Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Super-Mario sätter fart på jobb och löner

ANALYS I går kom beskedet att Europeiska centralbanken varje månad pumpar in 500 miljarder kronor i Europas sargade ekonomi. Ett gigantiskt stimulanspaket som kan få återverkningar i den svenska avtalsrörelsen. Med sedelpressen vill ECB få fart på investeringarna. Det ska ge jobb och ekonomisk tillväxt.

Han kallas redan för ”Super-Mario”, den europeiska centralbankschefen Mario Draghi som för dagen tycks starkare än Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands regering har under hela finanskrisen föst EU och dess institutioner framför sig. Besparingar och inflationsbekämpning har stått i fokus.

Men i går var det Mario Draghi som tog initiativet. Den sargade europeiska ekonomin ska stimuleras. Och det med nytryckta pengar, elektroniska sådana förvisso. Men så här ska det gå till:

ECB, den europeiska centralbanken, ger ut nya pengar. De pengarna används för att köpa statsobligationer. En statsobligation är en sorts skuldebrev som medlemsstaterna ger ut för att finansiera hål i statskassan.

Nu ska alltså ECB med nya fräscha pengar köpa euro-ländernas statsobligationer (Grekland undantaget). Detta gillas inte av Tyskland som tror att kalaset kan bli för dyrt och att skuldsatta länder som misskött sin ekonomi slipper göra sin hemläxa.

Hursomhelst, genom köpen av statsobligationer tillförs medlemsstaterna nya pengar som gör det möjligt för bankerna att sänka sina utlåningsräntor. På så vis blir det billigare för företag att låna till investeringar.

Med köpen av statsobligationer tillförs penningssystemet nya pengar. När utbudet av pengar ökar då minskar samtidigt priset på pengar. Priset på pengar är detsamma som räntan. Räntorna bör alltså falla. Och låga räntor stimulerar ekonomin, enligt räkneboken.

När det blir mer pengar i penningssystemet ökar inflationen. Precis det som Europa sägs behöva nu.

Motsatsen till inflation är deflation, när priserna faller. Vad händer när priserna faller? Den som har pengar sitter på pengarna. Varför handla eller investera idag när det blir billigare i morgon? Efterfrågan stannar av, ekonomin lamslås.

Europa är farligt nära deflation idag. Vissa länder befinner sig redan i ett sådant tillstånd.

Med stimulanspaketet vill ECB öka inflationsförväntningarna. Att få ekonomin att börja investera, satsa och börja ta mer betalt så att man får inkomster att satsa ännu mer – allt det handlar i hög grad om psykologi, om förväntningar om framtiden.

Signalen från ECB handlar mycket om att skapa just sådana förväntningar.

Med ECB-paketet förändras också spelplanen för den kommande avtalsrörelsen.

Att gå in i en avtalsrörelse med en lamslagen europeisk ekonomi, dit merparten av Sveriges export går, är knappast något drömscenario för en facklig organisation. Varför höja lönerna när priserna sjunker, resonerar arbetsgivarna.

En europeisk ekonomi som gör allt för att pumpa upp inflationsförväntningarna är något helt annat.

Men kommer ECB-paketet att lyckas? Det finns tvivel. Somliga anser att det till syvende og sisdt hänger på andra faktorer om ekonomin ska ta fart.Vissa pekar också på risken av att billiga pengar kan ge så mycket skjuts åt aktiehandel och bostadspriser att nya farliga finansiella bubblor skapas.

Andra anser att paketet kommer för sent och att den europeiska ekonomin sjunkit för djupt för att en sådan här stimulans ska fungera – USA satte igång ett liknande program så fort Obama hade valts till president. I dag går den amerikanska ekonomi näst intill på högvarv. Även Storbritannien och framför allt Japan har på senare år satsat på att trycka ut mer pengar i sina ekonomier. Med blandat resultat.

Även om ECB:s penningstimulans – man ska handla obligationer för hissnande 500 miljarder kronor i månaden åtminstone fram till september 2016 – är gigantisk så är den förhållandevis mindre än satsningen från Japans riksbank.

ECB kommer att köpa obligationer motsvarande 7 procent av eurozonenes gemensamma bruttonationalprodukt, BNP. Bank of Japan har shoppat motsvarande 16 procent av sitt lands totala produktion av varor och tjänster under ett år. Den japanska centralbanken har tryckt på sedelpressen vid två tillfällen, 2010 och 2012, utan att landets ekonomi gått igång på allvar.

