”En krockkudde inför lågkonjunkturer”
20 november, 2014
Volvo PowertrainEn krockkudde inför kommande lågkonjunktur. Så betecknas det nya arbetstidsavtalet på Volvo Powetrain Production i Köping och Skövde. Men hur fungerar det? Dagens Arbete förklarar.
Varför tecknar man ett sånt här avtal?
Man kan säga att avtalet försöker förena två olika intressen: företagets behov av flexibilitet och de anställdas behov av trygga anställningar. Det är bara fem år sedan som AB Volvo under finanskrisen gjorde sig av med tusentals anställda. De som kommit tillbaka till koncernen är i hög grad inhyrda från bemanningsföretag.
Begränsas antalet bemanningsanställda med det här avtalet?
Avtalet säger klart och tydligt att det finns en gemensam ambition hos facket och företaget att ”minimera antalet inhyrda medarbetare”. Men bemanning och visstidsanställningar kan bli aktuella vid i första hand kortvariga uppgångar eller vid det som kallas strukturomvandlingar. Strukturomvandling kan vara att exempelvis ny produktion tillförs fabriken. Eller att produktion läggs ner eller flyttar.
Vad sägs mer om syftet med avtalet?
Att det ska ge de anställda ökad trygghet både vad gäller anställning och inkomst. Genom att behålla personalen över konjunktursvackor hoppas man på att kunna utveckla lagarbetet och ge den enskilde möjlighet att skaffa sig mer kompetens. Och företaget säger sig kunna se fram mot en tryggad lönsamhet genom både hög- och lågkonjunktur. Man hoppas också att avtalet säkrar ”medarbetarnas engagemang och lojalitet”. Att folk ställer upp för företaget, helt enkelt.
Hur har företaget fått mer flexibilitet?
Det handlar om två olika sorters behov av flexibilitet. Dels den kortsiktiga som kan uppstå vid tillfälliga störningar i produktionen. Dels den långsiktiga som handlar om efterfrågan, om försäljning, om hög- och lågkonjunktur.
Hur löser man den kortsiktiga flexibilteten?
Genom korttidsbanken. I den ska det finnas 110 timmar per år. Företaget sätter in hälften, 55 timmar. Den enskilde sätter å sin sida in hälften.
Hur då sätter in hälften?
Jo, dels i form av bonus. De anställda får årligen en bonus av företaget, mellan 0 och 6 procent. En del av den bonusen räknas om till tid och sätts in i korttidsbanken. Bonusdelen motsvarar 31,5 timmar. Resterande 23,5 timmar tas ur den arbetstidsförkortning som IF Metallarna har genom det centrala avtalet. Enligt teknikavtalet har IF Metallare som jobbar dagtid rätt till 64,5 timmar arbetstidsförkortning per år. Det är ur den arbetstidsförkortningen som de 23,5 timmarna tas till korttidsbanken. Vilket innebär att 41 timmar finnas kvar till arbetstidsförkortning per år.
Vad händer om inte tiden har utnyttjats fullt ut vid årsskiftet?
Då delar företaget och den enskilde på den tid som finns kvar. Säg att det återstår 40 timmar i korttidsbanken vid årets slut. Hälften går tillbaka till företaget. Den andra hälften på 20 timmar återförs till den enskilde: 8,4 timmar till tidbanken och resterande 11,6 timmar tas ut i pengar, som bonus.
Vem bestämmer om jag ska utnyttja korttidsbanken?
Företaget. Om inte jag ska jobba en dag måste arbetsgivaren meddela mig senast arbetspasset innan. Däremot om jag ska gå hem en del av en arbetsdag spå räcker det om arbetsgivaren varslar mig samma dag som jag ska gå hem.
Och hur löser man då den långsiktiga flexibiliteten?
Genom en så kallad konjunkturbank. I den banken sätts den in 42 timmar per år. Företaget säter in 14 timmar. Den enskilde dubbelt så mycket, 28 timmar – en del av bonusen. I konjunkturbanken får det finnas max 330 timmar.
Vem bestämmer när konjunkturbank ska användas?
Företaget och facket tillsammans i en central styrgrupp. De träffas engång i månaden. Utifrån storleken på produktionen framöver görs en bedömning om vilket bemanningsbehov som finns. Om det eventuellt behövs övertid. Om konjunkturbanken ska användas och i vilken mån det kan behövas inhyrning eller visstidsanställningar. Här diskuteras också vilka tidbegränsade anställningar som kan övergå till tillsvidareanställningar.
Kan tid ur bankerna användas för att jobba övertid?
Nej.
Hur ersätts man när man jobbar övertid?
Enligt reglerna i Teknikavtalet.
Kan kortidsbanken och konjunkturbanken stå på minus?
Nej, bankerna kan aldrig ha ett negativt saldo enligt avtalet.
Vad händer om avtalet skulle sluta gälla?
Då återförs man sin egen insatta del. Den tiden kan omvandlas till bonus.
Och om man slutar?
Då får man ta ut sin insatta del.
Läs mer: