Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Själen tar också stryk

20 maj, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Arbetsmiljö. Hur mår egentligen själen i dagens Industrisverige? Inte så bra att döma av Dagens Arbetes granskning.

Alltmer slimmade organisationer och ökad press på arbetstagarna har lett till att inte bara den fysiska arbetsmiljön har försämrats utan även den psykiska. Utbrändhet hör till en av de vanligaste sjukskrivningsorsakerna i dagens arbetsliv. Tidigare har det framför allt drabbat tjänstemän men LO:s arbetsmiljörapporter visar att psykisk ohälsa också är ett växande problem bland arbetare.

Dagens Arbete har gjort en enkät bland 65 huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industriarbetsplatser. En övervägande majoritet anser att stressen har ökat betydligt. Fler än hälften av skyddsombuden uppger att deras arbetskamrater har sjukskrivits av psykosociala skäl.

Det är alarmerande. Vår studie bekräftas av andra studier. Den psykosociala ohälsan ökar bland industriarbetarna och det rör sig om alltifrån stress till problem med mobbning och kränkningar.

– Bemanningen minskar medan belastningen ökar. Vi har ju yrkesstolthet, vi vill inte göra ett dåligt jobb. Vi biter ihop men förr eller senare brister det, säger ett skyddsombud till Dagens Arbete.

De senaste decenniernas kvartalskapitalism där kortsiktiga vinster varit viktigare än långsiktiga investeringar har påverkat arbetsmiljön inom industrin.

Arbetsplatsolyckorna har ökat och alltför många dödsolyckor har inträffat. Med rätta har facket drivit nolltolerans mot dödsolyckor. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har lovat nya resurser till Arbetsmiljöverket.

Tyvärr har frågan om den psykosociala hälsan inte stått högt i kurs, varken hos fackföreningar, företagsledare eller Arbetsmiljöverket. När kroppen tar stryk är det en synbar konsekvens av dålig arbetsmiljö, men vem ser när själen tar stryk?

Här behövs utbildningar för skyddsombud och företagsledningar men också en tydligare arbetsmiljölag som även reglerar den psykosociala arbetsmiljön.

Arbetets innehåll måste också diskuteras. Risken är att outsourcing, bemanningsjobb och slimmade organisationer skapar enformiga och pressade arbeten som inte utvecklar människor utan sliter ner dem till kropp och själ. Så kan det inte få fortsätta.

I debatten hörs krav på högre pensionsålder för att klara framtidens välfärd. En förutsättning är i så fall att arbetslivet blir långsiktigt hållbart.

Den fackliga kampen behöver gälla hela människans väl och ve. Dags att börja bry sig om själen i kommande avtalsrörelse.

Kommentera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.