Industriarbetarnas tidning

Håkan var med när gruvarbetarna räddades

7 oktober, 2015

Skrivet av

Håkan Johansson.
Håkan Johansson. Foto: Ola Håkansson.

I dagarna är det fem år sedan som 33 instängda gruvarbetare i Chile räddades. Ende svensk i räddningsarbetet var den erfarne borraren Håkan Johansson.

Mer om gruvolyckan i San José-gruvan i Chile:

I dagarna kommer boken om gruvarbetarna, Djupt där nere i mörkret av den Pulitzerbelönade författaren Hector Tobar. Senare i höst är det premiär för filmen The 33 med Antonio Banderas och Juliette Binoche i huvudrollerna.Se en trailer till filmen här.

 

Världen har inte glömt dramat i San José-gruvan. En raise-borrare från Torsby var på plats.

– En oförglömlig erfarenhet att få vara med, säger han.

Sedan ett år tillbaka är Hakan Johansson pensionär, bosatt i Karlstad. Men för fem år sedan var han anställd på Bergteamet och en av de mest erfarna på raise boring, en borrningsteknik som efterfrågades när San Joségruvan i Chile störtade samman i augusti 2010.

Vid tidpunkten för gruvolyckan ansvarade Håkan Johansson för Bergteamets arbete i Kiruna. Han hade jobbat en hel dag och mer än så när han sent en kväll fick ett telefonsamtal från högste chefen. Han undrade om Håkan ville åka till Chile och vara med i räddningsarbetet.

– Jag tvekade inte en sekund. Jag ville iväg direkt.

Morgonen därpå lämnade han Kiruna med flyg och dessutom hann han ta vägen förbi hemmet i Torsby i norra Värmland för att packa en väska med kläder för obestämd tid innan han på kvällen samma dag lyfte från Arlanda mot Chile.

Att valet föll på Håkan Johansson var kanske inte så märkligt. Han var en av de första i landet som på 1970-talet lärde sig raise boring, en borrningsteknik som innebär att inga sprängämnen behövs. Det går till så här:

Mellan två nivåer borras ett litet så kallat pilothål ner i berget. När man nått ner till den undre nivån ersätts den mindre pilotborrkronan med en borrkrona i den dimension som man vill att hålet ska ha. Den grövre borrkronan dras sedan tillbaka upp genom berget. Metoden anses ge släta väggar och bättre stabilitet än sprängda hål.

Det var den tekniken som efterfrågades i Chile.  När Håkan hade landat i den chilenska huvudstaden Santiago åkte han direkt de hundra milen till olycksgruvan.

– Där rådde en otrolig aktivitet, dygnet runt. Massor med folk på plats. Gruvarbetarnas familjer fick bo i anslutning till gruvområdet och man hade satt upp en tillfällig skola för barnen. Det var verkligen välorganiserat. Så det var bara att börja.

Bergteamet hade redan en viss verksamhet i Chile och det fanns en hel del utrustning på plats. Bland annat några hundra meter borr-rör nerpackade i en hamn efter ett avslutat uppdrag. Men det behövdes fler rör.  Ytterligare 166 borr-rör transporterades från Kiruna till San Joségruvan.

– Tunga grejer. Hundratolv ton, totalt.

Håkan Johanssons uppgift var att vara sakkunnig i den del av räddningsarbetet där raise boringen tillämpades. Räddningsarbetet leddes av det statliga chilenska gruvbolaget Codelco som direkt efter olyckan tagit över gruvdriften från det lilla privatägda familjeföretaget som tidigare drivit verksamheten. Codelco kom att tillämpa tre olika borrningstekniker.

Raise boring var plan A i räddningsarbetet. Alltså den teknik som Håkan Johansson behärskade. Nackdelen med den tekniken var att den var förhållandevis långsam. I plan B tillämpades slaghammarborrning som var en betydligt snabbare metod. I plan C ingick oljeborrplattformar.

– Slaghammarborrning tar sig fram ungefär 4–5 meter i timmen medan raise boring klarar av dryga metern.

Därför blev det inte Bergteamets raise boring utan den amerikanska slaghammarborrningen som till slut undsatte gruvarbetarna som satt på 640 meters djup.

– Vi hade väl en hundra meter kvar när de andra bröt igenom.

Men innan den första gruvarbetaren kom upp begav sig en elitsoldat ner för att organisera uppfärden. Håkan såg hur han steg in i den smala kapsel som fördes ner genom det 66 cm breda borrhålet och ner sjuhundra meter ner i jorden.

– Han blev hyllad som en enorm hjälte när han begav sig ner.

Efter honom begav sig ytterligare fem från Codelco ner i gruvan.

– Syftet var att undvika kaos där nere. Det fanns ju alltid en risk att folk spårar ur och kanske börja slåss om att få komma upp först.

Då hade gruvarbetarna varit instängda i 69 dagar.

Håkan Johansson glömmer aldrig scenerna när gruvarbetarna kom upp. Han såg det på håll eftersom hela området runt borrhålen rensats på folk förutom personal från Codelco och militär.

Klockan ett på natten hade den sista gruvarbetaren tagits upp. Morgonen därpå var det mesta undanplockat och bortstädat. Över borrhålet där de 33 tagits upp låg bara ett metall-lock. Snart skulle hålet täppas till med betong.

– Nog var det en imponerande aktion allt, säger Håkan Johansson.

Håkan Johansson har borrat i gruvor, vägtunnlar, kalkbrott och vid kraftverksbyggen i 22 länder under fyrtio år. Tre gånger under dessa år har han varit med om att sänka nivåerna i Kirunagruvan.  Han bär på många minnen från samtliga kontinenter. Han har tillbringat oräkneliga resdagar ute på fältet. Men inget har gjort så starkt intryck på honom som undsättningen av de 33 gruvarbetarna i San Joségruvan.

– Jag lärde mig mycket där.

Vad lärde du dig?

– Ja liksom hur en sådan här räddningsaktion kan gå till. Jag lärde mig inget nytt om själva jobbet. Det var ju det gamla vanliga. Bara att borra.

– Men allt runtomkring. Hur människor reagerar. Det var ju en sådan extrem situation. Sånt här får man ju aldrig uppleva något mer, det var ju så extremt. Nej, jag är glad att jag fick det här uppdraget.

Håkan Johansson var  tillsammans med en tysk som skötte styrutrustningen de enda européerna på plats. På håll har han försökt följa hur det har gått för de 33 gruvarbetarna efter att de räddades.

– Bergteamet har ju folk i Chile och därigenom har jag hört lite. För en del av dem går det inte bra.Vissa tycks ha fått jobb igen men andra fick så mycket pengar för att ställa upp i intervjuer, alldeles för mycket pengar. De klarade inte av att hantera situationen. Ena dagen fattig, andra dagen tät.

I dagarna kommer boken om gruvarbetarna, Djupt där nere i mörkret av den Pulitzerbelönade författaren Hector Tobar. Senare i höst är det premiär för filmen The 33 med Antonio Banderas och Juliette Binoche i huvudrollerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.