Industriarbetarnas tidning

”Vi är ense att vi måste göra något”

17 september, 2015

Skrivet av

IF Metall för diskussioner med både regeringen och arbetsgivarna för att flyktingarna lättare ska få utbildning och jobb.

– Integrationen av asylsökande måste bli bättre. Nu tvingas de vänta i sju månader innan deras ärenden börjar behandlas, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Utbildning och jobb är bättre än passivitet. Därför vill IF Metall hitta en avtalslösning som underlättar för de asylsökande att snabbt komma in på arbetsmarknaden.

– Det gäller att koppla ihop kollektivavtalet med reglerna för de asylsökande och samtidigt se till att det sker en validering av deras kunskaper. Finns det exempelvis CNC-operatörer bland de asylsökande så underlättas ju deras integration avsevärt.

Anders Ferbe ser ett kommande avtal för asylsökande som en parallell till yrkesintroduktionsavtalet för arbetslösa ungdomar. Det handlar om jobb i kombination med utbildning och med handledning ute på arbetsplatsen. Diskussionen förs med Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna.

– Vi är ense att vi måste göra något. Vi är helt överens om att det går att hitta åtgärder som snabbare får in de asylsökande på arbetsmarknaden.

I sitt tal inför förbundets avtalsråd på torsdagen tog Anders Ferbe upp flyktingkatastrofen. Han kritiserade de svenska kommuner – och de EU-länder – som inte tar emot flyktingar.

– Det är ohållbart att inte alla är med och delar på ansvaret när vi har den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.Alla människor har rätt till skydd och hjälp.

Därför skänkte förbundet förra veckan 300 000 kronor till FN:s flyktingorganisation UNHCR, Läkare utan gränser och Rädda barnen.

– Ett beslut grundat på våra grundläggande värderingar. Vår idé om solidaritet stannar inte vid Smygehuk eller Treriksröset. Fackföreningsrörelsens paroll ”You’ll never walk alone”  omfattar även dem som flyr hit, de ska känna att de har vårt stöd.

– IF Metall är till för dem som har det allra hårdast.

3 kommentarer till “Vi är ense att vi måste göra något

  • Vänta lite nu, lägger ni ner tid, pengar och energi i personer som varken har rätt till att jobba och som inte ens betalar fackavgiften?

  • stevO, vad annat kan man vänta sig av detta skithål till fack?
    Jag och min kollega inom fackstyrelsen (Ordförande och Vice Ordförande) på ett mindre företag i norra Sverige har redan nu meddelat att en av oss avgår och den andre inte ställer upp för omval i februari, just pga. hur IF Metall har lämnat ideologierna långt bakom sig och att vi inte längre kan springa deras ärenden som går stick i stäv med normalt fackligt tänkande.

  • Tanken är väl bra, men tanke på hur IF Metall ställde upp på de personer som hamnade i Fas 3 och som var tvingade att gå ur facket. Att inte ens kunna erbjuda ett vilande medlemskap för våra medlemmar som hamnade i den situationen var riktigt uselt. Ska verkligen kollektivavtalet gälla icke medlemmar? Då kan ju IF Metall lika gärna erbjuda sin hjälp för alla andra som inte är anslutna till kollektivet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.