En annan effekt av ECB:s stimulanspaket är att euro-kursen sjunker. När mer pengar trycks ut i penningsystemet och räntorna faller så sjunker samtidigt kursen på euro. Det gör att de varor som produceras inom eurozonen blir billigare på världsmarknaden. Samtidigt blir varorna som importeras till euroländerna dyrare och bidrar till att EU undviker att fastna i deflationsträsket.

En stimulans för Europa vore en stimulans för svensk export. Om nu ECB:s historiska åtgärder räcker för att få fart på den lamslagna kontinenten.

Läs mer:

Harald Gatu

Läs mer från Dagens Arbete:

Vad ska vi leva av?

REPORTAGENu är avtalsrörelsen igång på allvar igen, det kommer att som vanligt att bli ett manglande om löner, övertidsersättning, pensioner. Men det finns också en bakomliggande, molande fråga: vad ska vi jobba med i framtiden? Harald Gatu ställde den under en resa genom industrisverige 2014. Nu kan du lyssna på reportaget.

Företagen som flyttar hem

Konstruktion och produktion nära  varandra – produktionsteknikern  Magnus Palmqvist och operatören  Johan Skarfelt samarbetar när en ny produkt ska utvecklas. Närheten  snabbar på förnyelsen. Foto: OLA HÅKANSON

Därför tar företagen hem jobben

Jobbflytten till utlandet har mattats av. Läs om varför det lönar sig att tillverka nappar i Sverige i stället för i Asien.

10 orsaker 
att ta hem 
produktionen

Krångel, kvalitetsproblem och ökade kostnader.Här är tio av de vanligaste skälen till att företag flyttar tillbaka.

210 varslas på SSAB i Borlänge

All tillverkning av galvaniserad plåt och färgbelagd plåt i Borlänge ska läggas ner, enligt SSAB:s pressmeddelande nu på eftermiddagen.

Stålkrisen

"Mycket bekymmersam utveckling"

IntervjuNu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

ABB:s "allergifabrik" flyttar

JobbflyttABB Composites i Öjebyn lägger ner och flyttar till Polen. 110 personer förlorar jobbet på en av de fabriker där isocyanter först upptäcktes i arbetsmiljön.

General Motors vd Mary Barra pratar om Chevrolets nya hybrid Volt.  Foto: TT

Bilmingel i väntan på framtiden

ANALYSBilindustrin minglar i Detroit. På ytan är det fest, men fordonsindustrin står inför en rad smärtsamma utmaningar.

Nedläggningen av Element Six

IF Metall: "Så var inte avtalet tänkt"

Det skulle bli svårare att säga upp personal och sedan hyra in. Nu sparkar Element Six alla och anlitar ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i Robertsfors.  – Så var inte avtalet tänkt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ingrid Hanke är verkstadsklubbens ordförande på Element Six. "Får företaget verkligen bära sig åt på det här viset?, undrar hon. Foto: HARALD GATU

"Dags att testa företrädesrätten"

Element SixAlla som sägs upp vid Element Six i Robertsfors får samma avgångsvederlag, oavsett anställningstid.  Vissa av dem kan komma tillbaka som inhyrda nästa sommar. Klubben begär nu centrala förhandlingar.

"Den här luckan måste täppas till"

Element sixElement Six i Robertsfors sparkar hela personalen och låter ett bemanningsföretag köra fabriken fram till nedläggningen. Var och en av de 120 uppsagda får 100 000 kronor som plåster på såren.

314 jobb bort från Volvo i Umeå

VarselTurordningsförhandlingarna vid Volvo Lastvagnars Umeåfabrik är klara. Uppgörelsen innebär att 314 IF Metallare tvingas lämna företaget till sommaren.

Efter tolv månaders praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta blir det lättare att söka jobb, hoppas Charles Ntakije, Hassan Nuor och Barre Ahmed. ”Praktiken betydde mycket, inte minst för språket”, säger Niclas Bergström initiativ­tagare till projektet. Foto: ROBIN HALDERT

De fick chansen att testa ett jobb

Barre, Hassan och Charles tog chansen och skaffade sig praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta

"En krockkudde inför lågkonjunkturer"

Volvo PowertrainEn krockkudde inför kommande lågkonjunktur. Så betecknas det nya arbetstidsavtalet på Volvo Powetrain Production i Köping och Skövde.  Men hur fungerar det? Dagens Arbete förklarar.

