Industriarbetarnas tidning

Vann stugvecka – nekades semester

3 maj, 2016

Skrivet av

Efter fem års försök blev det Ann Langs tur att få hyra en av Södras attraktiva semesterstugor. Men – hennes semester beviljades inte.

– Det borde ha gått att lösa. Så oumbärlig kan man inte vara, tycker Ann Lang.

Ann Lang jobbar på Södras plantskola i Flåboda och har i åtminstone fem år ansökt om att få hyra en av företagets semesterstugor. I år vann hon och såg fram emot att tillbringa första veckan i augusti på västkusten.

– Jag informerade min platschef om att jag hade fått Södrastugan vecka 31. Men när vi fick svar på vår semesteransökan så hade hon flyttat på hela min semester.

Ann fick varken ledigt första veckan i augusti eller de två veckorna i juli som hon hade ansökt om och stugan tvingades hon att boka av.

– Det är klart att jag känner mig ledsen. Nu halkar jag väl längst ner i kön till stugorna igen.

Flåboda Plantskolas platschef Ida Karlsson svarar i ett mejl till Dagens Arbete att just augusti och början av september hör till de mest hektiska under året. En ombyggnation gör att behovet av personal är extra stort i augusti i år.

– På semesterönskelistan framgår tydligt med både text och röd färg att augustisemester endast beviljas i särskilda fall, skriver Ida Karlsson.

Dit räknas inte en utlottad vecka i Södras egna semesterstugor.

De hanteras av Södra centralt och har inget med den operativa verksamheten att göra, skriver Ida Karlsson.

– Jag som platschef lägger mig inte i på vilket sätt som plantskolearbetarna väljer att fira sin semester.

Den anställde hade möjlighet att söka semesterstugorna även under juni och juli, men valde att söka för en vecka som hon vet är hektisk då få beviljas semester, skriver Ida Karlsson.

För Ann handlade valet av vecka om att pussla ihop det med sin man som har jour på sitt jobb och inte kan ta vilka semesterveckor som helst.

– Det var den enda veckan som både jag och min man skulle kunna ha semester ihop. Jag tycker det är tråkigt att Ida inte ens har diskuterat det med mig. Jag har bara fått ett mejl om att hon lagt min semester på andra veckor än de jag sökte. Det borde ha gått att lösa. Så oumbärlig kan man inte vara.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.