Industriarbetarnas tidning

När klockan gick som tåget 

Publicerad 2015-10-23, 08:00   Uppdaterad 2015-10-15, 16:03

VintertidSnart dags att baxa in utemöblerna och ställa om klockan till vintertid.

Eller normaltid som det också heter. Eller borgerlig tid som man sa för länge sen. Ett tag hade vi även järnvägstid eftersom den lokala tiden ställde till det.

Förvirrad? Låt mig förklara: Fram till 1879 gick klockorna i Stockholm 24 minuter före klockorna i Göteborg. Städer och byar hade sin egen tid, klockan var helt enkelt tolv då solen stod som högst på himlen.

Problem uppstod när vi började färdas snabbare – med tåg till exempel. Varje station låg i en egen tidszon. För att kunna göra tidtabeller införde järnvägsbolagen sin egen järnvägstid. Det var krångligt och till slut infördes normaltid i land efter land. Jorden delades in i 24 tidszoner.

Behöver jag nämna att Stockholm och Göteborg slogs om vilken svensk tid som var normal? Till slut möttes man vid mitten: Trakterna runt Karlshamn, Örebro och Östersund var normalast, så att säga.

Idén om sommartid väcktes under första världskriget, då krigförande länder ville spara energi genom att utnyttja dagsljuset bättre. Sverige testade sommartid 1916, men den föll oss inte i smaken. 1980 infördes den ändå, eftersom så många andra gjorde det.

Ska vi nu vrida klockan framåt eller bakåt för att hamna i vintertid? Ett knep är att tänka på utemöbler som ställs fram på våren och tillbaka på hösten. Eller så kan man tänka att det heter ”fram och tillbaka”. Först fram, sen tillbaka. Då är det bara att komma ihåg att sommartid kommer före vintertid. Eller…?

En kommentar till “När klockan gick som tåget 

  • Sverige ligger så långt österut av vi borde ha ”sommartid” året om och slippa krånglet med omställningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.