”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Det nya arbetslivet

”LO-facken skjuter sig själva i foten”

André Börwall

André Börwall är f.d. klubbordförande Proffice Helsingborg

Det är inte bara facket som måste få bättre möjlighet att organisera bemanningsanställda. LO-förbunden måste börja behandla inhyrda likvärdigt och förbättra samarbetet för att kunna erbjuda facklig hjälp.

Jag delar därmed inte Johan Sandbergs åsikt helt och hållet, även om mycket av det han skriver också stämmer. Det finns exempelvis fler organiserade i bemanningsbranschen än vad Johan Sandbergs artikel ger intryck av. Det vanligt att bemanningsanställda tillhör andra fackförbund än det inhyrande företag har avtal med.

Till exempel: jag var med i Livs när jag började på Proffice, precis som andra av mina kolleger som var med i transport, och Handels. Vad vi gjorde i Helsingborg var att samla alla under ett tak, och vi värvade medlemmar ute på arbetsplatserna. Helt plötsligt hade vi 100 procent av heltidarna och ca en tredjedel av de timanställda.

Den vanligaste orsaken till att folk inte organiserar sig är för att facken inte syns eller hörs av om man är inhyrd. Det finns inga info-möten, eller närvarande fysiska personer. Facken skapar medvetet ett a och b lag på arbetsplatserna. Inhyrda får oftast bara tunga monotona arbetsuppgifter, och när de frågar de lokala fackliga om hjälp på arbetsplatserna, så får de inte allt för sällan ett väldigt dåligt bemötande.

Det låter hårt, men det är sanningen. Jag åker just nu riket runt och föreläser om bemanningsbranschen och pratar med inhyrda. Historierna om felaktiga anställningsformer, dumpade löner och villkor är desamma oavsett stad eller län. Dåligt bemötande från chefer och management by fear är vardag över allt.

Inte heller facken tar sig den tid som det krävs för att lösa enskilda fall, eller för att stämma företagen för lag- och avtalsbrott. Till exempel kan det i fallet ”Sandra” i Johan Sanbergs artikeln vara en fråga som rör lagen om uthyrning om arbetskraft § 6, lika villkorsbehandlingen, där kundföretaget riskerar få betala en stämning. Detta har knappt drivits rättsligt en enda gång. Precis som jag kan nog facket lugnt konstatera att fall som går att driva knappast är en bristvara, men ändå drivs det aldrig frågor.

Det finns även en rent livsfarlig sak som händer idag, som enbart är fackens fel. Det är när ombudsmännen på de olika avdelningarna säger att ”de har lite viktigare saker att göra än att sätta sig med bemanningsavtalet, jag har inte tid med dig och ditt fall” (trots att ombudsmannen i fråga är ansvarig för företaget och branschen).

Som före detta klubbordförande på Proffice räknade jag ut vad en vän till mig som är organiserad i IF Metall saknade i garantilön efter ca två års tid som felaktigt anställd. Vi kan skriftligen visa att hen har påpekat den felaktiga anställningsformen under en lång tid för företaget. Hen hade fått ut ca 389000 kr för lite i lön och ersättning.

Efter att IF Metall förhandlat ska min vän bara få 33000 kr. Är detta ett skämt?

Ombudsmannen hade då försökt rättfärdiga den usla förhandlingen med att man bara kan gå sex månader bak i tiden och kräva ut lön. Skitsnack, två år gäller juridiskt.

Man börjar tänka. Vad hjälper det om vi organiserar allihop när facken säljer ut löner och avtal? Den som tror att den här personen kommer att fortsätta vara medlem kan tänka om. Och jag ser liknande fall allt för ofta.

Facken skjuter sig själva i foten genom att inte driva frågorna. Med detta naiva beteende kommer organisationsgraden att sjunka snabbare än någon någonsin kan ana. Folk sparar hellre flera hundra kr i månaden i fackavgift, än förvägras bli hjälpta.

Många inhyrda får jobb direkt hos kundföretaget. Med de dåliga erfarenheterna från kundföretagens lokala fack, och det segregerade bemötande från ombudsmännen leder då bara till att de aldrig kommer någonsin gå med i ett fackförbund igen.

Men om man nu vänder på det hela. Vad händer på de arbetsplatser där ombudsmännen verkligen arbetar fackligt, för de inhyrdas villkor och löner? Jo du får en väldigt positiv effekt där organisationsgraden skjuter i höjden. Samtidigt så vågar de anställda vända sig till facken, och lön och
avtalsdumpningar på kundföretagen kan förhindras.

Problemet är när det inte sker. Då kan avtalsdumpningarna fortsätta som planerat, och kundföretagens avtal urholkas ytterligare. Min text må vara hård och kanske låta lite barsk. Men de villkor vi inhyrda lever under idag, är desamma som övriga branscher hade på 1800-taltet.

 

André Börvall,
f.d. klubbordförande Proffice Helsingborg

Läs mer:

5Kommentarer

Micke:

Facket skjuter sig själva i foten varje dag så länge de samverkar med S i sin förtalskampanj av SD.

Jag tror inte alls att inhyrda är fackets problem då medlemmarna minskar betydligt.
Istället är det fackets symbios med S där de tillsammans gör och länge gjort allt för att motverka Sveriges idag tredje största och växande riksdagsparti.
Det retar så många arbetare att de medvetet väljer att stå utanför facket trots att de egentligen vet att de behöver det skyddet om något otrevligt skulle hända på jobbet.

En annan sak är att medlemmarna känner att de inte företräds av några arbetare på de högre posterna inom S och inom LO.
De har inte ”arbetat” på mycket länge och har helt andra löner och anställningsförmåner än medlemmarna har.

André Börvall:

Hej Micke!
Sverigedemokraterna för en arbetstagarfientlig politik, som dessutom vill krossa fackförbunden. Man vill t.ex registrera offentligt vilka som är med i ett fackförbund eller inte. Man vill avskaffa trygghetslagar på arbetsmarknaden, vilket gör att även ditt jobb är i fara. Detta hör inte ett modernt samhälle till att så göra.

Fakta är att det stora medlemsavhoppet skedde när borgarna höjde a-kassan. Det har ingenting med SD att göra.
SD vill krossa fackförbunden, vart på det faller i sin natur att fackförbunden inte delar åsikter med SD.

Den svenska modellen bygger på att arbetsgivare och arbetstagare gör upp om villkoren i förhandlingar. Därav sluts det kollektivavtal om vilka regler som gäller. Det SD vill är ytterst osvenskt genom att ta bort den modellen, som dessutom är världsledande inom sitt slag.
Vi kan aldrig stödja ett parti som SD som är ett arbetsgivarpati. Vad SD säger, och vad SD röstar för kanske du borde kika lite närmare på. De ville inte höja a-kassan t.ex. i riksdagen. Men ”säger” sig vilja det.
Dessutom så har de ingenting i sitt partiprogram om arbetsmarknadspolitik, då de hel tiden refererar till att det kommer vi lösa senare. Men när man tittar på hur de agerar så blir man ganska så mörkrädd. De vill absolut inte arbetstagarna väl, vart på Facken omöjligen kan stödja dem i en enda fråga.
SD hade ett eget fackförbund innan. Men eftersom de hade så få medlemmar så fick de lägga ner det fackförbundet (vad hände med alla medlemsavgifterna?) så det har funnits fackförbund för SD anhängare. Men de hade knappast någon större förhandlingsrätt på arbetsplatserna eftersom ingen var knuten i kollektivavtal med dem. Så myten om att det är för att facken inte delar åsikt med SD är nu avslöjad som en myt.

Janna Ayres:

Hej
Den här diskussionen handlar om inhyrning och vad parterna och politikerna kan eller bör göra i frågan. Diskussionen om eventuella glapp mellan S och väljarna och hur det förhåller sig till SD är en annan diskussion. Därför publiceras inte de kommentarerna till detta inlägg.
Med vänlig hälsning
Janna Ayres
Webb- och tf debattredaktör
Dagens Arbete

Jonte:

Hur är det ställt med folk som inte fattar att LO och S hör ihop. Det var i princip LO som bildade S, det man inte kunde få igenom som organiserad fick man igenom när man grundade ett parti och dessutom såg till att alla fick rösträtt. Att komma dragandes med SD i samma mening som man pratar om facket, då i ordalag att arbetarrörelsen måste ”börja att samarbeta”. Hur i hela friden kan man vara så dåligt informerad över saken? Hur kan man förresten som vanlig arbetare och LO ansluten gå och rösta på SD, det är för mig en gåta och ett svar på hur korkad människan blivit.
En sak bör man veta. Med SD i maktposition avhandlas invandringen först och ganska snart också arbetarrörelsen. De LO anslutna ses som paria av våra Foliehattar till Sverigevänner

Inhyrd undermänniska.:

Vad hände sen? Ingen skillnad att vara inhyrd nu. Samma rädslor samma kassa bemötande ingen information. Förlängd månad för månad och man får jobba mer och hårdare än de kundanställda plus att man går miste om bonusar retroaktiva lönehöjningar och andra fördelar som kundföretagen get sina egna anställda. Istället för att skriva massa få tummen ur och gör nått!!

