Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den verkliga kostnaden för SCA:s resvanor

DA-analysAnställda inom industrin har i flera år vittnat om det uppskruvade tempot. Mer vinst ska pressas ur en allt mer slimmad organisation. Det kostar på och det sliter. SCA-toppens resor med privatjet och exklusiva jaktträffar väcker en del frågor.

De tar aldrig slut, uppgifterna som Svenska Dagbladet och ekonomisajten N360 avslöjar i sin gemensamma granskning av hur SCA-toppen flyger med företagets egna jetplan.

I dagens tidning skriver SvD om hur vd Jan Johansson tog SCA:s jetplan till Brasilien under fotbolls-VM. En resa som tur och retur kostade 3 miljoner kronor. Resor som gjordes i Brasilien är inte inräknade. Jan Johansson skriver i ett svar till SvD att han kontinuerligt gör regionala business reviews med kund- och verksamhetsbesök, och att den gjordes i Sydamerika i samband med fotbolls-VM. Han gick även på fotboll, skriver han.

Att ta privatjeten kostar troligtvis runt 100 000 kronor per flygtimme, har branschexperter uppgett till tidningarna.

Ibland kan det vara det mest effektiva sättet att lösa en resa på. Att resa i ett dygn och mellanlanda flera gånger är inte ett bra upplägg inför en viktig förhandling. Men under granskningens gång har andra resvanor kommit upp till ytan.

Resan till fotbolls-VM är det senaste exemplet, men SvD och N360 har tidigare berättat om SCA:s jaktanläggning i Härjedalen som har renoverats för 100 miljoner kronor. Den numera avgående styrelseordföranden Sverker Martin-Löf fick fri förfoganderätt över anläggningen i 60-årspresent av SCA. Han ska ofta ha använt SCA:s privatjet för att resa till jaktanläggningen och representera med andra näringslivstoppar. En gång ska planet ha sänts ner från Östersund till Stockholm för att hämta en kvarglömd plånbok – en 2-timmarsflygning tur och retur till en kostnad av uppskattningsvis 200 000 kronor.

Hur mycket är 200 000 kronor? Det kan vara några timmars flygning med ett tomt privatjet. I skogen – på till exempel SCA:s mark där råvaran växer som sen förädlas på koncernens sågverk, massa- och pappersbruk och i hygiensektorn – går tiden långsammare.

En skogsarbetare som sätter plantor i Sverige har normalt ett ackord runt 45 öre per planta. En vanlig dag sätter skogsarbeteren runt 2 300 plantor på en hektar skogsmark och tjänar en tusenlapp.

Det tar alltså 200 dagar – eller nio månader om helger räknas bort – för skogsarbetaren att jobba ihop en lön på 200 000 kronor. På den tiden sätter hen cirka 460 000 plantor i backen. Sen tar det decennier innan träden kan avverkas och ge intäkter till SCA.

Frågan väcks – har SCA:s ledning ens reflekterat över vad 200 000 kronor är eller hur de blir till? Förstod de hur många timmar av andra människors arbete de gjorde av med när de skickade ett tomt plan för att hämta en kvarglömd plånbok?

Samtidigt som detta har pågått i toppen, har annat hänt i resten av företaget. De senaste tio åren har besparingspaketen gått i varandra, åtgärdsprogramen ska minska kostnaderna och öka produktiviteten. Tusentals anställda har fått lämna koncernen, flera hundra av dem i Sverige. Några sågverk, pappersbruk och förpackningsfabriker har lagt ner, resten har slimmat sin personalstyrka.

En undersökning som Dagens Arbete gjort av de svenska pappersbruken visar att svenska pappersindustriarbetare producerade 42 procent mer per person 2010 än de gjorde tio år tidigare. Färre gör mer.

Detta är bara ett exempel, liknande rationaliseringar görs i de flesta branscher. Det sparar resurser och ger vinster, stärker företagens konkurrenskraft och tryggar jobben som är kvar. Men det kostar också på.

Statistik från Arbetsmiljöverket 2014 visar att de arbetsrelaterade besvären ökar igen efter att ha sjunkit i många år. Människor mår framför allt dåligt av att stressen har ökat, men även den fysiska arbetsmiljön verkar bli sämre igen.

Facken befarar att den ökade stressen kan leda till fler belastningsskador och olyckor. En sjukskrivning kostar pengar, både för företag, individ och samhälle, men finns det sen ingen arbetsuppgift för ett par utslitna axlar kan den personen sägas upp och får försöka hitta annat jobb.

