Industriarbetarnas tidning

De fick chansen att testa ett jobb

12 december, 2014

Skrivet av

Kom och prova på att arbeta hos oss. Kanske blir det lättare att söka jobb efter det. Barre, Hassan och Charles tog chansen och skaffade sig praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta

Klubben tipsar!

Det här kan facket göra för att ge fler praktik

  • Uppmuntra. Uppmuntra och acceptera fler praktikplatser eller lärlingsplatser för att ge personer som är långt ifrån arbetsmarknaden chansen att visa vad de kan.
  •   Försöka ge praktikanterna chansen till feriejobb och visstidsanställningar som kan leda till tillsvidareanställningar.
  • Se till att de blir medlemmar i facket så fort som möjligt för trygghetens skull.

Så gjorde de i fagersta

  • Fem arbetslösa fick jobba nio till tolv månader på Atlas Copco Secoroc i Fagersta. Syftet var att göra dem mer anställningsbara. De fick lön enligt kollektivavtal.
  • Arbetsförmedlingen betalade en del av lönekostnaden. De fem gick med i IF Metall. I dag har företaget två nya praktikanter med samma villkor.

Arbetslösheten är hög i Fagersta. Många befinner sig långt från ett arbete. Kan vi göra något för att ge människor en chans att bli mer attraktiva att anställa, undrade man i kommunen. Niclas Bergström, IF Metallare och S-ledamot i socialnämnden:

– Vi beslutade att prata med företagen och se vilket intresse som fanns.

Ett av de största företagen nappade: Atlas Copco Secoroc, där Niclas Bergström jobbar.  Personalchefen Lars-Åke Stefansson säger:

– För oss är det viktigt att företaget är en del av samhället. Kan vi bidra till samhället runt omkring oss så är det bara bra för vår verksamhet.

Kommunen och arbetsförmedlingen valde ut tolv arbetslösa som ansågs stå långt ifrån arbetsmarknaden – såväl invandrare som infödda svenskar. Yrkesakademin stod för introduktionskurs innan det var dags att inleda tolvmånaders­praktiken.

Innan praktiken inleddes hann några av deltagarna flytta. Andra hittade jobb på annat håll eller kom in på en utbildning. Till slut återstod fem som spreds ut över fem olika skift. Hassan Nuor var en av de fem. I Somalia sydde han och sålde kläder.

Att stiga in bland robotar och CNC-maskiner på en hypermodern stiftborrverkstad i Fagersta var något helt annat. Här fick han sköta en automatiserad målningsanläggning som målar borrkronor som utrustar världens gruvbolag i jakten efter prisvärd malm och mineraler.

– Jätteroligt. Lite ovant i början. Men alla var så glada och snälla.

Charles Ntakije, med förflutet som officer i Burundi, håller med.

– Jobbet var spännande och jag skulle gärna vilja fortsätta. Men helst skulle jag vilja jobba som busschaufför.

Praktiken räckte tolv månader. På den tiden hann de förbättra sina kunskaper i svenska rejält. Niclas Bergström märkte en stor skillnad.

– Det var som natt och dag mot när de började. Språket kommer snabbt när man befinner sig bland svensktalande.

En av de fem, Barre Ahmed, fick ett tremånaders sommarjobb på Atlas Copco Secoroc efter praktiken. Han drömmer om att få komma tillbaka. I Somalia var han busschaufför, men här skulle han helst vilja jobba inom industrin.

– Absolut. Jag trivdes mycket bra. Fick många nya vänner, har blivit bättre på svenska.  På slutet fick jag också köra maskin.

Praktiken är över. Nu är alla tillbaka i arbetslöshet. I samband med DA:s besök återvände de för en stund till verkstan. Det blir ett glatt återseende. Många hejar på dem och undrar hur det gått.

– En fin arbetsplats. Hit vill jag tillbaka, säger Barre.

Har de någon chans? Personalchefen Lars-Åke Stefansson svarar:

– Praktiken fungerade jättebra. Eftersom vår produktion inte är helt enkel så behövs ofta ytterligare teknisk utbildning. De flesta jobben på den här sortens industri kräver grundläggande utbildning i CNC-maskiner, skärande bearbetning och automation.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.