Diskutera artikeln här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Bemanningens pris

INHYRNINGFör 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bakom den europeiska jobbexplosionen

UtblickSedan 2013 har det skapats 5,4 miljoner nya jobb enbart i de 19 euroländerna. Men fyra av fem av dem är deltidsarbeten eller tillfälliga anställningar – och mestadels lågavlönade. DA visar i ett reportage från journalistnätverket Investigate Europe baksidan av det som kallats det europeiska jobbmiraklet.

"Krisen gav inget systemskifte i Sverige"

AnalysDet försvann 70 000 industrijobb i ett slag i Sverige - men arbetsmarknadens regler förändrades inte, skriver DA:s Harald Gatu. Inhyrningen har ökat, men de korta, otrygga jobben är inte fler och kollektivavtalen har fått extra hängslen och livrem för nästa kris.

Många får jobb hos kundföretaget

Ungdomar och utlandsfödda har större chans att få jobb på bemanningsföretag än hos andra arbetsgivare. Många går snabbt vidare till jobb hos kundföretagen.

”Av 110 operatörer är 46 inhyrda”

Catharina Berlin var klubbordförande 1998 på Evox-Rifa i Gränna, där anställda sades upp för att ersättas med inhyrda dagen därpå. Vad hände sedan?

”Det blev för dyrt att hyra in personal”

För tre år sedan var varannan arbetare inhyrd på Hjältevadshus. När DA nu kollar igen finner vi att bilden förändrats helt.

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

”Personalen är vår viktigaste resurs”

– Det ser ju ut som om branschen skulle vara mer skadetyngd än övriga och det tror jag hänger ihop med att vi inte är en utan många branscher. Det säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön.

1

Var är debatten, var är kraven?

Krönika"Bemanningsavtalet är mer eller mindre ett bevis på att facket har misslyckats med att kontrollera villkoren", skriver Sara Flink om avtalet som löpte ut i dag.

Scanias kamp mot belastningsskador

På Scania har man på ett år minskat andelen inhyrda från 80 till 8 procent och jobbar aktivt mot belastningsskador: "Det kan går på tre veckor, en månad att bygga upp en skada", säger Christian Lindström på de inhyrdas egna fackklubb.

1

Utnyttjandet av unga oacceptabelt

LEDARE"Låt inte inhyrning bli ett sätt för företagen att strunta i dålig arbetsmiljö", skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

"Vi söker en bredare syn"

Debatt"Vi i IF Metall vill hitta lösningar som både kan tillgodose företagens behov av ökad flexibilitet och de anställdas behov av ökad trygghet", skriver Veli-Pekka Säikkälä i en replik till Bemanningsföretagen.

5

"Ni saknar förankring i verkligheten"

Debatt"Det är som att se två visionärer måla varsin tavla föreställande någonting helt annat än vad det egentligen är", skriver André Börvall på DA Debatt.

2

"Ni utmanar den svenska bemanningsmodellen"

Debatt"Ingen kommer att tjäna på en facklig reglering där bemanningsanställda med automatik ska övergå i anställning hos kundföretaget."

1

IF Metall: Så kan flexibiliteten bli tryggare

Debatt"Om man stänger möjligheten till flexibilitet på ett håll ökar trycket från ett annat. Därför behövs en strategi som vilar på flera ben", skriver Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall i den pågående debatten om inhyrning av arbetskraft.

12

"Utan organisering blir det julafton året runt"

Debatt"För att kunna försvara vårt avtal måste det ges bättre möjligheter att organisera inhyrda. Annars chansar många företag på att komma undan med sämre villkor." Johan Sandberg, ombudsman för IF Metall i Sydvästra Skåne.

Dags för nytt avtal för inhyrda

InhyrningBemanningsfrågan är en av industrins mest eldfängda frågor. Om några veckor möts parterna för att förhandla om ett nytt avtal, det nuvarande går ut den sista april.

7

Här är LO-fackens krav

Facken kräver höjd garantilön, stopp för vikariat samt lön för all tid som den anställde är tillgänglig. Motparten önskar fler anställningsformer i bemanningsavtalet.

6

"Bäckström verkar tondöv"

LedareDA:S chefredaktör Helle Klein svarar branschorganisationens vd i debatten om det nya bemanningsavtalet.

"Arbetsgivarna håller sig till avtalet"

Debatt"Det är en historielös bild av verkligheten", skriver Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.

1

"Stoppa det moderna slaveriet"

Ledare"Många upplever att arbetsgivare försöker runda las med hjälp av bemanningsavtalet", skriver Helle Klein i en ledare.

Bemanningsbranschen vill fortsätta att öka

"Rimligt att fördubbla omsättningen", tror Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.

"Jag kan ju inte neka till att jobba"

Jobba när kunden vill. Det är affärsidén för bemanningsföretagen. Andreas (påhittat namn) berättar hur det är att aldrig vara riktigt ledig.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.