREtt samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.