”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Bränder under jord

”Vi har lusläst vår egen föreskrift”

Efter Dagens Arbetes granskning tillåter nu Arbetsmiljöverket att brandmän får ge sig in i rökfyllda gruvor för att rädda gruvarbetare.

– Nu har vi möjlighet att göra säkra och effektiva insatser i gruvor, säger brandingenjören Daniel Haarala.

I vintras granskade Dagens Arbete regelverket vid bränder under jord. Arbetsmiljöverket meddelade då att Räddningstjänstens rökdykare inte får gå in i rökfyllda gruvor utan att bära med sig vattenslangar med släckvatten. Insatserna begränsas då till cirka 150 meter. Brinnande gruvor rökfylls snabbt och i värsta fall kan räddningstjänsten mötas av inträngningsvägar på flera kilometer.

– Om räddningstjänsten följer sitt regelverk så går det inte att rädda folk i gruvor eller tunnlar. Det är för jävligt, har Sören Eriksson, huvudskyddsombud i Bolidens gruva i Kristineberg, tidigare sagt till Dagens Arbete.

Efter en brand i Kristinebergsgruvan, där gruvarbetare och räddningstjänst tvingades bryta mot regelverket för att rädda instängda kamrater, lämnade räddningstjänsten i Skellefteå in en ansökan om dispens från Arbetsmiljöverkets föreskrift om rök- och kemdykning.

Nu har Arbetsmiljöverket lämnat sitt svar. Ingen dispens ges men däremot medger myndigheten att om det inte brinner någonstans så kan brandbefälet besluta om rökdykning utan släckvatten i gruvor. Tunnelsystemen i gruvorna gör att röken kan ligga kvar länge efter att en brand har släckts.

–Vi har lusläst vår egen föreskrift. Så länge ansvarigt befäl med IR-kamera eller andra lösningar kan garantera att brandmännen inte går in mot någon brand så kan rökdykning göras utan släckvatten, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig i processäkerhet på Arbetsmiljöverket.

Ni har tvärvänt i frågan om rökdykning i gruvor?

– Det är bra att Dagens Arbete tog upp och skildrade osäkerheten om vad som gällde. Vi har gått in och analyserat föreskriften. Vi vill åstadkomma en säker arbetsmiljö för räddningstjänsten.

Arbetsmiljöverket nya tolkning av sin egen föreskrift gör det nu möjligt för räddningstjänsten att gå in i rökfyllda gruvor och undsätta instängda gruvarbetare.

– Vi kommer att använda dubbla tryckluftspaket, räddningslina och en särskild räddningsvagn vid de här insatserna. Vi är nöjda med att Arbetsmiljöverket tagit sig an det här problemet så seriöst, säger Daniel Haarala, brandingenjör hos räddningstjänsten i Skellefteå

Läs mer:


md@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Två instängda efter brandlarm i Aitik

Två personer räddades oskadda ur Aitikgruvan på tisdagsförmiddagen efter rökutveckling. Orsaken var ett transportband som gått varmt.

Brand i Kirunagruvan

Räddning förbjuden

DA granskarBrandmännen får inte gå in och rädda gruvarbetares liv. Sören Eriksson bröt mot reglerna för att rädda instängda jobbarkompisar.

Straffet klart för gruvbrand

Boliden Mineral och Styrud Artic har erkänt arbetsmiljöbrott i samband med gruvolyckan i Kristinebergsgruvan 2013. De kommer nu att sammanlagt betala ett strafföreläggande på 800 000 kronor.

LKAB rundar reglerna för att rädda liv

PÅ LKAB rycker den egna brandkåren ut för att rädda folk ur gruvrök - ett regelbrott enligt Arbetsmiljöverket.

Brand i Garpenbergsgruvan

I morse började det brinna i Bolidens gruva i Garpenberg. Över 150 personer var instängda. Strax före klockan elva var branden släckt och samtliga instängda var evakuerade.

"Ändra inte i föreskriften för rökdykning!"

Debatt/Ove Halvors och Mona Hjortzberg"För att garantera gruvarbetarnas säkerhet måste gruvbolagen vidta en rad åtgärder redan vid starten av en ny gruva. Att ändra regelverket för rökdykning är fel väg att gå", skriver Ove Halvors och Mona Hjortzberg, ombudsmän på Kommunal.

1

"Årets hjältar får inga medaljer"

Gästkrönika/Jari Söyrinki"De hade legat i ett dike med flykthuvor över ansiktet, bara legat och väntat på hjälp. Varje minut som en evighet och det hann bli någon timme. När jag senare ringer ett par stycken och frågar vad som hände efteråt svarar de: 'Ingenting'. De lurade döden och det blev en privat historia."

1

Forskare: "Ny teknik kan ge säkrare räddningsinsatser"

DebattDet behövs ett nära samarbete mellan räddningstjänst, industri och forskning för att ta fram ny teknik vid bränder under jord. "Utvecklingen går fort framåt – men det gäller att göra rätt saker", skriver två forskare vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.

"Vi måste ha regler efter verkligheten – inte tvärtom"

Debatt"Om gruvarbetarens liv hänger på att daterade föreskrifter inte anpassats på över 30 år finns det anledning att förändra arbetssättet.", skriver Emilia Töyrä, terminalarbetare på LKAB i Kiruna och riksdagsledamot för S.

Bengt blev fånge i röken: ”Lungorna sa stopp”

1 000 meter under jord i Kiruna.Bengt blev fånge i röken: ”Lungorna sa stopp”

Skräcken: Eldsvåda i tågtunnel

Tusentals kan bli fast – reglerna är anpassade för hus och lägenheter.

Rune Lundberg överlevde i brinnande gruvan

InstängdHör Rune Lundberg berätta hur han överlevde branden i gruvan

”Fyra timmars luft är alldeles för kort”

Fyra timmar luftTuffare regler för räddningskammare utomlands.

Rädda liv kan inte vara olagligt

LedareBrandsäkerheten i svenska gruvor har stora brister. Det är hög tid att ändra regelverket.

Här brinner tåget i tunneln

FilmSe övningen med brand i tunnel

10 brandkatastrofer under jord

Bränder10 katastrofer under jord

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.