Industriarbetarnas tidning

”Vi har lusläst vår egen föreskrift”

25 augusti, 2015

Skrivet av

Efter Dagens Arbetes granskning tillåter nu Arbetsmiljöverket att brandmän får ge sig in i rökfyllda gruvor för att rädda gruvarbetare.

– Nu har vi möjlighet att göra säkra och effektiva insatser i gruvor, säger brandingenjören Daniel Haarala.

I vintras granskade Dagens Arbete regelverket vid bränder under jord. Arbetsmiljöverket meddelade då att Räddningstjänstens rökdykare inte får gå in i rökfyllda gruvor utan att bära med sig vattenslangar med släckvatten. Insatserna begränsas då till cirka 150 meter. Brinnande gruvor rökfylls snabbt och i värsta fall kan räddningstjänsten mötas av inträngningsvägar på flera kilometer.

– Om räddningstjänsten följer sitt regelverk så går det inte att rädda folk i gruvor eller tunnlar. Det är för jävligt, har Sören Eriksson, huvudskyddsombud i Bolidens gruva i Kristineberg, tidigare sagt till Dagens Arbete.

Efter en brand i Kristinebergsgruvan, där gruvarbetare och räddningstjänst tvingades bryta mot regelverket för att rädda instängda kamrater, lämnade räddningstjänsten i Skellefteå in en ansökan om dispens från Arbetsmiljöverkets föreskrift om rök- och kemdykning.

Nu har Arbetsmiljöverket lämnat sitt svar. Ingen dispens ges men däremot medger myndigheten att om det inte brinner någonstans så kan brandbefälet besluta om rökdykning utan släckvatten i gruvor. Tunnelsystemen i gruvorna gör att röken kan ligga kvar länge efter att en brand har släckts.

–Vi har lusläst vår egen föreskrift. Så länge ansvarigt befäl med IR-kamera eller andra lösningar kan garantera att brandmännen inte går in mot någon brand så kan rökdykning göras utan släckvatten, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig i processäkerhet på Arbetsmiljöverket.

Ni har tvärvänt i frågan om rökdykning i gruvor?

– Det är bra att Dagens Arbete tog upp och skildrade osäkerheten om vad som gällde. Vi har gått in och analyserat föreskriften. Vi vill åstadkomma en säker arbetsmiljö för räddningstjänsten.

Arbetsmiljöverket nya tolkning av sin egen föreskrift gör det nu möjligt för räddningstjänsten att gå in i rökfyllda gruvor och undsätta instängda gruvarbetare.

– Vi kommer att använda dubbla tryckluftspaket, räddningslina och en särskild räddningsvagn vid de här insatserna. Vi är nöjda med att Arbetsmiljöverket tagit sig an det här problemet så seriöst, säger Daniel Haarala, brandingenjör hos räddningstjänsten i Skellefteå

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *