Industriarbetarnas tidning

”Den som bidrar till vinsten ska också få del av den”

28 september, 2015

Skrivet av

På Sollebrunns betongelement har facket länge slagits för att de inhyrda ska få del av bonusen.

– Den som är med och bidrar till resultat ska också få ta del av det. Vi skapar ju värden tillsammans, säger Björn Bergén, gjutare och IF Metallklubbens ordförande på Sollebrunns betongelement.

Han ser fram mot förhandlingarna i Arbetsdomstolen.

– Det här har jag väntat på länge, jag väntar med spänning på utgången. Det handlar om en viktig princip, om rättvisa och frågan berör många.

I flera år har klubben förgäves försökt få företaget att betala bonus åt de inhyrda. När företaget sa nej ville de fast anställda dela med sig av sin bonus till sina inhyrda arbetskamrater.

– Men tyvärr gick det inte att ordna av skattetekniska skäl.

I dag får de fast anställda en bonus som motsvarar 9 procent av vinsten, mätt som resultatet efter skatt.

– Det är en bra bonus som brukar ge en hel del pengar. Nu senast fick vi nästan en hel månadslön extra, säger Björn Bergén.

Som minst har bonusen motsvarat ungefär 4 kronor i timmen, som mest 13 kronor.

Företaget har idag ett 50-tal fast anställda i produktionen och tre inhyrda. Många av de som tidigare varit inhyrda har fått tillsvidareanställning på företaget.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.