Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Ris och ros om LO-beslut

20 juni, 2016

Skrivet av

LO-kongressen går mot sitt slut. Det har varit spännande dagar av heta debatter och intressanta tal.Dagens Arbete har här listat några av de viktigaste besluten som tagits av kongressen.

Jag gläds åt beslutet att LO ska driva en individualiserad föräldraförsäkring. Det är ett av de bättre sätten att verka för jämställdhet och här kan LO behövas som blåslampa gentemot regeringen.
Däremot är jag bekymrad över att kongressen valde att ge upp den fackliga kampen på en så central fråga som den om otrygga anställningsformer. Debatten om allmän visstid blev en av de längsta. Under två timmar deltog nästan 40 talare. Alla var de överens om det usla med att arbetsgivarna staplar visstidsanställningar. Många hänvisade till att vi har fått ett nytt daglönarsystem där folk sms:as eller rings in för timjobb.

Jag delar verkligen kritiken mot detta och har skrivit åtskilliga ledare på ämnet. Striden handlar inte om själva problembilden utan om vägen till förändring. Ska facket lämna över till politikerna att bestämma, dvs ska LO kräva lagstiftning mot allmän visstid? Eller ska facket driva kampen genom kollektivavtal? Det är en principiellt viktig fråga då det handlar om fackets roll. Det har på senare tid funnits en oroväckande tendens till att alltmer av arbetsmarknaden politiseras. Denna vinter och vår har vi hört ett antal politiska partier kräva lägre löner exempelvis. Runtom i Europa ser man hur fackföreningarna pressas tillbaka och i stället införs statliga minimilöner och plötsligt har politiken tagit över en central maktfråga från arbetsmarknadens parter.

Att Kommunals nye ordförande Tobias Baudin förordade lagvägen på LO-kongressen förvånar. När han hörde till LO-ledningen tyckte han inte så. Det hade varit bättre om Kommunal drev visstidsfrågan till konflikt på arbetsmarknaden. LO hade ställt upp unisont bakom kommunalarna vid en sådan konflikt. Nu har man istället avhänt sig samordning i denna fråga och LO ska låta politiken besluta. Det är obegripligt att LO-kongressen valde splittring i denna fråga.

Kravet på att politikerna ska se till att allmän visstid tas bort är i hög grad populistiskt. Det finns i dag ingen riksdagsmajoritet för detta. Och vem vet vad som händer om facket nu ger politikerna bollen och det blir en borgerlig regering efter nästa val? IF Metall varnade just kongressen för att öppna Pandoras ask. Om facket driver att politikerna ska besluta i denna fråga kan ju arbetsgivarna driva att politikerna beslutar i en annan. Så har vi skapat en politiserad och juridifierad arbetsmarknad – nåt helt annat än den svenska modell som LO bekänner sig till.

LO-kongressen beslutade på en helt annan punkt på dagordningen att man ska driva kampanj för kollektivavtalen. Utmärkt. Men varför då vara så uppgiven inför kollektivavtalsmodellen när det gäller att komma tillrätta med de otrygga anställningarna? Om inte facket tror på sina egna förhandlingsmöjligheter vem ska då tro på dem?

Kongressen beslutade att LO ska utreda sig själv och sin roll i framtiden. Det är bra och uppenbart nödvändigt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.