Industriarbetarnas tidning

Huvudskyddsombud larmar i DA:s enkät

20 maj, 2015

Skrivet av

”Människor går på knäna och jag har flaggat för det och att det är en tickande bomb.”

Citatet ovan kommer från ett av huvudskyddsombuden som har svarat på Dagens Arbetes enkät om den psykosociala arbetsmiljön i industrin.

Frågorna är ställda till 80 huvudskyddsombud på de 50 största industriarbetsplatser inom IF Metall, GS och Pappers. Vi har fått in 65 svar, och minst ett svar från varje arbetsplats.

På frågan ”Hur har problemen med stress på ditt företag förändrats de senaste åren?” svarade en bedövande majoritet att stressen har ökat. Alla utom 6. Hela 30 svarade att stressen har ökat betydligt, och 29 att stressen har ökat en del.

De flesta av de svarande förklarar i kommentarer att den ökande stressen hänger ihop med hårdare krav och mer slimmad bemanning. ”Bemanningen minskar medan belastningen ökar. Vi har ju yrkesstolthet, vi vill inte göra ett dåligt jobb. Vi biter ihop men förr eller senare brister det” konstaterar ett av huvudskyddsombuden.

36 av de 65 (55 procent) svarade att någon eller några i den organisation/avdelning man var huvudskyddsombud för hade sjukskrivits av psykosociala skäl under det senaste året.

Att mobbning och särbehandling existerar i många arbetsorganisationer är tydligt. Men de flesta huvudskyddsombud anser att problemet är litet: 52 av de 65 har svarat det.

Mycket tycker dock på att medvetenheten om den psykosociala arbetsmiljön börjar vakna lokalt, både hos företagsledningar och i fackliga organisationer.  På frågan ”Hur mycket jobbar ditt företag med den psykosociala arbetsmiljön?” svarade 44 av huvudskyddsombuden ”En del” och 14 ”Ganska mycket”.  Bara ett huvudskyddsombud svarade ”Mycket” medan 6 svarade ”Inte alls”.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.