I dag presenterar vd Jan Johansson SCA:s bokslut för 2014. Det är inga dåliga siffror som visas upp. Höjd omsättning, höjd vinst. Och höjd aktieutdelning. Aktien rusar på börsen och alla aktieägare kan vara nöjda.

Det är kanske inte särskilt konstigt att 3 miljoner kronor för en resa till Brasilien – just när fotbolls-VM pågår – inte känns särskilt dyr eller upprörande, när koncernen gör en vinst för 2014 på 10 miljarder kronor.

De verkar i olika världar, direktörerna och de anställda. I den ena flygs 3 miljoner bort utan reflektion, i den andra ska folk bort för att kostnader ska kapas. En handfull årsarbetare ryms i den där flygresan som tog ett drygt dygn att göra.

Det ligger många tusen människors arbete och ansträngningar bakom SCA:s intäkter. Varje inkörd minut, varje extra producerad kubikmeter papper, varje sparad kilowattimme, varje indragen tjänst och nedlagd arbetsplats, varje sparad krona från alla människor på alla enheter bidrar gemensamt till miljardbesparingar och vinster för SCA.

De dyra vanorna i SCA-toppen berör fler än bara aktieägarna.

Läs mer

Hur mycket pengar behöver man

Läs mer:

Marie Edholm

Läs mer från Dagens Arbete:

Tryckeriernas momshärva

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

Sveaskog avbröt samarbete

I våras godkände Sveaskog att Kalix Skogstjänst använde SC Skogstjanst SRL för arbete på Sveaskogs mark, trots att företagets f-skattesedel drogs in ett halvår tidigare. Det var en miss i hanteringen, säger Sveaskog till Dagens Arbete.

Hon strider för skogsarbetarna

De rumänska skogsarbetarnaKristina kunde inte tyst se på när de rumänska skogsarbetarna vände hem i vrede.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nya läsvanor sänker branschen

AnalysNär nyheter är gratis vill färre betala för en tryckt tidning. På tre år har var femte tidningstryckare försvunnit.

GP:s tryckeri i Backa läggs ner

Minskade upplagor och krav på sänkta tryckkostnader leder till att ännu ett tidningstryckeri inom koncernen V-Tab läggs ner. 130 anställda berörs när tryckeriet i Backa stängs, skriver Göteborgs-Posten.

"Vi vill fånga upp kraften mot hatet"

Predikan mot våldEfter terrorattacken är budskapet att vägen framåt är kärlek och respekt – inte splittring och hat.

Varslades när facket krävde avtal

TvistDagen efter att fackförbundet GS besökt ett snickeri för att teckna kollektivavtal, varslades fackets enda medlem om uppsägning. Företaget hänvisade till arbetsbrist trots att de samtidigt hade en person provanställd. Nu stämmer GS företaget för kränkning av föreningsrätten.

Dagens Arbete besökte V-tab i januari. Henrik Norberg (till vänster) kommer att vara med då Norrtelje Tidning trycks för sista gången. Mikael Lindström och Christer Jansson har redan lämnat tryckeriet för nya jobb. Foto: Liselott Rydberg Sörensen

Sista natten på Norrtälje Tryckeri

NedläggningI 134 år har Norrtelje Tidning tryckts i Norrtälje. I helgen sker det för sista gången.

BWI rundar Qatars förbud mot fack

Migrantarbetarna som bygger arenorna inför fotbolls-VM i Qatar jobbar under slavlika förhållanden. Nu försöker det globala bygg- och träfacket (BWI) gå runt Qatars förbud mot facklig organisering.– Det känns som att det är vår förbannade skyldighet, säger GS-fackets Per-Olof Sjöö, ordförande i BWI.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Så klarar du de mörka månaderna

Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

Väldigt bra att någon på golvet blir chef, tycker Emelie Danielsson på måleriet. Daniel Hjort tycker att Sten Sørensen är den bästa arbetsledaren han någonsin haft.

Sten blev chef över kamraterna

Ena dagen jobbarkompis, andra dagen produktionsledare. Det kan vara känsligt att bli chef över sina egna arbetskamrater. Sten Sørensen tog risken för att få chansen att påverka och förbättra.

Så blir jobbet bättre

Experten tipsarDet är alltid en utmaning att bli chef och allra svårast är det att bli chef över sina arbetskamrater. Karriärexperten och författaren Charlotte Hågård ger några goda råd.

Bong varslar och flyttar utomlands

Kuverttillverkaren Bong i Nybro varslar 66 av 88 anställda. Kuverten ska i fortsättningen tillverkas till lägre kostnad utomlands.

70 får gå från Elanders

För en månad sedan varslade Elanders 120 personer. Efter förhandlingar står det klart att runt 70 anställda får lämna företaget.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

De fick hjälp att hitta drömjobbet

Efter nedläggningenFabriken försvann. Efter nedläggningen av möbelfabriken i Tibro hade ledningen två mål: Att minst 80 procent skulle hitta ny sysselsättning, och att ”kunna se folk i ögonen”.

Sjöö välkomnar satsning på yrkescollege

Löfvens regeringsförklaring visar på en tydlig skillnad mot alliansen, tycker GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Han lyfter upp arbetsmarknadspolitiken, klimatomställningen och bostadsbyggandet.

155 får gå från Nevs

Sammanlagt är det 155 personer som får lämna Nevs. 131 arbetare och 24 tjänstemän.

Förlikning mellan GS och Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen på Gotland sade upp flera bidragsanställda utan att ta hänsyn till normala uppsägningstider. Efter förhandlingar valde GS att stämma inför Arbetsdomstolen. Nu har parterna mötts i en förlikning.

S och MP överens om högre a-kassa

Nya regeringenDet är tolv år sedan taket i a-kassan höjdes senast. Nu är S och MP överens om att det är dags att höja taket. Någon nivå är inte presenterad än, men båda partierna har inför valet talat om en högsta ersättning på runt 20 000 kronor i månaden.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Besked lämnas till var och en

Tidigt i morse fick de första Nevsanställda besked om de hör till dem som sägs upp. Under dagen kommer var och en att få information. Det har inte ens gått en vecka sedan varslet på 200 personer lades.

Förhandlingar på Nevs klara

Förhandlingarna efter förra veckans varsel vid Nevs är nu klara. Först i morgon får de anställda information om hur många som sägs upp.

Glaciären smälter på bokmässan

bokmässanFörhoppningsvis ska det finnas något kvar av den smältande biten is från glaciären Salajekna på bokmässan nu på lördag. Då pratar GS ordförande Per-Olof Sjöö om hållbart bostadsbyggande och hur byggsektorns utsläpp av växthusgaser kan minska.

Rättegången mot Skogsnicke AB

Skogsnicke i konkurs

Skogsentreprenören Skogsnicke AB har gått i konkurs. Det innebär att veckans förhandlingar om utebliven semesterersättning i Göteborgs tingsrätt ställs in. Däremot fortsätter flera processer som rör bedrägeri i Umeå tingsrätt.

186 jobb bort när produktion flyttas utomlands

JobbflyttDörrföretaget Jeld-Wen varslar 186 anställda i Åstorp. En ny fabrik som byggs i Lettland ska ta över tillverkningen av ytterdörrar. Kvar i Åstorp blir produktionen av innerdörrar.

Elanders varslar 120

tryckerikrisTryckerikoncernen Elanders varslar totalt 120 anställda. Bakgrunden är den minskade efterfrågan på tryckta pappersprodukter.

Branschorganisationen: ”Problemet överdrivs”

Branschorganisationen:Branschorganisationen TMF ser inte att långvarig inhyrning är ett problem. – Jag tror att man överdriver problemet för att skapa en symbolfråga inför valet, säger vd David Johnsson.

Anette Åhlander bygger bjälklag på Hjältevadshus. Hon blev jätteglad när hon erbjöds anställning efter tio månader som inhyrd. ”Det känns som att de tycker att jag gör ett bra jobb.” Foto: Marlin Johansson

”Otryggheten är jobbigast”

På småländska Hjältevadshus är nästan halva arbetsstyrkan inhyrd. LO vill att bemanningsföretag bara ska få användas 
vid tillfälliga toppar. Men hur lång är en tillfällig topp när 
det svänger allt snabbare mellan upp- och nedgång?

"Ingen kunde tänka tanken att de skulle lägga ner här"

Tetra PakMånga är chockade och har svårt att ta in Tetra Paks besked i dag, berättar GS klubbordförande Niclas Starow.– Det här är ju Tetra Paks hjärta. Det var här allt började.

Nedläggningen av Tetra Pak

Tetra Pak lägger ner i Lund

250 personer riskerar att förlora jobbet när Tetra Pak stänger sin fabrik i Lund i februari 2015. Minskad efterfrågan på dryckeskartonger gör att produktionen ska flyttas till andra fabriker i Europa.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Skogsarbetare kämpar mot elden

Markägare som Stora Enso och Sveaskog har hjälpt räddningstjänsten med brandbekämpningen ända sedan i torsdags. Skogsarbetaren Anders Lundström har varit med förr, och är förvånad över att de inte har fått arbeta under natten.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.