”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Efter tolv månaders praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta blir det lättare att söka jobb, hoppas Charles Ntakije, Hassan Nuor och Barre Ahmed. ”Praktiken betydde mycket, inte minst för språket”, säger Niclas Bergström initiativ­tagare till projektet. Foto: ROBIN HALDERT

De fick chansen att testa ett jobb

Kom och prova på att arbeta hos oss. Kanske blir det lättare att söka jobb efter det. Barre, Hassan och Charles tog chansen och skaffade sig praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta

Klubben tipsar!

Det här kan facket göra för att ge fler praktik

  • Uppmuntra. Uppmuntra och acceptera fler praktikplatser eller lärlingsplatser för att ge personer som är långt ifrån arbetsmarknaden chansen att visa vad de kan.
  •   Försöka ge praktikanterna chansen till feriejobb och visstidsanställningar som kan leda till tillsvidareanställningar.
  • Se till att de blir medlemmar i facket så fort som möjligt för trygghetens skull.

Så gjorde de i fagersta

  • Fem arbetslösa fick jobba nio till tolv månader på Atlas Copco Secoroc i Fagersta. Syftet var att göra dem mer anställningsbara. De fick lön enligt kollektivavtal.
  • Arbetsförmedlingen betalade en del av lönekostnaden. De fem gick med i IF Metall. I dag har företaget två nya praktikanter med samma villkor.

Arbetslösheten är hög i Fagersta. Många befinner sig långt från ett arbete. Kan vi göra något för att ge människor en chans att bli mer attraktiva att anställa, undrade man i kommunen. Niclas Bergström, IF Metallare och S-ledamot i socialnämnden:

– Vi beslutade att prata med företagen och se vilket intresse som fanns.

Ett av de största företagen nappade: Atlas Copco Secoroc, där Niclas Bergström jobbar.  Personalchefen Lars-Åke Stefansson säger:

– För oss är det viktigt att företaget är en del av samhället. Kan vi bidra till samhället runt omkring oss så är det bara bra för vår verksamhet.

Kommunen och arbetsförmedlingen valde ut tolv arbetslösa som ansågs stå långt ifrån arbetsmarknaden – såväl invandrare som infödda svenskar. Yrkesakademin stod för introduktionskurs innan det var dags att inleda tolvmånaders­praktiken.

Innan praktiken inleddes hann några av deltagarna flytta. Andra hittade jobb på annat håll eller kom in på en utbildning. Till slut återstod fem som spreds ut över fem olika skift. Hassan Nuor var en av de fem. I Somalia sydde han och sålde kläder.

Att stiga in bland robotar och CNC-maskiner på en hypermodern stiftborrverkstad i Fagersta var något helt annat. Här fick han sköta en automatiserad målningsanläggning som målar borrkronor som utrustar världens gruvbolag i jakten efter prisvärd malm och mineraler.

– Jätteroligt. Lite ovant i början. Men alla var så glada och snälla.

Charles Ntakije, med förflutet som officer i Burundi, håller med.

– Jobbet var spännande och jag skulle gärna vilja fortsätta. Men helst skulle jag vilja jobba som busschaufför.

Praktiken räckte tolv månader. På den tiden hann de förbättra sina kunskaper i svenska rejält. Niclas Bergström märkte en stor skillnad.

– Det var som natt och dag mot när de började. Språket kommer snabbt när man befinner sig bland svensktalande.

En av de fem, Barre Ahmed, fick ett tremånaders sommarjobb på Atlas Copco Secoroc efter praktiken. Han drömmer om att få komma tillbaka. I Somalia var han busschaufför, men här skulle han helst vilja jobba inom industrin.

– Absolut. Jag trivdes mycket bra. Fick många nya vänner, har blivit bättre på svenska.  På slutet fick jag också köra maskin.

Praktiken är över. Nu är alla tillbaka i arbetslöshet. I samband med DA:s besök återvände de för en stund till verkstan. Det blir ett glatt återseende. Många hejar på dem och undrar hur det gått.

– En fin arbetsplats. Hit vill jag tillbaka, säger Barre.

Har de någon chans? Personalchefen Lars-Åke Stefansson svarar:

– Praktiken fungerade jättebra. Eftersom vår produktion inte är helt enkel så behövs ofta ytterligare teknisk utbildning. De flesta jobben på den här sortens industri kräver grundläggande utbildning i CNC-maskiner, skärande bearbetning och automation.

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Öppnare las-förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

”Utredningen lever inte upp till kravet på balans”

DEBATTUtredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

4

Provspelar och stämmer

ÖGONBLICKETKlockan är 15.05 på Telleby flöjtfabrik.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

En värld att bevara

BildreportageFotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Har jag rätt att stämpla?

Fråga om jobbet | a-kassaJag går en utbildning som är tre år, men jobbar alla lov. Funderar på att gå med i a-kassan. Stämmer det att jag då har rätt att stämpla när jag läst färdig om jag inte får jobb?

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Bra lock ett plus på utflykten

Test: Picknick-grillarDyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Fråga DA | HusrenoveringVi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Tips för en fin hemester

HEMESTERNej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades köpa visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Dagens Arbete nr 6 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

DA REDER UTDen statliga utredningen föreslår stora ändringar av a-kassan. DA reder ut turerna i en a-kassa som redan har förändrats under coronakrisen.

1

Efter coronan

”Dags för ett bättre normaltillstånd”

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Tack alla kämpar – vi behöver er”

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Dags för verkstad i industrin”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

2

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

En värld av barn

BildreportageFotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Regionala skyddsombud

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

5
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.