"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Volvo går på tvärs med fasta jobb

DA ANALYS Är det någon bransch som gått i bräschen för inhyrning och visstidare så är det bilindustrin. Men när Volvo nyrekryterar för att slå produktionsrekord handlar det i första hand om fasta jobb. Flexibiliteten fixas med nya arbetstider, inte inhyrning.

Utöver tjänstemannajobben blir det noga räknat 1 235 nya IF Metall-jobb när Volvo trampar igång tillverkningen av nya XC90 på riktigt nästa år. I karosseriet, i måleriet, på monteringen, bland truckförarna, på logistikavdelningarna.

De allra flesta av de nya jobben, 9 av 10, blir tillsvidareanställningar.

Kanske förvånande med tanke på att det är just bilindustrin som varit piggast på att visstidsanställa och hyra in. Få branscher svänger så snabbt som just biltillverkning. Försäljningen åker upp och ner, månad för månad.

Bilbranschen var en av de första med att kundorderanpassa tillverkningen, inspirerade av Toyota. Inte tillverka bilar för lager – utan tillverka bilen först när kunden har köpt den. Och då ska det gå undan.  Det var just bland biltillverkarna som man först hörde begreppet ”just in time”.

För fordonsindustrin har ”just in time”-tänkandet oftast varit synonymt med allt fler tidsbegränsade anställningar och allt mer inhyrning.

I synnerhet efter finanskrisen. Efter den har industrin uteslutande sett bara hyrt in och staplat visstidsanställningar på varandra. Som om den ville vara förberedd inför nästa kris.

Bara från Volvos Torslandafabrik försvann tusentals anställda hösten 2008.

Den gången beklagade arbetsgivarna långa uppsägningstider. Försäljning och intäkter dök medan utgifter för löner låg kvar i månader under uppsägningsperioden, långt efter att krisen hade slagit till.

Efter den smällen sas det att de fasta jobben inte skulle komma tillbaka.

I dag utlovade Volvos vd Håkan Samuelsson 1 300 nya jobb och att 9 av 10 skulle vara tillsvidareanställningar.

Det kan svänga fort i bilindustrin.

Att snabbt rekrytera 1 300 jobb i en storstadsregion som Göteborg innebär att man måste locka med någonting. Fasta jobb är bristvara idag, inte minst för ungdomen. Att erbjuda fasta jobb innebär att man har god chans att locka till sig den arbetskraft man vill ha.

Att erbjuda massor av visstidsanställningar hade knappast varit riktigt lika hett.

Men samtidigt måste Volvo kunna hantera den svängiga efterfrågan – utan att tvingas dra på sig onödigt stora extrakostnader. Ingen undslipper en nyckfull marknad.

Det finns tre vägar. 

  • Sänka lönerna. En omöjlighet eftersom kollektivavtalet skyddar lönen.
  • En numerär flexibilitet – bemanningsföretag och inhyrda som åker ut och in.
  • Eller att hantera upp- och nergångarna med arbetstider.

Både inhyrning och flexibla arbetstider kostar. De inhyrda går in på genomsnittslönen på verkstan vilket gör att somliga inhyrda i arbetsgivarens ögon är ”överbetalda”.  Dessutom ska bemanningsföretagen ha en slant för att de hyr ut personalen.

Även flexibla arbetstider kostar. Arbetsgivaren måste – enligt kollektivavatlet – komma överens med facket om flexibiliteten. Det brukar facket kunna ta betalt för. I form av pengar, extra kompledighet eller kortare arbetstid.

Dagens Arbete har tidigare berättat om de nya flexibla arbetstiderna på Volvo. Principen är att arbetstiden kortas samtidigt som flexibiliteten ökar.

Volvo personvagnars nya arbetstidsavtal gör det möjligt att gå upp och ner i produktionen med 20 procent. Därmed fördubblas flexibiliteten jämför med det gamla arbetstidsschemat.

På så vis går Volvo på tvärs med utvecklingen inte bara inom fordonsindustrin utan större delen av arbetslivet där antalet fasta jobb blir allt mer lätträknade.

Att kunna locka till sig, behålla och utveckla arbetskraft ses som en nödvändighet för att nå de rekordhöga produktionsmålen.

För rekord är vad det handlar om för Volvos del.

Aldrig tidigare har det tillverkats så många Volvobilar. Redan i år kommer Volvo att slå produktionsrekord med uppskattningsvis 470 000 bilar. Nästa år, då den nya XC90-modellen introduceras, ska Volvo för första gången någonsin tillverka över en halv miljon bilar.

Även när det gäller försäljningen går Volvo på tvärs. Man ökar i det ekonomiskt lamslagna Europa (Storbritannien är nu näst största exportmarknad efter Kina). Däremot rasar Volvo på den viktiga amerikanska marknaden. Där är försäljningen mindre än hälften mot vad den brukar vara.

Strategiskt måste det vara en huvudvärk för Volvoledningen. USA har en betydligt yngre befolkning än Europa, lägre bränslepriser och har dessutom kommit längre i den ekonomiska återhämtningen.  Där minskar Volvo.

Å andra sidan är Volvo jämte Range Rover det snabbast växande lyxmärket i Kina, numera världens största bilmarknad.

Hissnande 75 miljarder kronor har plöjts ner i Volvos framtid. Den nya generationen Volvobilar ska byggas på den nya plattformen. De största – och ekonomiskt viktigaste – bilarna byggs på Torslanda som befäster sin ställning inom företaget.  Och där kommer bilarna att till alrra största dlen byggas av fast anställd personal.  

Läs mer: Uppgång i skift ger 1 300 nya jobb


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Northvolt

Rekryteringsträff i Stockholm

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

RekryteringNorthvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

GS stämmer företag som avskedade för fusk med arbetstider

ArbetsrättEtt skogsvårdsföretag avskedade två anställda för fusk med arbetstiden. Den påföljden är alldeles för hård, anser GS-facket som stämmer företaget.

Sömmerskor på Kooperativa Syfabriken Linnéa.

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

ArbetarhistoriaHär styrde arbetarna själva. I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

Stor eltruck

”Största skillnaden är ljudnivån”

ELDRIVNA TRUCKARGruvbolaget Boliden satsar på eldrift i Aitik. Med fyra truckar som går på el från vattenkraft sparar bolaget 800 000 liter diesel per år.

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

1
Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.