Ett tyskt vedträ i den svenska avtalsbrasan

AnalysNoll – eller 5,5 procent. Två vedträn som slängs in i den avtalsbrasa som ännu inte riktigt tänts.

Grafik: JOSEF MOLIN

Jorden runt på trehundra år

DA REDER UT TEXTILINDUSTRINJobben inom textilindustrin har alltid flyttat. Jakten på låga löner driver i dag jobben bort från Kina – till Bangladesh och till den nya uppstickaren Etiopien. Häng med på resan som börjar i Indien för trehundra år sedan.

Tyska kravet: 5,5 procent

Tyska metallfacket kräver 5,5 procent i lönehöjning nästa år. Plus kompetensutveckling och rätt till deltid för äldre arbetare.

Foto: TT

Sydafrikas LO utesluter metallfacket

Sydafrikanska LO kastar ut metallarbetarförbundet Numsa. Skälen är politiska. Numsa vägrar stödja ANC och tycker att fackföreningsrörelen går i regeringens ledband.

IF Metallare får pengar ur konkursboet

Saab PowertrainEtt femtiotal IF Metallare får nu sina fordringar på semester och arbetstidsförkortning utbetalda av Saab Powertrains konkursbo.

Lågprislandet

EBBA OLSSON WIKDAHL

"Att dra ner här var betydligt smidigare"

Lågprislandet SverigeLönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

85 procent skulle få full a-kassa med nytt förslag

En höjning av taket i a-kassan till 910 kronor gör att betydligt fler verkligen får 80 procent i ersättning. Idag är det bara 10 procent av de som är arbetslösa under de första hundra dagarna som har full a-kassa. Med höjt tak: 85 procent, enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Foto: Raúl Benavides

Zarko tar Hammarkullen till Bryssel

En maskinoperatör på SKF belönas för sitt internationella arbete. Zarko Djurovic tilldelas Marcellopriset.

Volvo går på tvärs med fasta jobb

DA ANALYS Är det någon bransch som gått i bräschen för inhyrning och visstidare så är det bilindustrin. Men när Volvo nyrekryterar för att slå produktionsrekord handlar det i första hand om fasta jobb. Flexibiliteten fixas med nya arbetstider, inte inhyrning.

Foto: ANDERS WIKLUND

Uppgång i skift ger 1 300 nya jobb

Volvo nyanställer 1 300 personer vid fabriken i Torslanda.  Tillverkningen av nya XC90 kräver ett extra skift.  - Det känns mycket bra, säger Glenn Bergström, Volvo verkstadsklubb.

Dödläget i Europa pressar industrin

DA ANALYSI går varslades 23 anställda på en verkstad i Östersund. Just på den arbetsplats där finanskrisen utlöste det första krisavtalet för snart sex år sedan. Den krisen plågar fortfarande industrin. Gårdagens varsel påminner om att Europa ännu inte hämtat sig från finanskraschen.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Foto: TT Nyhetsbyrån

VW-facken upprepar kravet på lastbilsbolag

Volkswagens köp av ScaniaScaniafacket är för att Volkswagens lastbilstillverkning samlas i ett nytt bolag. – Ett sätt att stärka vårt inflytande, säger Johan Järvklo.

Oenighet om uppsägningar vid Northland

Northland240 anställda varav 154 IF Metallare sägs upp vid Northlands gruva i Pajala. Företaget och facket avslutade förhandlingarna i oenighet.

Janne Bylund, CA Östbergs Fläkt, Avesta. Foto: Prevent

"Jag tar reda på fakta"

ArbetsmiljöstipendiumJan Bylund, fläktmontör och huvudskyddsombud på CA Östbergs Fläkt i Avesta, är en av tre nominerade till Prevents arbetsmiljöstipendium på 30 000 kronor.

Industrin står och stampar

KonjunkturTrögt och avslaget. Ekonomin lyfter inte. Men ingen ny kris i sikte.

Almaz, Fiyori, Genet, Yonas, Musab och Dawit får veta allt om cykelmontering av montörerna Kristian Wanke och Christoffer Kvist. Foto: LARS DAHLSTRÖM

"De här kan ju vara våra framtida arbetskamrater"

Verkstadsarbetarna på Monark i Vansbro öppnade sina hjärtan för ortens ensamkommande flyktingbarn och bjöd in dem till fabriken. "Vi hoppas att fler fackklubbar följer vårt exempel".

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.