Industriarbetarnas tidning

”Vi vill fånga upp kraften mot hatet”

14 januari, 2015

Skrivet av Marie Edholm

Predikan mot våldDagens Arbetes Helle Klein och komikern Özz Nujen kommer att vara gästpredikanter under en något annorlunda mässa i Svenska Kyrkan i Paris. Efter terrorattacken är budskapet att vägen framåt är kärlek och respekt – inte splittring och hat.

Med anledning av terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdou samt de omfattande manifestationerna som följde, kommer Svenska Kyrkan i Paris att hålla en unik högmässa den 1 februari. Som gästpredikanter kommer prästen och Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein samt komikern och skådespelaren Özz Nujen.

I sin predikan vill Helle Klein ta fasta på det budskap som manifestationerna i Paris och andra städer runt om i världen sände ut.

– Vi vill fånga upp den kraften och vända den mot hatet. I stället för splittring visade manifestationerna att människor står upp för att vi ska respektera varandras olikheter och att vi måste kunna leva tillsammans.

– Vi måste alltid, alltid värna och stå upp för människovärdet och det fria ordet så att inte hatet och motsättningarna vinner. Jag tycker att Frankrike har gjort det väldigt bra när de i stället för att tala om hämnd har talat om mer tolerans. Jag hoppas kunna ingjuta hopp och mod, för det är en mörk tid vi lever i. Det är lätt att tro att allt bara blir sämre.

Vilka orsaker tror du finns till att motsättningarna ökar?

– Vi lever verkligen i en oroväckande tid, i hela Europa står demokratin och väger. Vi har massarbetslöshet, ett växande socialt utanförskap. Det är som att vi inte kan hålla ihop samhället längre och det leder till ökad misstro, till ökad islamofobi och ökad extremism.

Hur kan vi vända spiralen av misstro, hat och våld?

– Det är en gigantisk fråga som alla europeiska samhällen måste hantera, men grundläggande är en politik för alla människors rätt att vara med och att ha en framtid med jobb och bostad.

Efter terrorattacken har flera moskéer i Frankrike attackerats. Samtidigt har miljoner människor manifesterat för tolerans. Kan vårt minne av förintelsen under andra världskriget ha gett oss en sorts antikroppar som reagerar när hat och misstänksamhet växer?

– Jag skulle önska det, men tyvärr verkar vi ha drabbats av minnesförlust. Det finns mycket som påminner om 30-talet igen med syndabockstänkande som man gör politik av. Även antisemitismen växer. Men det är hoppfullt att 3,5 miljoner människor går ut på gatorna, det finns en medvetenhet om att vi inte får göra samma misstag igen.

Högmässan i Svenska Kyrkan i Paris som hålls den 1 februari leds av kyrkoherde Tanja Kamensky och kommer att direktsändas av Aftonbladets webbredaktion. Svenska Kyrkan skriver i ett pressmeddelande att manifestationerna som följde på attentatet födde en längtan att bygga vidare på den goda känsla som många trots allt bär på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?