Industriarbetarnas tidning

”Den som bidrar till vinsten ska också få del av den”

28 september, 2015

Skrivet av

På Sollebrunns betongelement har facket länge slagits för att de inhyrda ska få del av bonusen.

– Den som är med och bidrar till resultat ska också få ta del av det. Vi skapar ju värden tillsammans, säger Björn Bergén, gjutare och IF Metallklubbens ordförande på Sollebrunns betongelement.

Han ser fram mot förhandlingarna i Arbetsdomstolen.

– Det här har jag väntat på länge, jag väntar med spänning på utgången. Det handlar om en viktig princip, om rättvisa och frågan berör många.

I flera år har klubben förgäves försökt få företaget att betala bonus åt de inhyrda. När företaget sa nej ville de fast anställda dela med sig av sin bonus till sina inhyrda arbetskamrater.

– Men tyvärr gick det inte att ordna av skattetekniska skäl.

I dag får de fast anställda en bonus som motsvarar 9 procent av vinsten, mätt som resultatet efter skatt.

– Det är en bra bonus som brukar ge en hel del pengar. Nu senast fick vi nästan en hel månadslön extra, säger Björn Bergén.

Som minst har bonusen motsvarat ungefär 4 kronor i timmen, som mest 13 kronor.

Företaget har idag ett 50-tal fast anställda i produktionen och tre inhyrda. Många av de som tidigare varit inhyrda har fått tillsvidareanställning på företaget.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *