Industriarbetarnas tidning

Tunga aktörer ritar upp avtalskartan

7 oktober, 2015

Skrivet av

Nu formuleras förutsättningarna för vinterns lönerörelse. Häromdagen sa Industrins ekonomiska råd: gärna löneökningar men inte för mycket. Och i dag Konjunkturinstitutet: respektera inflationsmålet på 2 procent.

Efter årsskiftet kommer förhandlingarna igång på allvar när nästan 3 miljoner löntagare ska få nya löner.

Fram till den här veckan har spelplanen varit tom. Långt bort i fjärran hörs oroväckande muller från det Kina som bromsat in med oviss följd för världsekonomin och konjunkturen.  Men nu under några oktoberdagar faller några av de viktiga förutsättningarna på plats. Rapporterna från Industrins ekonomiska råd häromdagen och Konjunkturinstitutet idag sammanfattar den världsbild som arbetsmarknadens parter har att referera till när de sätter sig ner att förhandla i januari.

Industrins ekonomiska råd är en självständig expertgrupp som Industriavtalets parter gemensamt tillsatt för att ”lämna utlåtanden och rekommendationer” åt fack och arbetsgivare. Rådet väger sina ord på guldvåg. I rapporten uttalar man sig för löneökningar. Nej, inte höga lönelyft i syfte att tända inflationen. Men inte heller alltför låga lönelyft som riskerar stärka kronan och på så vis göra svenska exportvaror dyrare. Lagom, sa rådet.

Och i dag onsdag var det statliga Konjunkturinstitutet (KI) som ställde ut sina tunga pjäser på spelplanen i form av sin lönebildningsrapport.

Så här sa Konjunkturinstitutet om:

Inflationsmålet. Grattis facket. Det är skillnad mellan 0 och 2. KI håller med både facket och Riksbanken att inflationsmålet måste styra lönebildningen. Eller som KI uttrycker det: ”förbli det nominella ankaret”. Inflationsmålet är 2 procent. Arbetsgivarna brukar säga att man i stället ska utgå från den faktiska inflationen, alltså 0 procent. Och det är sant att inflationstakten är inte just så mycket mer än 0 procent. Men det finns olika sätt att mäta prisökningar på. KI väljer ett mått som kallas konsumentprisindex med fast bostadsränta. Den bedöms öka med 2 procent per år. Inflationen är på väg upp, konstaterar KI.

Vinsterna. Grattis facket. Inga tomma kassor, pengar finns. Lönsamheten i näringslivet – såväl tillverkningsindustrin som handeln – är normalt hög. Räntorna är superlåga och det innebär att företagen kan sänka avkastningskraven på sitt kapital.  Lönsamheten är ”ungefär i linje med ett historiskt genomsnitt”, enligt KI som tror att lönsamheten kommer att vara normal även för de kommande åren.

Konjunkturen. Grattis facket. Ingen djupdykning, ingen kris. Tvärtom är efterfrågan normal inom tillverkningsindustrin och även för andra branscher. Och KI tror också på en något starkare tillväxt än normalt under de kommande kvartalen. Internationellt förstärks konjunkturen och efterfrågan på svensk export stiger. Inte minst tack vare ökade investeringar i Europa.

Produktiviteten. Grattis arbetsgivarna. Stigande reallöner hämtas ur stigande produktivitet. När produktionen blir effektivare kan företagen betala ut mer i lön utan att de måste höja priserna. Men i dag utvecklas produktiviteten skralt. Ett öde som Sverige delar med de flesta andra utvecklade industriländer. För de kommande tre åren bedöms produktiviteten öka med 1,5 procent i Sverige, nästan en halvering mot snittet för de gångna årtiondena.

Lägstalönerna. Grattis arbetsgivarna. Den som har svårt att få jobb på svensk arbetsmarknad missgynnas av avtalens minimilöner. De är helt enkelt för höga, anser KI som talar om ”en anpassning av lägstlönerna”. Då skulle de med kort arbetslivserfarenhet och de som inte gått ut gymnasiet ha större chans att få jobb.

Arbetslösheten. Grattis facket. Inget stärker arbetsgivarnas förhandlingsposition så mycket som hög arbetslöshet. Den ligger fortsatt högt, cirka 7 procent. Hög arbetslöshet brukar tas till intäkt får låga löneökningar. Om lönerna inte stiger så mycket får fler jobb, brukar det heta. Men det gäller inte längre, enligt KI. Om låga löneökningar ska leda till fler jobb så förutsätter det att Riksbanken sänker sin styrränta. Den är redan negativ. Räntevapnet är förbrukat. Mycket låga löneökningar skulle vara skadliga, enligt KI. Tvärtom skulle de kunna öka arbetslösheten ytterligare eftersom Riksbanken inte har något räntevapen kvar.

Nu på måndag dryftas rapporterna från Industrins ekonomiska råd och KI på Medlingsinstitutets konferens om  de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen. Då är parterna på plats, liksom Riksbanken. Veckan därefter samlas LO:s representantskap för att diskutera hur förbunden ska samordna sig och – i förlängningen – om det går att hålla ihop laget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen