”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Tryckeriernas momshärva

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listan

Uppdaterad 12 maj 2015

Tryckerimomsen har vuxit till en härva som hotar både tryckerier och deras kunder. Dagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

DETTA HAR HÄNT

 • Efter en dom i EU-domstolen 2010 beslutade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker ska vara 6 procent i stället för 25 procent. Det betyder att svenska tryckerier under flera år har lag på för hög moms på fakturorna till sina kunder.
 • Många tryckerier lämnar in rättelser för åren 2004-2007 och begär att få tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket.
 • Skatteverket har betalat tillbaka totalt 3,35 miljarder kronor.
 • Efter flera års juridiska processer får Skatteverket rätt att kräva pengarna från tryckeriernas kunder i stället.

SÅ SNURRAR MOMSEN RUNT I VANLIGA FALL

 • Tryckeriet skickar en faktura på 100 000 kronor plus 6 000 kronor i moms (6 procent)till sin kund.
 • Kunden betalar 106 000 kronor till tryckeriet.
 • Tryckeriet redovisar att de har fått in 6 000 kronor i moms och betalar in summan till Skatteverket.
 • Kunden redovisar att de har betalat 6 000 kronor i moms och får tillbaka summan från Skatteverket. Så långt är momsen ett nollsummespel.
 • När konsumenten köper tidningen i butik för 50 kronor, varav cirka 3 kronor är moms, redovisar butiken att de har fått in 3 kronor i moms och betalar in till Skatteverket. Konsumenten kan inte begära att få tillbaka momsen, som går in i statskassan.

TRYCKERIERNA BRÖT KEDJAN

 • När tryckerierna fick tillbaka moms utan att skicka den vidare till kunden bröt de den vanliga kedjan.
 • Det fanns en lucka i skattelagstiftningen som gjorde det juridiskt möjligt för tryckerierna att inte skicka momsen vidare.
 • Däremot kan de ha brutit mot andra lagar, till exempel avtalslagen eller ha gjort sig skyldiga till obehörigt berikande. Det prövas nu rättsligt när flera
  kunder stämmer sina tryckerier.

Dagens Arbete har i ett tidigare reportage berättat om hur tryckerimomsen har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, efter råd från skattekonsulter och revisionsbolag, begärt och fått totalt 3,35 miljarder kronor från Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av en dom i EU-domstolen 2010 samt sena ändringar av svensk lagstiftning skapade ett glapp i lagen. Den luckan gjorde det möjligt för tryckerierna att begära tillbaka moms utan att betala den vidare till sina kunder, menade rådgivarna.

Moms ska aldrig kunna bli en intäkt (se faktaruta), men det var just vad momsen blev för tryckerierna. För ett år sedan hände det som både branschen och deras kunder har försökt kämpa emot – Högsta förvaltningsdomstolen gav Skatteverket rätt att kräva tillbaka pengarna från tryckeriernas kunder.

Kunderna har begärt att få pengarna från sina tryckerier, som i många fall vägrar att betala. Det räcker dock inte för att Skatteverket ska slopa sina krav, vilket har lett till att kunder ser sig tvingade att stämma sina tryckerier. Än så länge är rättsläget oklart. Ingen vet om tryckerierna till slut kommer att bli skyldiga att betala.

Det har inte funnit någon statistik över hur mycket de olika tryckerierna har fått tillbaka, och de är själva långt ifrån tydliga i sina årsredovisningar. Därför har Dagens Arbete begärt ut uppgifter från Skatteverket, bolag för bolag, och sammanställt de tio tryckerier som har fått mest pengar. Tillsammans har de fått drygt 1,8 miljarder kronor – mer än hälften av de 3,35 miljarder som Skatteverket har betalat ut.

Mest av alla har V-Tab-koncernen fått, totalt 661 miljoner kronor.

Pengarna har hanterats olika av bolagen. Några har reserverat hela beloppet, vilket betyder att deras resultat inte påverkas om de tvingas betala ut momsen till sina kunder. Skulle de däremot få rätt att behålla pengarna blir det ett plus för resultatet. Så har till exempel Pressgrannnar, Sydostpressarna och Mittmedia gjort enligt information i deras årsredovisningar.

Sörmlands Grafiska har redovisat allt som en intäkt utan att sätta undan någon reserv. V-Tab skriver att de har satt undan största delen som en reserv, Elanders uppger att man varit ”försiktig med intäktsföringen” medan uppgifterna från Bold Printing Group är otydliga.  Aller Tryck (ej aktivt längre), Edita och Arkitektkopia nämner ingenting om hur tryckerimomsen har hanterats. Kungsbacka Graphic har gått i konkurs och momsen användes till att betala konkursboets skulder och gav därefter ägarna en vinst på 47 miljoner kronor.

Så mycket har tryckerikoncernerna fått

 • V-Tab: 661 miljoner
  (V-Tab AB, V-Tab Västerås, Landvetter, Örebro, Norrtälje, Vimmerby och Falkenberg.)
 • Elanders: 249 miljoner
  (Elanders Sverige AB, Elanders Berlings, Gummessons, Gotab och Tofters.)
 • Sörmlands Grafiska:197 miljoner
 • Aller Tryck AB: 168 miljoner
 • Kungsbacka Graphic: 132 miljoner *
 • Pressgrannar AB: 103 miljoner
 • Sydostpressarna: 84 miljoner
 • Arkitektkopia: 73 miljoner
 • Edita: 71 miljoner
  (Edita Bobergs, Edita Västra Aros)
 • Bold Printing Group: 69 miljoner
  (Bold Printing Group AB, Bold Printing Stockholm och Malmö samt Borås tidnings tryckeri.)

* Listan är uppdaterad 12 maj 2015, då Kungsbacka Graphic fördes in.

Beloppen är avrundade till hela miljoner kronor och avser beslut om utbetalningar till och med december 2014.

Dagens Arbete har begärt ut uppgifter om de största tryckerierna i Sverige. Vi reserverar oss för att vi kan ha missat något bolag eller beslut hos Skatteverket.

Av besluten från Skatteverket framgår det inte om tryckerierna har betalat någon moms vidare till sina kunder. En sådan transaktion behöver inte alltid leda till ett ”beslut” på Skatteverket.

Läs mer:

Marie Edholm Hans Strandberg

1Kommentarer

Arne Johansson:

Jag saknar STC i eran lista!. Dom gick i konkurs 2009 men det talades om att över 100 miljoner skulle dom få tillbaka.

Kommentera artikeln här

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.