”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den verkliga kostnaden för SCA:s resvanor

DA-analysAnställda inom industrin har i flera år vittnat om det uppskruvade tempot. Mer vinst ska pressas ur en allt mer slimmad organisation. Det kostar på och det sliter. SCA-toppens resor med privatjet och exklusiva jaktträffar väcker en del frågor.

De tar aldrig slut, uppgifterna som Svenska Dagbladet och ekonomisajten N360 avslöjar i sin gemensamma granskning av hur SCA-toppen flyger med företagets egna jetplan.

I dagens tidning skriver SvD om hur vd Jan Johansson tog SCA:s jetplan till Brasilien under fotbolls-VM. En resa som tur och retur kostade 3 miljoner kronor. Resor som gjordes i Brasilien är inte inräknade. Jan Johansson skriver i ett svar till SvD att han kontinuerligt gör regionala business reviews med kund- och verksamhetsbesök, och att den gjordes i Sydamerika i samband med fotbolls-VM. Han gick även på fotboll, skriver han.

Att ta privatjeten kostar troligtvis runt 100 000 kronor per flygtimme, har branschexperter uppgett till tidningarna.

Ibland kan det vara det mest effektiva sättet att lösa en resa på. Att resa i ett dygn och mellanlanda flera gånger är inte ett bra upplägg inför en viktig förhandling. Men under granskningens gång har andra resvanor kommit upp till ytan.

Resan till fotbolls-VM är det senaste exemplet, men SvD och N360 har tidigare berättat om SCA:s jaktanläggning i Härjedalen som har renoverats för 100 miljoner kronor. Den numera avgående styrelseordföranden Sverker Martin-Löf fick fri förfoganderätt över anläggningen i 60-årspresent av SCA. Han ska ofta ha använt SCA:s privatjet för att resa till jaktanläggningen och representera med andra näringslivstoppar. En gång ska planet ha sänts ner från Östersund till Stockholm för att hämta en kvarglömd plånbok – en 2-timmarsflygning tur och retur till en kostnad av uppskattningsvis 200 000 kronor.

Hur mycket är 200 000 kronor? Det kan vara några timmars flygning med ett tomt privatjet. I skogen – på till exempel SCA:s mark där råvaran växer som sen förädlas på koncernens sågverk, massa- och pappersbruk och i hygiensektorn – går tiden långsammare.

En skogsarbetare som sätter plantor i Sverige har normalt ett ackord runt 45 öre per planta. En vanlig dag sätter skogsarbeteren runt 2 300 plantor på en hektar skogsmark och tjänar en tusenlapp.

Det tar alltså 200 dagar – eller nio månader om helger räknas bort – för skogsarbetaren att jobba ihop en lön på 200 000 kronor. På den tiden sätter hen cirka 460 000 plantor i backen. Sen tar det decennier innan träden kan avverkas och ge intäkter till SCA.

Frågan väcks – har SCA:s ledning ens reflekterat över vad 200 000 kronor är eller hur de blir till? Förstod de hur många timmar av andra människors arbete de gjorde av med när de skickade ett tomt plan för att hämta en kvarglömd plånbok?

Samtidigt som detta har pågått i toppen, har annat hänt i resten av företaget. De senaste tio åren har besparingspaketen gått i varandra, åtgärdsprogramen ska minska kostnaderna och öka produktiviteten. Tusentals anställda har fått lämna koncernen, flera hundra av dem i Sverige. Några sågverk, pappersbruk och förpackningsfabriker har lagt ner, resten har slimmat sin personalstyrka.

En undersökning som Dagens Arbete gjort av de svenska pappersbruken visar att svenska pappersindustriarbetare producerade 42 procent mer per person 2010 än de gjorde tio år tidigare. Färre gör mer.

Detta är bara ett exempel, liknande rationaliseringar görs i de flesta branscher. Det sparar resurser och ger vinster, stärker företagens konkurrenskraft och tryggar jobben som är kvar. Men det kostar också på.

Statistik från Arbetsmiljöverket 2014 visar att de arbetsrelaterade besvären ökar igen efter att ha sjunkit i många år. Människor mår framför allt dåligt av att stressen har ökat, men även den fysiska arbetsmiljön verkar bli sämre igen.

Facken befarar att den ökade stressen kan leda till fler belastningsskador och olyckor. En sjukskrivning kostar pengar, både för företag, individ och samhälle, men finns det sen ingen arbetsuppgift för ett par utslitna axlar kan den personen sägas upp och får försöka hitta annat jobb.

I dag presenterar vd Jan Johansson SCA:s bokslut för 2014. Det är inga dåliga siffror som visas upp. Höjd omsättning, höjd vinst. Och höjd aktieutdelning. Aktien rusar på börsen och alla aktieägare kan vara nöjda.

Det är kanske inte särskilt konstigt att 3 miljoner kronor för en resa till Brasilien – just när fotbolls-VM pågår – inte känns särskilt dyr eller upprörande, när koncernen gör en vinst för 2014 på 10 miljarder kronor.

De verkar i olika världar, direktörerna och de anställda. I den ena flygs 3 miljoner bort utan reflektion, i den andra ska folk bort för att kostnader ska kapas. En handfull årsarbetare ryms i den där flygresan som tog ett drygt dygn att göra.

Det ligger många tusen människors arbete och ansträngningar bakom SCA:s intäkter. Varje inkörd minut, varje extra producerad kubikmeter papper, varje sparad kilowattimme, varje indragen tjänst och nedlagd arbetsplats, varje sparad krona från alla människor på alla enheter bidrar gemensamt till miljardbesparingar och vinster för SCA.

De dyra vanorna i SCA-toppen berör fler än bara aktieägarna.

Läs mer

Hur mycket pengar behöver man

Läs mer:

Marie Edholm

Läs mer från Dagens Arbete:

Bra lock ett plus på utflykten

Test: Picknick-grillarDyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Fråga DA | HusrenoveringVi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Tips för en fin hemester

HEMESTERNej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades köpa visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Dagens Arbete nr 6 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

DA REDER UTDen statliga utredningen föreslår stora ändringar av a-kassan. DA reder ut turerna i en a-kassa som redan har förändrats under coronakrisen.

1

Efter coronan

”Dags för ett bättre normaltillstånd”

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Tack alla kämpar – vi behöver er”

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Dags för verkstad i industrin”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

En värld av barn

BildreportageFotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Arbetsrätten

”Lasutredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

4

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Regionala skyddsombud

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

5

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

DEBATTFörra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

2

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

ArbetsdomstolenEtt Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

1

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

”Bristerna i sjukförsäkringen måste åtgärdas – nu”

DebattVi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

2

Gamla dängor ger oss trygghet

KRÖNIKAMat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Ordföranden som inte blev

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.