Industriarbetarnas tidning

Straffet klart för gruvbrand

25 november, 2015

Två bolag ska betala sammanlagt 800 000 kronor som straff för branden för branden i Kristinebergsgruvan 2013.

– Detta kunde ha slutat riktigt illa, konstaterar arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås.

Fakta: Strafföreläggande

Även om åklagaren anser att det finns bevis för att ett brott begåtts leder en förundersökning inte alltid till åtal och rättegång. Om den misstänkte erkänner brottet och det är klart vilket straffet blir kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.

Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsad till böter och/eller frivillig dom. Den som fått strafföreläggandet har ungefär en månad på sig att svara om man godtar eller har ändrat sig och bestrider föreläggandet. Bestrider man kan åklagaren väcka åtal.

Branden orsakade kraftig rökutveckling när den bröt ut på 1100 meters djup vid lunchtid en augustidag för två år sedan.  De flesta gruvarbetare evakuerades direkt men 22 personer blev kvar i en räddningskammare och kunde tas upp ur gruvan efter några timmar. Ytterligare en arbetare blev kvar på en annan plats ute i gruvan och räddades efter drygt fyra timmar av två rökdykare som själva skadades.

Arbetsmiljöverkets utredning visade att det var en dieseldriven luftkompressor som började brinna. Boliden Mineral hade det övergripande arbetsmiljöansvaret men kompressorn tillhörde Styrud Arctic. I strafföreläggandena konstaterar åklagaren att Boliden och Styrud ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet” utsatt en arbetstagare för ”livsfara eller fara för svår kroppskada eller allvarlig sjukdom i samband med brand och kraftig rökutveckling.”

Åklagaren konstaterar också att företagen brustit i sitt ansvar att undersöka arbetsförhållandena och vilka risker det innebar att placera dieselkompressorn på den plats där den sedan började brinna. En tillräcklig undersökning hade visat att kompressorn inte skulle använts alls eller åtminstone placerats på annan plats.

Boliden Mineral får dessutom särskild kritik för att företaget inte tillräckligt undersökt riskerna med för räddningsinsatsen med oerfaren, ej läkarundersökt personal som dessutom fick arbeta utan fungerande kommunikationssystem och med brister i reträttvägen.

Eftersom båda företagen tidigare under förundersökningen erkänt arbetsmiljöbrott blir det ingen rättegång. Åklagaren har i stället ålagt Boliden Mineral och Styrud så kallade strafförelägganden på 500 000 respektive 300 000 kronor Företagen har nu en sista möjlighet att ändra sig, men det tänker de inte göra:

– Branden började i vår kompressor. Man kan alltid diskutera vad det är som är orsaken, men vi har valt att inte ta strid med Arbetsmiljöverket utan kommer att betala, säger Christer Renkel, VD för Styrud Arctic AB.

– Det här har varit en process och det är viktigt för oss att detta i slutändan leder till säkrare arbetsplatser. Det handlar om en riskabel arbetsmiljö där man måste var på tårna hela tiden.

Niklas Frank är områdeschef på Boliden Mineral:

– Vi har bestämt oss för att godta strafföreläggandet. Och vi har dragit lärdomar av det som hände. Så har vi exempelvis fortsatt utveckla vår nödlägesberedskap med bland annat tydligare roller, hur vi larmar och hur vi agerar i skarpt läge. Vi har också utvecklat riskberedskapen, alltså hur vi ska ta hand om dem som kommit i kläm både fysiskt och psykiskt.

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.