”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Super-Mario sätter fart på jobb och löner

ANALYS I går kom beskedet att Europeiska centralbanken varje månad pumpar in 500 miljarder kronor i Europas sargade ekonomi. Ett gigantiskt stimulanspaket som kan få återverkningar i den svenska avtalsrörelsen. Med sedelpressen vill ECB få fart på investeringarna. Det ska ge jobb och ekonomisk tillväxt.

Han kallas redan för ”Super-Mario”, den europeiska centralbankschefen Mario Draghi som för dagen tycks starkare än Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands regering har under hela finanskrisen föst EU och dess institutioner framför sig. Besparingar och inflationsbekämpning har stått i fokus.

Men i går var det Mario Draghi som tog initiativet. Den sargade europeiska ekonomin ska stimuleras. Och det med nytryckta pengar, elektroniska sådana förvisso. Men så här ska det gå till:

ECB, den europeiska centralbanken, ger ut nya pengar. De pengarna används för att köpa statsobligationer. En statsobligation är en sorts skuldebrev som medlemsstaterna ger ut för att finansiera hål i statskassan.

Nu ska alltså ECB med nya fräscha pengar köpa euro-ländernas statsobligationer (Grekland undantaget). Detta gillas inte av Tyskland som tror att kalaset kan bli för dyrt och att skuldsatta länder som misskött sin ekonomi slipper göra sin hemläxa.

Hursomhelst, genom köpen av statsobligationer tillförs medlemsstaterna nya pengar som gör det möjligt för bankerna att sänka sina utlåningsräntor. På så vis blir det billigare för företag att låna till investeringar.

Med köpen av statsobligationer tillförs penningssystemet nya pengar. När utbudet av pengar ökar då minskar samtidigt priset på pengar. Priset på pengar är detsamma som räntan. Räntorna bör alltså falla. Och låga räntor stimulerar ekonomin, enligt räkneboken.

När det blir mer pengar i penningssystemet ökar inflationen. Precis det som Europa sägs behöva nu.

Motsatsen till inflation är deflation, när priserna faller. Vad händer när priserna faller? Den som har pengar sitter på pengarna. Varför handla eller investera idag när det blir billigare i morgon? Efterfrågan stannar av, ekonomin lamslås.

Europa är farligt nära deflation idag. Vissa länder befinner sig redan i ett sådant tillstånd.

Med stimulanspaketet vill ECB öka inflationsförväntningarna. Att få ekonomin att börja investera, satsa och börja ta mer betalt så att man får inkomster att satsa ännu mer – allt det handlar i hög grad om psykologi, om förväntningar om framtiden.

Signalen från ECB handlar mycket om att skapa just sådana förväntningar.

Med ECB-paketet förändras också spelplanen för den kommande avtalsrörelsen.

Att gå in i en avtalsrörelse med en lamslagen europeisk ekonomi, dit merparten av Sveriges export går, är knappast något drömscenario för en facklig organisation. Varför höja lönerna när priserna sjunker, resonerar arbetsgivarna.

En europeisk ekonomi som gör allt för att pumpa upp inflationsförväntningarna är något helt annat.

Men kommer ECB-paketet att lyckas? Det finns tvivel. Somliga anser att det till syvende og sisdt hänger på andra faktorer om ekonomin ska ta fart.Vissa pekar också på risken av att billiga pengar kan ge så mycket skjuts åt aktiehandel och bostadspriser att nya farliga finansiella bubblor skapas.

Andra anser att paketet kommer för sent och att den europeiska ekonomin sjunkit för djupt för att en sådan här stimulans ska fungera – USA satte igång ett liknande program så fort Obama hade valts till president. I dag går den amerikanska ekonomi näst intill på högvarv. Även Storbritannien och framför allt Japan har på senare år satsat på att trycka ut mer pengar i sina ekonomier. Med blandat resultat.

Även om ECB:s penningstimulans – man ska handla obligationer för hissnande 500 miljarder kronor i månaden åtminstone fram till september 2016 – är gigantisk så är den förhållandevis mindre än satsningen från Japans riksbank.

ECB kommer att köpa obligationer motsvarande 7 procent av eurozonenes gemensamma bruttonationalprodukt, BNP. Bank of Japan har shoppat motsvarande 16 procent av sitt lands totala produktion av varor och tjänster under ett år. Den japanska centralbanken har tryckt på sedelpressen vid två tillfällen, 2010 och 2012, utan att landets ekonomi gått igång på allvar.

En annan effekt av ECB:s stimulanspaket är att euro-kursen sjunker. När mer pengar trycks ut i penningsystemet och räntorna faller så sjunker samtidigt kursen på euro. Det gör att de varor som produceras inom eurozonen blir billigare på världsmarknaden. Samtidigt blir varorna som importeras till euroländerna dyrare och bidrar till att EU undviker att fastna i deflationsträsket.

En stimulans för Europa vore en stimulans för svensk export. Om nu ECB:s historiska åtgärder räcker för att få fart på den lamslagna kontinenten.

Läs mer:

Harald Gatu

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Öppnare las-förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

”Utredningen lever inte upp till kravet på balans”

DEBATTUtredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

4

Provspelar och stämmer

ÖGONBLICKETKlockan är 15.05 på Telleby flöjtfabrik.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

En värld att bevara

BildreportageFotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Har jag rätt att stämpla?

Fråga om jobbet | a-kassaJag går en utbildning som är tre år, men jobbar alla lov. Funderar på att gå med i a-kassan. Stämmer det att jag då har rätt att stämpla när jag läst färdig om jag inte får jobb?

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Bra lock ett plus på utflykten

Test: Picknick-grillarDyrast grill är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen på utflykten. Men glöm inte att kolla att det är okej att grilla där du är!

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Fråga DA | HusrenoveringVi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Tips för en fin hemester

HEMESTERNej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades köpa visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Dagens Arbete nr 6 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

DA REDER UTDen statliga utredningen föreslår stora ändringar av a-kassan. DA reder ut turerna i en a-kassa som redan har förändrats under coronakrisen.

1

Efter coronan

”Dags för ett bättre normaltillstånd”

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Tack alla kämpar – vi behöver er”

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Dags för verkstad i industrin”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

2

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

En värld av barn

BildreportageFotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Regionala skyddsombud

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

5
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.