Industriarbetarnas tidning

GS ordförande försvarar sin vindsvåning

19 januari, 2016

Skrivet av

En lyxvåning, skriver Expressen om GS-ordförandens Per-Olof Sjöös lägenhet.
– Att lägenheten ligger i Stockholms innerstad är nog det som gör att den uppfattas som lyxig, säger Per-Olof Sjöö.

da_1315319221946_posjoo_big.jpgTidningen Expressen beskriver Per-Olof Sjöö:s lägenhet som en vindsvåning på över hundra kvadratmeter med stor takterrass, bastu och designkök. Den tidigare råvinden byggdes om till bostad 2013 och därefter flyttade Per-Olof Sjöö in. Expressen uppger att det kostade 3 miljoner kronor.

– Jag vet inte exakt vad det kostade, men det är klart att det inte var gratis, säger Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.

– Det är klart att det är en fin lägenhet. Vi försöker också i så stor utsträckning som möjligt inreda med sånt som GS medlemmar har tillverkat och då kostar det lite mer.

Vad vill du säga till dem av GS medlemmar som kan vara upprörda över hur du bor?

– Jag har tillgång till den här lägenheten som förbundet äger, men när jag slutar som ordförande måste jag lämna den. Kontraktet är helt kopplat till mitt uppdrag. Jag kan inte tjäna pengar på den, sälja den eller berika mig på något sätt.

Du bodde tidigare i Kungsängen tre mil nordväst om Stockholm. Varför kunde du inte bo kvar där?

– Det kunde jag ha gjort, jag trivdes väldigt bra i Kungsängen. Det här är en lösning för att underlätta situationen. Jag har väldigt oregelbundna arbetstider och reser väldigt mycket i mitt uppdrag. Av praktiska skäl är det behändigt att bo nära mötesplatser och färdmedel.

Bostaden beskrivs som en lyxvåning?

– Det är svårt att definiera vad som är lyx. Att lägenheten ligger i Stockholms innerstad är nog det som gör att den uppfattas som lyxig. En villa i Hagfors med bastu och altan skulle inte uppfattas som lyx. Men om vi ska vara självkritiska när det gäller hela bostadsfrågan så är det att den stigmatisering som finns runt Stockholms innerstad kanske har gått oss i fackförbundsrörelsen förbi. Stockholms innerstad är ett reservat i dag för högavlönad, vit övre medelklass. Arbetare göre sig icke besvär och i det perspektivet kan det sticka i ögonen på folk att ledare för fackförbund bor i Stockholms innerstad. Det borde vi reflektera över.

GS äger bara fastigheter i innerstaden?

– Ja. Vi äger fastigheter av två skäl. Dels är det en investering och en möjlig konfliktfond. Dels är det en möjlighet för oss att rekrytera de personer vi vill ha till Stockholm. Det är allt svårare för människor utifrån landet att flytta hit. En annan lösning är förstås att flytta förbundskontoret, men det för med sig andra problem.

Hur ser era regler ut när en lägenhet blir ledig? Hur bedömer ni behovet av bostad?

– I första hand ser vi över om det är en nyrekrytering på gång. I andra hand ser vi om det finns ett behov av förbundsmässiga skäl. Vi försöker lämna så många lägenheter som möjligt till bostadsförmedlingen.

Lägenheten har en totalyta på 141 kvadratmeter och ligger knappt 300 meter från GS förbundskontor i centrala Stockholm. Per-Olof Sjöö betalar 12 891 kronor i hyra.

På sin hemsida skriver GS-facket nu att skälet till att man inredde vinden i fastigheten var att komma tillrätta med värmekostnaden för huset. Alternativen var att isolera hela kallvinden. Valet utifrån en ekonomisk kalkyl var att det var bättre att bygga en lägenhet.

GS uppger att fastigheten nu har en förbättrad värmekostnad och  ytterligare lägenhet som kan hyras ut. Det vill säga värdet på fastigheten är bättre. GS ser även över andra vindar som finns i fastighetsbeståndet, av samma orsak.

6 kommentarer till “GS ordförande försvarar sin vindsvåning

  • En sån människa ska ej representera arbetarna, hans svar på frågorna är svar från en person som ej vet om hur vanligt folk har det.

  • Per-Olof Sjöö!
    Jag tycker ditt agerande är värre än Margot Wahlströms! Orsaken är att du redan var bosatt i Stor-Stockholm, kontra att vara bosatt i Värmland som Wahlström. Och sen att trycka på att det är praktiskt att bo nära sin arbetsplats, nähä ere sant!

  • Jag har tidigare varit medlem i Grafiska Avdelningen i Stockholm och har bott i innerstaden mer eller mindre under 40 år. Jag har aldrig hört talas om någon LO-medlem som har en egen bastu i en lägenhet. Ej heller känt någon annan Stockholmare har haft en bastu i lägenheten trots att jag har till och med har bott på Bastugatan. Nu bor jag utanför centrum och reser mycket i tjänsten med oregelbundna arbetstider. Är dessutom inte hyran rätt låg för 144 m2 med bastu, designkök och altan?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.