Industriarbetarnas tidning

Vann stugvecka – nekades semester

3 maj, 2016

Skrivet av

Efter fem års försök blev det Ann Langs tur att få hyra en av Södras attraktiva semesterstugor. Men – hennes semester beviljades inte.

– Det borde ha gått att lösa. Så oumbärlig kan man inte vara, tycker Ann Lang.

Ann Lang jobbar på Södras plantskola i Flåboda och har i åtminstone fem år ansökt om att få hyra en av företagets semesterstugor. I år vann hon och såg fram emot att tillbringa första veckan i augusti på västkusten.

– Jag informerade min platschef om att jag hade fått Södrastugan vecka 31. Men när vi fick svar på vår semesteransökan så hade hon flyttat på hela min semester.

Ann fick varken ledigt första veckan i augusti eller de två veckorna i juli som hon hade ansökt om och stugan tvingades hon att boka av.

– Det är klart att jag känner mig ledsen. Nu halkar jag väl längst ner i kön till stugorna igen.

Flåboda Plantskolas platschef Ida Karlsson svarar i ett mejl till Dagens Arbete att just augusti och början av september hör till de mest hektiska under året. En ombyggnation gör att behovet av personal är extra stort i augusti i år.

– På semesterönskelistan framgår tydligt med både text och röd färg att augustisemester endast beviljas i särskilda fall, skriver Ida Karlsson.

Dit räknas inte en utlottad vecka i Södras egna semesterstugor.

De hanteras av Södra centralt och har inget med den operativa verksamheten att göra, skriver Ida Karlsson.

– Jag som platschef lägger mig inte i på vilket sätt som plantskolearbetarna väljer att fira sin semester.

Den anställde hade möjlighet att söka semesterstugorna även under juni och juli, men valde att söka för en vecka som hon vet är hektisk då få beviljas semester, skriver Ida Karlsson.

För Ann handlade valet av vecka om att pussla ihop det med sin man som har jour på sitt jobb och inte kan ta vilka semesterveckor som helst.

– Det var den enda veckan som både jag och min man skulle kunna ha semester ihop. Jag tycker det är tråkigt att Ida inte ens har diskuterat det med mig. Jag har bara fått ett mejl om att hon lagt min semester på andra veckor än de jag sökte. Det borde ha gått att lösa. Så oumbärlig kan man inte vara.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?